Avusturya’da öğretmenler sokağa çıkıyor!

Avusturya’da öğretmenler sokağa çıkıyor!

Okul yılının başlangıcından sadece altı hafta sonra, Viyana’daki zorunlu okul öğretmenleri sendikası temsilcileri, perşembe günü saat 17:00’de Eğitim Müdürlüğü önünde bir miting, ardından da Eğitim Bakanlığı ve Ballhausplatz’ta bir gösteri yapılacağını duyurdu.

Hıristiyan Sendika Grubu (FCG) gösteri çağrısında “Bunu artık yapamayız!” dedi. Şikayetler arasında zorunlu okul öğretmenlerinin aşırı yüklenmesi, personel eksikliği, bürokrasi ve artan talepler yer alıyor. Özel eğitim öğretmenleri 21 Ekim’de bölüm toplantısı yapacak.

Sendika, zorunlu okul öğretmenleri ve daha fazla destek personeli için daha iyi çalışma koşulları çağrısında bulunuyor

Viyana’nın en üst düzey öğretmen temsilcisi Thomas Krebs (FCG), miting öncesinde, okulların devrilme noktasında olduğu ve eğitimin birçok yerde yalnızca sınırlı ölçüde mümkün olduğu konusunda uyardı. Okullarda sürekli olarak personel yetersizliği yaşanıyor ve bu nedenle öğretmenler sürekli olarak sınırlarını zorluyor. Buna ek olarak, destek personeli sıkıntısı yaşanıyor; öğretmenler bazen boş zaman gruplarının veya eksik okul görevlilerinin yerini dolduruyor.

Aynı zamanda, yakın zamanda yapılan bir ankette, Viyana’daki zorunlu okul öğretmenlerinin yarısı, sınıflarının en az yarısının dersleri takip edebilecek kadar Almanca konuşmadığını bildirdi. Her gün öğrencilerden saygısızlık ve saldırı raporları alıyor ve yaptırım seçeneği yok. Milli Eğitim Müdürlüğü’nün personel yetersizliği herkesin bildiği gibi, uygulama aracındaki teknik sorunlar da öğretmen açığını daha da artırdı.

Krebs, öğretim personelinin işlerini yüksek düzeyde yapmaya devam edebilmesi için karar vericilerden kalıcı yardım, adil çalışma koşulları ve her yerde bir okul sosyal hizmet uzmanı ve psikolog sağlamalarını talep etti. Anaokullarında öğretmen eğitiminde daha küçük gruplar ve daha fazla dil desteği gereklidir; öğrencilerin uygulamaya daha iyi hazırlanması gerekir.

FPÖ’nün “öğretmenleri siyasallaştırmaya” yönelik “raporlama” planına da eleştiri

Krebs, ilkbahardan bu yana öğretmenlerin sınırlarını zorladığı yönünde defalarca uyarı yapıldığını söylüyor. Milli Eğitim Müdürlüğü önünde kasıtlı olarak ders saatleri dışında planlanan mitingin “gürültülü bir dayanışma işareti” olması amaçlanmıştı. “Güçlü bir ses için sesiniz” sloganıyla düzenlenen davette, Kasım ayı sonunda yapılacak personel temsilcisi seçimlerinde FCG’ye de destek verilmesi amaçlanıyor. Krebs’e göre protestonun herhangi bir etkisi olmazsa, öğretimi kesinlikle etkileyecek başka önlemler de düşünülebilir.

Etkinlik ayrıca Viyana’daki zorunlu okullardaki ÖLI-UG’nin bağımsız öğretmen sendikaları tarafından da destekleniyor. Wipplingerstrasse’deki mitinge ek olarak, Milli Eğitim Bakanlığı önünde ve FPÖ’nün “öğretmenlerin siyasallaştırılmasına” karşı “habercilik bürosuna” karşı bir işaret olarak Ballhausplatz’ta iki miting daha kaydettiler. Çok profesyonelli ekiplerden yeterli kaynak ve destek, şeffaf sözleşmeler ve hükümet müzakerelerinde eğitim politikasına en yüksek önceliği talep ediyorlar.

Pazartesi günü özel eğitim personeli toplantısı

Özel eğitim alanındaki çalışma durumu ve stres zaten çok yüksek olduğundan, ÖLI-UG başkanlığındaki partiler arası uzman özel eğitim bölüm komitesi de önümüzdeki Pazartesi günü yaklaşık 1.500 çalışan için bir bölüm toplantısı çağrısında bulundu. (21 Ekim) 13:00 Fiziksel, duyusal, ağır veya çoklu engeli olan çocuklara yönelik okullarda çalışın. Söz konusu okullarda sadece dergi hizmeti verilecek veya dersler iptal edilecek.| ©DerVirgül

Yayınlama: 17.10.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.