Aşırı sağcı FPÖ, oylarını iki kat artırdı

Aşırı sağcı FPÖ, oylarını iki kat artırdı

13 Ekim 2024 Pazar günü yaklaşık 271.882 seçmenin, yüzde 68’i Vorarlberg Eyalet Parlamentosunun 36 üyesini yeniden seçmek için sandık başına gitti.

Avusturya’nın en batısındaki Vorarlberg eyaleti seçimlerinin galibi, mevcut koalisyon eyalet hükümetinin büyük ortağı Halk Partisi [ÖVP] oldu.

Önemli kayıplara rağmen ÖVP eyalet seçimlerinde birinci sırayı korudu. Eyalet Valisi Markus Wallner’ın [ÖVP] artık bir seçeneği var: Koalisyon ortağını seçebilir. Matematiksel olarak FPÖ veya Yeşiller ile koalisyon mümkün.

Oy kartı tahminini de içeren ön nihai sonuca göre Halk Partisi ÖVP oyların yüzde 38,3 aldı, bu da bir önceki seçim sonuçlarına göre, eksi 5,3 puana karşılık geliyor. Özgürlük Partisi FPÖ oylarını iki kat artırarak yüzde 28’e çıktı; bu, beş yıl önce “İbiza olayı”nın neden olduğu çöküntünün ardından en iyi aday Christof Bitschi için rekor bir sonuç. Yeşiller yüzde 12,5 ile üçüncü oldu, bu da 6 puanlık bir kayıp anlamına geliyor.

Oy kartı tahmini de dahil olmak üzere ön nihai sonuca göre SPÖ yüzde 9,1 ile yüzde 8,9 ile NEOS’un hemen önünde seçimleri tamamladı. SPÖ için bu 0,4 puanlık bir kayıp anlamına gelirken NEOS aynı miktarda oy aldığı görüldü. Eyalet seçimlerinde oylamaya katılan dört küçük parti eyalet parlamentosuna giremedi.

İki partili koalisyon mümkün

Matematiksel olarak bu, siyah-mavi ve siyah-yeşil olmak üzere iki partili koalisyonun olduğu anlamına geliyor. Wallner seçmenlerin “açık talimatından” memnundu ve Salı gününden itibaren tüm partilerle görüşmelerde bulunmak istiyor. Gelecek haftadan sonra bir ortakla koalisyon görüşmelerine girmek istiyor. Hükümetin eyalet parlamentosunun dört hafta içinde yapılacak kurucu oturumuna kadar görevde kalması gerekiyor.

Wallner doğrudan bir tercih belirtmese bile, sonucun (tematik olarak) aynı zamanda “güçlü bir değişim arzusuna” işaret ettiğini ve bunun Yeşiller ile işbirliğinin devamı gibi görünmediğini söyledi.

FPÖ’nün lider adayı Bitschi hükümette yer alabilir. FPÖ, 15 yıldır ilk kez liderlik sorumluluğunu yeniden kazanabildi. Seçim günü öğleden sonra yaptığı açıklamada, kendi siyaset anlayışına göre ilk sıradaki iki partinin (ÖVP ve FPÖ) hükümet kurmaya çalışması gerektiğini söyledi.

Oy kartı tahmini de dahil olmak üzere yüzde 68 gibi iyi bir oranla, 2019’daki yüzde 61’e kıyasla seçmen katılımında önemli bir artış yaşandı.| ©DerVirgül

Yayınlama: 13.10.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.