Enflasyon eylülde yeniden düştü
Avusturya İstatistik Kurumu’na göre, Avusturya’da enflasyon oranı bu yılın eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,8’e düştü; bu, üç buçuk yılın en düşük seviyesi oldu. Ağustos ayıyla karşılaştırıldığında ortalama fiyat seviyesi yüzde 0,1 düştü.
Avusturya İstatistik Kurumu’na göre, “Eylül ayında Avusturya’da enflasyon, tahminde beklendiği gibi Ağustos’taki yüzde 2,3’ten yüzde 1,8’e düştü. Bu, enflasyonun Nisan 2021’den bu yana ilk kez yüzde 2 olan ECB hedefinin altına düştüğü anlamına geliyor.”
Enflasyon Şubat 2021’den bu yana en düşük seviyesine geriledi
Genel fiyat artışının Şubat 2021’den bu yana en düşük seviyesine gerilemesi büyük ölçüde akaryakıt ve kalorifer yakıtı fiyatlarının bir önceki yıla göre düşük olmasından kaynaklanıyor. Avusturya İstatistik Kurumu Müdürü Thomas, “Yemek sektöründe fiyat artışları genel enflasyonun üzerinde olmaya devam ederken, gıda fiyatları genel enflasyonun altında arttı ancak son zamanlarda yeniden önemli ölçüde arttı” dedi.
Edinilen bilgiye göre, restoran ve otellerde fiyatlar bu yıl eylül ayında yüzde 5,8 artışla, ağustos ayıyla hemen hemen aynı oranda (artı yüzde 6) arttı. Enflasyon oranını artı yüzde 0,75 oranında etkilediler ve bu nedenle Avusturya İstatistiklerine göre fiyatların ana etkeni oldular. Eylül ayında çeşitli mal ve hizmetlerin fiyatları geçen yılın aynı ayına göre ortalama yüzde 5,2 arttı; örneğin sigorta yüzde 5,9, kişisel bakım yüzde 3,6 ve kişisel eşya fiyatları yüzde 7,4 arttı.
Kiralar ortalamanın üzerine çıktı
Daire, su ve enerji kategorisinde fiyatlar ortalama yüzde 1,5 oranında artarken, kiralar (yeni kiralamalar dahil) yüzde 5,5 oranında ortalamanın oldukça üzerine çıktı. Ancak istatistikçiler, hane halkı enerji fiyatlarının yüzde 7,6 oranında düşmesiyle aşağı yönlü baskının arttığını bildirdi. Yıllık ısıtma yağı fiyatları ağustos ayına göre iki kattan fazla düştü (eksi yüzde 17,4). Katı yakıtlar yüzde 16,2, gaz yüzde 25,7, bölgesel ısıtma ise yüzde 9,7 oranında ucuzladı. Buna karşılık elektrik fiyatları yüzde 7,4 oranında arttı. İstatistikçiler, elektrik fiyatı freninin, CBS’den muaf haneler için şebeke maliyeti sübvansiyonunun ve üçten fazla kişinin yaşadığı haneler için ek elektrik maliyeti sübvansiyonunun genel bir sönümleme etkisi yarattığını bildirdi.
Yiyecek fiyatları ortalama yüzde 2,2 daha pahalı
Gıda ve alkolsüz içecekler de daha pahalı hale geldi ve fiyatlar ortalama yüzde 2,2 oranında arttı. Yalnızca gıda fiyatları yüzde 1,6 oranında arttı. Özellikle sıvı ve katı yağların fiyatı keskin bir şekilde arttı (artı yüzde 10,4). Ekmek ve tahıl ürünleri bir önceki yıla göre yüzde 1, meyve yüzde 1,3, sebzeler ise yüzde 1,2 daha pahalı. dervirgül Süt, peynir ve yumurta fiyatları neredeyse değişmedi (artı yüzde 0,2). Alkolsüz içeceklerin fiyatı ise yüzde 6,6 oranında keskin bir artış gösterdi ve özellikle meyve ve sebze suları için önemli ölçüde daha fazla para ödenmesi gerekti (artı yüzde 17,5).
Ulaştırma fiyatları düştü (eksi yüzde 2,9). Buradaki asıl etki yüzde 13 daha ucuz olan yakıttı. Uçak biletleri yüzde 0,7 ucuzladı. Öte yandan özel ulaşımdaki onarımlar yüzde 7,5, yeni otomobiller ise yüzde 1,5 arttı. Ancak kullanılmış arabalar daha ucuzdu (eksi yüzde 5,7). Eylül ayında enflasyon, günlük alışverişlerde genel enflasyona göre daha güçlü hissedilirken, haftalık alışverişlerde daha az hissedildi. dervirgül Günlük alışverişleri yansıtan ve ağırlıklı olarak gıdanın yanı sıra günlük gazete ve kahvehanede kahve içeren mikro alışveriş sepetinin fiyatı Eylül ayında yıllık bazda yüzde 4 arttı. Haftalık alışverişleri yansıtan, hizmet ve akaryakıtın da yer aldığı mini alışveriş sepetinin fiyat düzeyi ise yalnızca yüzde 0,9 arttı.
Avusturya için Avrupa düzeyinde uyumlaştırılmış enflasyon oranı (HICP) Eylül ayında yüzde 1,8 arttı (Ağustos 2024: artı yüzde 2,4) ve dolayısıyla yurt içi TÜFE (tüketici fiyat endeksi) ile aynı oldu. İstatistikçiler, TÜFE ve HICP arasındaki ağırlıklandırma farklılıklarının, bireysel harcama gruplarında farklı değişim oranlarına ve etkilere yol açacağını açıkladı.|© DerVirgül