2025 Viyana eyalet seçimlerinde FPÖ’den büyük sıçrama bekleniyor

2025 Viyana eyalet seçimlerinde FPÖ’den büyük sıçrama bekleniyor

Avusturya genel seçimlerinin sonuçları göz önüne alındığında, 2025’te yapılacak Viyana eyalet seçimleri federal başkentte de değişikliklere yol açabilir. Özgürlük Partisi’nin [FPÖ] 2020’deki çöküşünün ardından bir sonraki seçimde de FPÖ adına yeni kazanımlar bekleniyor.

Kırmızı-yeşilin on yıl boyunca Viyana’yı yönetmesinin ardından 2020’de SPÖ ve NEOS’tan oluşan bir koalisyon kuruldu.

Dört yıl önceki yerel meclis seçimleri neredeyse sadece kazananları getirmişti: SPÖ yüzde 41,6 (artı yüzde 2 puan) oy alırken, o dönemde hâlâ hükümette olan Yeşiller yaklaşık yüzde 3 puan kazanarak yüzde 14,8’e çıktı. ÖVP 11 puanlık artışla yüzde 20,4’ün tadını çıkardı. NEOS yüzde 1,3 artışla yüzde 7,5’e ulaştı.

Ancak son Viyana seçimlerinde FPÖ’nün düşüşü dramatik oldu. Maviler yüzde 23,7 puan kaybetti. Yüzde 7 ile son sırada yer aldılar. Viyana Özgürlük Partisi yalnızca eski liderleri Heinz-Christian Strache’nin İbiza skandalından zarar görmedi, aynı zamanda eski Şansölye Yardımcısının kendilerine karşı yarıştığını da kabul etmek zorunda kaldı.

Ancak “HC Takımı” yerel konseye ve eyalet parlamentosuna giremedi. Sonuçta oy oranı yüzde 3,3 oldu.

Kazanımlara rağmen Yeşiller daha sonra kendilerini muhalefette buldu. Belediye Başkanı ve SPÖ lideri Michael Ludwig, o zamandan beri kendilerini “ilerici koalisyon” olarak ilan ettikleri NEOS ile bir anlaşmaya varmaya karar verdi.

Gelecek yılki Viyana seçimlere ilişkin neredeyse hiçbir tahmin yok

SPÖ – NEOS koalisyonu şu ana kadar büyük ölçüde sürtüşmesi gerçekleşmedi. Her durumda, kamuoyunda hiçbir tartışma olmadı. Yasama döneminin ilk kısmına korona salgını hakim olduğundan, başlangıçta odak noktası daha çok mevcut zorluklardı.

Gelecek yılki seçimler için hemen hemen hiçbir tahmin yapılmadı; eğer varsa da bunlar, en son Ulusal Konsey seçimlerinden önce yapılan anketlerdi.

Ancak belediyedeki hükümet partilerinin iki hafta önceki seçim gecesinde mutlu olacak bir şeyleri vardı. SPÖ, Viyana’da büyük bir farkla birinci sırada yer aldı ve Avusturya’nın tamamından farklı olarak büyüme kaydetmeyi bile başardı.

Heyecanlı ilçe meclisi seçimleri bekleniyor

Ancak SPÖ’nün bu kazanımının yani trendin önümüzdeki yıl da devam edip etmeyeceğini zaman gösterecek. Nispeten kesin olan şey, federal hükümetin parçası olup olmadığına bakılmaksızın FPÖ’nün yeniden önemli kazanımlar elde edeceğidir.

Yerel meclis seçimlerine paralel olarak gerçekleşecek olan ilçe meclisi seçimleri de oldukça heyecanlı geçecek. SPÖ 2020’den bu yana 17 ilçenin başkanlığını yürütüyor. 2020’de üç ilçe ÖVP’ye ve Yeşiller’e gitti. FPÖ, Simmering’deki ilçe başkanlığı görevinden vazgeçmek zorunda kaldı.

Bu arada Simmering, Ulusal Konsey seçimlerinde de kırmızı ellerde kaldı.

Ancak FPÖ tüm ilçeler arasında, Belediye Başkanı Ludwig’in memleketi olan Floridsdorf ilçesinde birinci olmayı başardı.

FPÖ’nün, Belediye Başkanı Ludwig’in memleketi olan Floridsdorf ilçesini kazanması, yorumcular tarafından seçmenin SPÖ’ye verdiği bir mesaj olarak görülüyor. |©DerVirgül

Yayınlama: 14.10.2024
Düzenleme: 14.10.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.