ÖVP ve SPÖ hükümet kurma konusunda görüşecek

ÖVP ve SPÖ hükümet kurma konusunda görüşecek

Avusturya’da hükümetin kurulmasına yönelik resmi görev öncesinde bile parti liderleri, Ulusal Konsey seçimlerinden sonra nasıl ilerleneceklerini tartışmak için bir araya geliyor.

ÖVP ve SPÖ hükümet kurma konusunda görüşmeler yapmayı planlıyor. Ancak taraflar bunun gayri resmi bir görüş alışverişi olduğunu ve müzakere olmadığının altını çiziyor.

ÖVP ve SPÖ’nün parlamentodaki toplam sandalye sayısı 92 olurken, hükümet kurmak içinde 92 sandalye çoğunluğunu elde atmak gerekmektedir. Sayıların başa baş olması, olası bir üçüncü koalisyon ortağı NEOS veya Yeşiller olabilir.

ÖVP lideri Karl Nehammer ile SPÖ’den Andreas Babler arasında Salı günü bir görüşme yapılması planlanıyor. Seçim galibi FPÖ’nün lideri Herbert Kickl’e göre, her iki parti lideri de Pazartesi günü Federal Başkan Alexander Van der Bellen ile görüşmeye davet ediliyor.

Federal Başkan Alexander Van der Bellen Kickl’i cuma günü Hofburg’a davet etti. Ancak cumhurbaşkanı hükümetin kurulmasına ilişkin resmi yetkiyi FPÖ liderine vermedi. Pazartesi günü sıra Nehammer ve Babler’a gelecek. Ertesi gün iki parti liderinin Federal Başbakanlık’ta birbirleriyle görüşmek istediği söylendi.

SPÖ de planlanan toplantıyı doğruladı. Her iki taraf da bunların müzakere ya da istişare niteliğindeki görüşmeler olmadığını vurguladı. Ayrıca NEOS lideri Beate Meinl-Reisinger ile de görüşmek istedikleri bildiriliyor. Hem ÖVP hem de SPÖ, Kickl başkanlığındaki FPÖ ile hükümet kurmak istemediklerini her zaman vurgulamıştı. Ancak ÖVP ve SPÖ Ulusal Konsey’de çok az bir çoğunluğa sahip. Bu nedenle üçüncü bir koalisyon ortağı yani NEOS veya Yeşiller avantajlı olacağı mutlak. | ©DerVirgül

Yayınlama: 05.10.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.