Macaristan Başbakanı Viktor Orbán, Avrupa’yı içeriden parçalamak mı istiyor?

Macaristan Başbakanı Viktor Orbán, Avrupa’yı içeriden parçalamak mı istiyor?

Avrupa Parlamentosu’nda Macaristan Başbakanı Viktor Orbán ile Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen arasında büyük tartışma koptu. Macaristan halihazırda Avrupa Konseyi Dönem Başkanlığı görevini yürütüyor. Orbán’ın kendi hedef ve vizyonlarına ilişkin yazdığı rapor parlamentoda büyük eleştirilerle karşılaştı.

Her iki tarafın da kendini parlattığı bir hesaplaşma

De Standaard’a göre bu çatışma her iki tarafa da fayda sağlıyor:

“Von der Leyen’le Orbán arasındaki ilişki bir süredir gergindi. Orbán, haziran ayında Alman siyasetçinin ikinci bir dönem daha Komisyon Başkanı olmasına karşı oy kullanan tek liderdi. … Ona göre AB, Von der Leyen yönetiminde bir savaş politikası izlemekte. Bu çatışma her iki tarafın da işine yarıyor. Zira Orbán, kontrol ettiği medya aracılığıyla hâlâ ‘Brüksel’e’ karşı mücadele verdiğini gösterebiliyor. Von der Leyen de bu duruşunun Avrupa yanlısı parlamento gruplarından kendisine destek kazandıracağını biliyor. Nitekim şimdiden ayakta alkışlandı.”

Putin’in maşası

La Repubblica, Orbán’ın Avrupa’yı içeriden parçalamak istediğini söylüyor:

“Macar hükümet lideri, Putin’in bir uzantısına dönüştü. … Biz Avrupalılar, Ukrayna’daki savaşın kökenlerinin, Maidan Meydanı’ndaki AB yanlısı ve mavi bayrakların taşındığı gösterilere kadar uzandığını çoğu zaman unutuyoruz. Putin’se aksine bunu gayet iyi hatırlıyor. Ve Avrupa’yı içeriden kendisine karşı kullanabileceği aracı Orbán’da buldu. Brüksel yıllarca bunu görmezden geldi ve hiçbir şey yokmuş gibi davrandı. Ancak dün parlamentoda yaşanan atışma, yalnızca Donbas’ta değil, kendi sınırlarımız içinde de yaşanan asimetrik savaşın nihayet farkına varıldığını gösteriyor.”

Katı bir Avrupa karşıtı

Der Standard’a göre Orbán AB’yi parçalamak isteyen bir siyasetçi:

“Başbakan, gençliğinde liberal bir özgürlük savaşçısı olup da ülkesinin AB’ye ve NATO’ya katılmasını, yani özgür Batı’yla bütünleşmesini hararetle savunmuş ama şimdi yoldan sapmış bir sağ popülist değil. Orbán, katı ve radikal bir Avrupa karşıtı. Eylemlerini belirleyen şey taktikleri değil. Stratejik bir misyonu var: Açık, liberal ve çeşitlilikten yana Avrupa Birliği’ni parçalayıp ‘ulusal ittifaklar’ zamanlarına geri dönmek. Bu uğurda kandırma dahil her yolu deniyor.”

Kafasında her şeyden önce ABD seçimleri var

Süddeutsche Zeitung, Orbán’ın Von der Leyen’in sert tepkisini çok da umursamayacağı öngörüsünde bulunuyor:

“Komisyon Başkan’nın kendisi hakkında ne düşündüğü onun için fark etmiyor. … Ama 26 AB’li meslektaşının kendisine dair fikirleri Orbán için tamamen önemsiz sayılmaz. Çünkü uzlaşabilselerdi, Macaristan’a ağır cezalar kesebilirlerdi. Ama uzlaşamıyorlar. … Orbán’ın bu yıl siyaseten en önem verdiği tarih 5 Kasım. O gün ABD’nin yeni başkanı seçilecek ve Orbán, Donald Trump’ın peşine takılma fırsatını bulursa kaçırmayacak. Trump kazanırsa, Orbán ve Avrupa’daki diğer bütün sağ popülistler de güçlenecek. Trump kaybederse, Orbán da kaybedecek.”

Merkel’in koruyucu eli artık yok

Hospodářské noviny, Orbán’ın Avrupa sahnesindeki konumunun zayıfladığı kanaatinde:

“Orada, en önemli müttefiki Almanya’yı karşısına almamak için ince bir çizgi izlemeyi hep başarmıştı. Alman otomotiv ve ayrıca savunma sanayiiyle işbirliği yaparak destek satın almayı bilmişti. Ancak şu anda Alman girişimciler, Macaristan’daki farklı sektörlerde yerel oligarklar tarafından devre dışı bırakılmalarını eleştiriyorlar. … Son olarak Budapeşte’deki Alman Büyükelçisi, Alman Birliği Günü’nde yaptığı konuşmada diplomatik teamüllere aykırı şekilde Orbán’a sert eleştiriler yöneltti. Orbán’ın Avrupa’daki tartışmalarda Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in desteğine bel bağlayabildiği günler artık mazide kaldı.”

Macar siyasetini tartışmak için yanlış yer

Orbán, Strazburg’da Macar muhalefet lideri ve AP milletvekili Péter Magyar tarafından da sert dille eleştirildi. Hvg, Macar milletvekilleri Avrupa Parlamentosu’nu kendi iç politik tartışmalarına alet etmemeli, diyor:

“Orbán, diğer Macar siyasetçilerle birlikte hepimizi utandırdı. … Strazburg’a gitmelerinin sebebi Viktor Orbán’ın bunun azalan popülaritesine iyi geleceğini düşünmesiydi. … Ve diğer Macar [muhalif] siyasetçiler de bu durumdan istifade etmek uğruna bile isteye meselenin üzerine atladılar: Sorgulamak, ders vermek, lekelemek, öfkelendirmek, misilleme yapmak ve zarar vermek için.”| eurotopics.net/tr

Yayınlama: 10.10.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.