Avusturya başka ülkelerden getirilen hemşirelere bağımlı

Avusturya başka ülkelerden getirilen hemşirelere bağımlı

Avusturya, nüfusun yaşlanması ve sağlık sorunlarının artması, sağlık çalışanlarında işten ayrıldıkça ya da emekli oldukça ve hemşirelik kariyerlerine ilgi azaldıkça, on binlerce doktor, hemşire ve diğer sağlık personeline ihtiyaç duyuyor.

Viyana Uluslararası Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü’nde iş gücü ve göç üzerine çalışan Isilda Mara Euronews Sağlık’a yaptığı açıklamada, “İş gücünü artırmak uzun vadeli ve maliyetli yatırımlar gerektirirken, yabancı eğitimli profesyonelleri işe almak daha hızlı bir çözüm sunuyor,” dedi.

Bugün Avusturya yabancı doktor ihtiyacının yüzde 6.8’ni yurt dışından karşılıyor. Sağlık personel ihtiyacı, hasta bakıcı gibi personelin yurt dışından karşılanmasının oranı ise kat ve kat daha fazla.

Avusturya başka ülkelerden getirilen hemşirelere bağımlı olurken, en çok doktorun Almanya’dan geldiği söyleniyor. Avusturya hemşire açığını Romanya ve Fas gibi ülkelerden karşılıyor.

40 bin sağlık görevlisi meslek değiştirdi

Öte yandan sağlık sektöründeki zor çalışma şartları, Avusturya’da 40 bin kişinin sağlık meslek gruplarından ayrılarak, kendilerine yeni meslek edindikleri ülkenin sağlık çalışanları sendikaları tarafından belirtiliyor.

Avusturya geçtiğimiz yıllarda, sağlık çalışanlarının çalışma ve ücret koşullarında düzeltmeye gitmek yerine, yurt dışından hasta bakıcı ve hemşire alımına kolaylık sağlayarak, Almanca bilme zorunluluğunda yumuşamaya gitmiş, İngilizce bilenlere de bir yıllık oturum kartı verilmesinin önünü açmıştı.

Eski sağlıkçılar salgında göreve çağrıldı

Dünya üzerinde etkili olan Korona salgını sürecinde dönemin Avusturya hükümeti, hastanelerin kapasiteleri zorlanmaya başlayınca, meslek değiştirmiş 40 bin sağlık görevlilerine çağrıda bulunmuştu.

Ancak aradan gecen iki yıla rağmen, Avusturya ve birçok Avrupa ülkesi sağlık sektöründe dışa bağımlılıktan kurtulamadı.

Avrupa’da yabancı doktora en çok bağımlı ülke, yüzde 42,1 oranla Norveç olurken, en az bağımlı ülke ise yüzde 0,6 oranla Litvanya bulunmakta. | ©DerVirgül

Yayınlama: 07.10.2024
Düzenleme: 07.10.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.