Avusturya’nın 60 ülkeyle iade anlaşması var

Avusturya’nın 60 ülkeyle iade anlaşması var

Daha hızlı ve daha etkin geri dönüş yolunda: Avusturya’nın şu anda ikili düzeyde ve AB düzeyinde 60 iade anlaşması var; bu, önceki yıllara göre önemli bir artış.

Perşembe günü AB’de devlet ve hükümet başkanlarının katılacağı zirvenin ana konusu göç meselesi. Her şeyden önce, AB Komisyonu geri dönüşlerin daha hızlı ve daha etkili olması için baskı yapmak istiyor. Geri dönüş prosedürünün uygulanması büyük ölçüde ulus devletlerin sorumluluğundadır ancak AB sınır koruma kurumu Frontex süreci destekleyebilir. Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, Avusturya’nın şu anda toplam 60 ikili ve AB geri alma anlaşması bulunuyor.

Avusturya’nın şu anda 60 geri alma anlaşması var

Bu 60 anlaşmadan 25’i AB düzeyinde şu ülkelerle mevcuttur: Mısır, Arnavutluk, Ermenistan, Azerbaycan, Etiyopya, Bangladeş, Belarus (Beyaz Rusya), Bosna Hersek, Fildişi Sahili (Fildişi Sahili), Gambiya, Gürcistan, Gine, Hong Kong , Yeşil Burun Adaları, Makao, Moldova, Karadağ, Kuzey Makedonya, Pakistan, Rusya, Sırbistan, Sri Lanka, Tunus, Türkiye ve Ukrayna.

Belçika, Bosna Hersek, Bulgaristan, Almanya, Estonya, Fransa, Gana, Hindistan, Endonezya, Irak, İtalya, Kenya, Kosova, Hırvatistan, Kuveyt, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya ve Lüksemburg ile ikili geri alma anlaşmaları mevcuttur. ve Fas, Karadağ, Hollanda, Nijerya, Kuzey Makedonya, Filipinler, Polonya, Romanya, İsviçre, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Çek Cumhuriyeti, Tunus ve Macaristan.

Dışişleri Bakanlığı, yalnızca 2023 yılında dokuz geri alma anlaşmasının imzalandığını ve bunun önceki yıllara göre “muazzam bir artış” olduğunu söyledi. Toplam 60 anlaşma “büyük bir başarıdır”.

Avusturya Frontex programını kısmen kullanıyor

Prensip olarak, sığınma başvurusu reddedilen veya suç işleyen sığınmacıların geri gönderilmesinden iltica işleminin yürütüldüğü ülke sorumludur. Frontex, 2022 yılından bu yana AB düzeyinde geri dönüş ve yeniden entegrasyon alanında da görevler üstleniyor. Örneğin Avusturya, 20’den fazla ülke için Frontex tarafından koordine edilen “AB Yeniden Bütünleşme Programından” (EURP) yararlanıyor.

Yasadışı olarak kalan üçüncü ülke vatandaşlarının geri dönüşüne ilişkin tek tip standartları ve prosedürleri garanti altına almak amacıyla, 2008 yılından bu yana bir AB Geri Dönüş Direktifi (2008/115/EC) bulunmaktadır. Aralarında Avusturya’nın da bulunduğu bazı ülkeler artık direktifin yenilenmesini talep ediyor.

Zulüm tehdidi varsa mülteciler ülkelerine geri gönderilmez

Bir yandan, Geri Dönüş Direktifi, bir Üye Devletin topraklarında düzensiz bir şekilde kalan tüm üçüncü ülke vatandaşlarına karşı geri dönüş kararları verilmesi yükümlülüğünü öngörmektedir. Öte yandan, geri göndermeme ilkesi de dahil olmak üzere temel hak ve özgürlüklere ve bireyin onuruna saygı gösterilmesinin önemine de vurgu yapılıyor. İlke, mültecilerin zulüm riskiyle karşı karşıya oldukları bir ülkeye geri dönmelerini yasaklıyor.

Yönerge, geri dönme kararı verilmesi durumunda gönüllü ayrılmanın uygun görülmesi için yedi ila 30 gün arasında bir süre öngörüyor. Üye devletler, kamu güvenliğine veya kamu düzenine yönelik bir tehdit veya kaçma riskinin bulunması halinde, son ayrılma tarihini belirleme konusunda takdir yetkisine sahiptir. İlgili kişinin kendi isteğiyle ülkeyi terk etmemesi durumunda son çare olarak sınır dışı etme yani zorla geri gönderme uygulanmalıdır. Ancak alınan tedbirlerin orantılı olması ve insan onurunu ihlal etmemesi gerekmektedir.| ©DerVirgül

Yayınlama: 17.10.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.