Avusturya’da yolsuzluk!

Avusturya’da yolsuzluk!

Eurobarometer’in AB vatandaşlarının yolsuzluğa karşı tutumları üzerine yaptığı 2024 araştırması, Avrupalıların yüzde 68’inin ülkelerinde yolsuzluğun yaygın olduğunu düşündüğünü ortaya koyuyor.

Avusturya’da yaygın yolsuzluk algısının yakın tarih temelinde 1990’ların ikinci yarısındaki gelişmeler olsa da Avusturya’nın Avrupa Birliğine katılmasıyla bu süreç yeni nesilde kendisini unutturmuştur.

Eurobarometer’in 2024 yılı istatistiklerine göre Avusturya halkının yüzde 55’inin ülkede yolsuzluk yapıldığına inanmasının temelinde yatan ise, 06 Ekim 2021 Çarşamba sabahı dönemin Başbakanı Sebastian Kurz’a karşı Halk Partisi [ÖVP] genel merkezine ve başbakanlığa, Mali ve Yolsuzluk Savcılığı emriyle polis operasyonu ve sonrasında yaşanan süreçtir.

Siyasi ve ekonomik sonuçlarının yıllarca süreceği bir Sebastian Kurz rüzgârı, ülkede yolsuzluk olduğuna dair algıyı güçlendirmiştir.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün son yayınlanan Yolsuzluk Algı Endeksi, Avusturya’yı tüm AB ülkeleri arasında orta sıraya yerleştiriyor.

Sıfırdan 100’e kadar olan ve sıfırın çok yolsuz, 100’ün temiz olduğu bir ölçekte Avusturya 71 puan alarak, 2021 Sebastian Kurz sürecini atlatmaya çalıştığını gösteriyor.

Almanya 78 puanla Avusturya’dan daha iyi bir konumda yer alırken, Fransa ve İngiltere 71 puanla Avusturya ile aynı sırada yer almakta. | ©DerVirgül

Yayınlama: 15.10.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.