Viyana’da doktor randevularına gitmeyenler, 100 Euro ödemek zorunda

Viyana’da doktor randevularına gitmeyenler, 100 Euro ödemek zorunda

Viyana’da doktor randevuları giderek daha fazla kaçırılıyor ve bu durum sadece hastaların öfkelenmesine değil, aynı zamanda hastanenin ayakta tedavi bölümlerinde de sorunlara yol açıyor. Sorunu ortadan kaldırmak için federal başkentte giderek daha fazla sayıda düzenleme, motivasyon ve caydırıcı olarak iptal ücretlerine dayanıyor.

Ürologlar Derneği Başkanı Ürolog Mehmet Özsoy “ORF Wien heute”, gazetesine verdiği röportajda ayda ortalama 2 bin 200 doktor randevusuna gidilmediğini bildirdi.

Ürologlar özellikle etkileniyor… Peki bu kaçırılan randevulara ne olacak?

Özsoy, “Elbette diğer hastalar da bu değerli randevuları bekliyor” diye açıklıyor. “Bizden randevu alamayan hastalar hastanelerin polikliniklerine gidiyor. Hastane polikliniklerindeki akut ve acil başvuruların yüzde 70 ila 80’inin aslında acil başvuru olmadığını biliyoruz.”

Ordinasyonlar, son çare olarak randevu hatırlatmalarına ve iptal ücretlerine başvuruyor

Bu sorunu ortadan kaldırmak için giderek daha fazla düzenleme, motivasyon ve caydırıcı olarak iptal ücretlerine dayanıyor.

Özsoy, “Aslında yerleşim bölgesinde bakımları yapılabilirdi” diye belirtiyor. “Randevuların kaybedilmesini mümkün olduğu kadar önlemek için, neredeyse tüm koordinasyonlar artık ihtiyati tedbirler alıyor.” Bunlar, örneğin randevu hatırlatıcılarını içeren SMS mesajlarını içeriyor.

Özsoy, “Gelemiyorsanız lütfen bu kısa mesaja basit bir hayır ile cevap verin. Ancak hastalar bunu bile yapmıyor” diyor.

“Bu durumda tabii ki iptal ücreti göndermek zorunda kalıyoruz.” Bunlar randevularını kaçıran hastalara posta yoluyla gönderilecektir.

Özsoy’un ofisi bunun için 60 Euro ücret alıyor, bazı departmanlarda iptal ücreti 100 Euro’ya kadar çıkabiliyor.

Randevuların kaçırılması durumunda iptal ücretleri meşrulaştırıldı

Viyana Tabipler Birliği’nin hasta ombudsmanı Thomas Holzgruber, hasar ücretlerinin artık çeşitli mahkeme kararlarıyla meşrulaştırıldığını doğruluyor.

Holzgruber şöyle açıklıyor: “Bu durum, eğer hasta gelmezse, gelmeyen hastalar (…), o zaman doktorların ödemek zorunda oldukları masraflar için karşılık gelen bir ücret talep edebilecekleri yönünde çeşitli mahkeme kararlarıyla dava konusu oldu.” Ancak hastalara, gelmemeleri durumunda iptal ücretinin ödeneceği konusunda önceden bilgi verilmesi gerekmektedir.

Hastaların çoğunluğu bu düzenlemeyi kabul ediyor ve ödeme yapıyor. Ancak ödemenin reddedildiği ve hatta personele telefonda hakaret edildiği durumlar da var. Özsoy, “O zaman avukatlarımız var ve biz bunu aktarıyoruz” diyor. Sağlık sosyal sigorta fonu bu konunun tamamen dışında kalıyor ve randevu konusunu hasta ile doktor arasındaki bir mesele olarak görüyor.| ©DerVirgül

Yayınlama: 15.10.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.