Rusya ile neden Avusturya görüşüyor?

Yorum | Avrupa Birliği [AB] adına Avusturya’nın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinin iki ülke arasındaki tarihsel ilişkilerden kaynaklandığı yadsınamaz bir gerçektir. Avusturya aşırı sağ ve merkez sağın Rusya yakınlığı da ilişkilerde belirleyici rol oynamakta…

Rusya ile neden Avusturya görüşüyor?

Adem Hüyük 

Avusturya Rusya ilişkileri yakın tarihten ele alınırsa, ikinci dünya savaşı süreci bu ilişkiye ayna tutacak örnekler barındırmaktadır. 

Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle başlayan savaş, özellikle enerji bakımında Rusya’ya bağlı ancak Rusya’nın güdümünden kopartılmak istenen Ukrayna arasında bir seçim yapmak zorunda kalan AB ülkelerini zor duruma soktu. Prensipte Rusya’nın işgalini kınayan AB, Rusya ile olan enerji ilişkilerinde temkinli davranmaya devam ediyor. 

Rusya’yı ABD gibi tamamen karşısına alamayan AB, Ukrayna’ya hümanist, Rusya’ya ise diplomatik bir yaklaşım sergiliyor. Savaş patlak verdikten sonra Rusya ile ilk Moskova’da temas pazartesi günü Avusturya Başbakanı aracılığı ile yapılacak. Avusturya Şansölyesi Karl Nehammer [ÖVP], pazartesi günü AB’yi temsilen, Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşecek.

Peki Neden Avusturya?

Avrupa Birliği [AB] adına Avusturya’nın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinin iki ülke arasındaki tarihsel ilişkilerden kaynaklandığı yadsınamaz bir gerçek.  

Nazi İlhakı 

Adolf Hitler yönetimindeki Nazi ordularının 1938-1945 yılları arasında Avusturya’yı ilhak etmesinin ardından, ülkeyi Nazi istilasından kurtaran Sovyetler Birliği, Kızıl Ordu bünyesinden binlerce kayıp vermiştir. Öyle ki Sovyetler Birliği, ülkeden ayrılırken kent merkezindeki Schwarzenberg meydanında, savaşta hayatını yitiren 17 bin asker anısına anıt inşa edilmesini talep etti.

Viyana Radyosu 2 Nisan’daki yayınında Avusturya başkentinin açık şehir olmaktan çıktığını duyurdu. 13 Nisan 1945’te Viyana Taarruzu sonrasında Avusturya’nın başkenti Viyana Sovyet Ordusu tarafından Nazilerden kurtarıldı…

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 2010 ve 2018’de yeniden seçilmesinin ardından çıktığı ilk yurtdışı gezisi olarak Avusturya’yı seçti. Putin her ziyaretinde Avusturya’nın Başkenti Viyana kent merkezindeki Kızıl Ordu anıtına çelenk koymuştur. 

Putin ayrıca ÖVP-FPÖ Koalisyon hükümetinin Dışişleri Bakanı Karin Kneissl’in düğününe özel davetli olarak gelmiş ve Putin’nin güvenliğini sağlayan emniyet birimlerinin giderlerinin Avusturya devleti tarafından ödenmesi eleştirilere neden olmuştu. 

Ayrıca Avusturya öteden beri, AB politikalarına karşın, Rusya ile hep iyi ilişkiler içerisinde olmayı seçmiş, bu durum diğer batı Avrupa birlik ülkeleri tarafından eleştirilmiştir. 

Avusturya ve Rusya arasında casus krizi

Rusya’nın AB ülkelerinde yer edinme ve aktif siyasete müdahale etme gibi çalışmaları kapsamında, Viyana merkez üst gibi görülür. 

Bu şüphelerini doğrulayan önemli gelişmelerden birisi 2018 yılında, Avusturya ordusunda görevli emekli bir albayın 90’lı yıllardan bu yana Rusya adına casusluk yaptığı şüphesiyle soruşturma başlatılmış ve Avusturya Rusya’dan konuyla ilgili bilgilendirme talep etmiştir. 

Avusturya Sağının Rusya Dostluğu 

Avusturya Özgürlük Partisi FPÖ ile Rusya’nın dostluğu, Berlin Duvarı’nın yıkılması dönemlerine kadar gider. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Birleşik Rusya partisiyle 2016’da işbirliği protokolü imzalayan FPÖ, Yugoslavya iç savaşında Rusya destekliyor diye, Sırbistan yanlısı bir siyaset izlemiş, bu nedenle de özellikle Bosnalı mültecilerin ve siyasilerin Avusturya’ya sığınmasına ilk karşı çıkan olmuştur.

Almanya Başbakanı Angela Merkel 2018 yılında, FPÖ’nün Rusya’ya bilgi aktarma ihtimalinden endişeliyiz demişti. 

Rusya Devlet Başkanı Putin, 2018’de yeniden seçilmesinin ardından çıktığı ilk yurtdışı gezisi Avusturya oldu.

Bunu sağlayan o dönem iktidar ortağı olan FPÖ olmuştur. Ayrıca Putin, FPÖ’lü dışişleri bakanının düğününe katıldı. 

“Rusya yıllarca parayla ve haberleri manipüle ederek AB’yi zayıflatmak ya da ortadan kaldırmak isteyen siyasi hareketleri destekledi.

Bunun yanında aşırı sağ partilere para desteği sundu.

Bugün ispat edilemese de, FPÖ’nün Rusya’dan çok büyük mali destek aldığı tahmin edilmekte. 

Dönemin Avusturya Başbakan Yardımcısı ve aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) Başkanı Heinz Christian-Strache’nin 24 Temmuz 2017’de İspanya’nın İbiza adasında bir villada gizlice çekilen video görüntüleri, Rusya FPÖ ilişkilerin bir kanıtı olmuştur. 

Her ne kadar söz konusu videonun bir siyasi komplo ürünü olduğu, iş kadınında gerçekte o kişi olmadığı anlaşılsa da, burada esas olan Strache’nin söyledikleriydi. 

Videoda Strache’nin kendisini Putin yakını Rus oligark Igor Makarow’un yeğeni Aljona Makarowa olarak tanıtan Rus asıllı bir Letonya vatandaşı kadınla, kamu ihalelerinde destek olması karşılığında partisine maddi destek sağlaması hususunda pazarlık yaptığı görülüyor.

FPÖ Rusya ilişkilerini daha fazla örneklendirmek mümkün. | © DerVirgül

Yayınlama: 11.04.2022
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.