Son dakika | Cumhurbaşkanı, Karl Nehammer’ı hükümet kurması için görevlendirdi

Son dakika | Cumhurbaşkanı, Karl Nehammer’ı hükümet kurması için görevlendirdi

Federal Başkan Van der Bellen, Nehammer’a hükümet kurma talimatını verdi

Van der Bellen, “Açık ve net: Herbert Kickl kendisini Şansölye yapacak bir koalisyon ortağı bulamayacak” dedi.

Federal Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen Salı günü hükümet oluşumuna nasıl devam edileceğine ilişkin konuşmasında, Ulusal Konsey seçimlerinde en fazla oyu alan partinin otomatik olarak hükümeti kurma zorunluluğunun söz konusu olmadığını söyledi.

Seçim sonuçlarına gelince, her partinin istikrarlı bir çoğunluğa ulaşabilmesi için bir ortağa ihtiyacı var.

Mevcut durum karşısında Federal Cumhurbaşkanı şunları söyledi: “Durum yeniyse, yeni bir çözüme ihtiyaç vardır.” Parti liderleri kendisine diğer partilerin hiçbirinin Kickl-FPÖ ile iktidara gelmek istemediğini ancak Kickl’ın çekilmeyi düşünmediğini bildirdi. Van der Bellen, bu pozisyonlar hakkında defalarca güvence verdiğini ve üzerinde düşünmek için zaman geçmesine rağmen pozisyonların aynı kaldığını söyledi.

Ardından şunları söyledi: “Açık ve net: Herbert Kickl, kendisini Şansölye yapacak bir koalisyon ortağı bulamayacak.” Bu nedenle şimdi ÖVP lideri Karl Nehammer’e hükümet kurma talimatı veriyor. Zaten sabah bunu kendisine bildirmiş ve SPÖ ile derhal müzakerelere başlamasını istemişti. Üçüncü bir ortağa ihtiyaç olup olmadığı da açıklığa kavuşturulmalıdır.

Van der Bellen, artık uzlaşmalar bulunması gerektiğini söyledi. Federal Cumhurbaşkanı, ÖVP, SPÖ ve müzakerelere katılan diğer tarafların orantı duygusuna ve sorumluluk duygusuna güvendiğini söyledi.

Pazartesi günü van der Bellen, en yüksek oyu alan üç partinin parti liderlerini davet etti ve çoğunluk bulmanın mevcut olanaklarını sordu. Devlet başkanı daha önce Kickl, Nehammer ve Babilr’den yaşayabilir bir hükümeti kimin bir araya getirebileceğini araştırmalarını istemişti.

Nehammer ve Babiller hâlâ Kickl veya FPÖ ile koalisyon kurmak istemiyorlar, bunu ÖVP lideri de Pazartesi günü X aracılığıyla doğruladı. Öte yandan ÖVP ve SPÖ’nün birlikte yalnızca bir yetki fazlası olacak, bu da iki partili koalisyonu zorlaştıracak ve muhtemelen üçüncü bir ortağın dahil edilmesini gerektirecek.| ©DerVirgül

Yayınlama: 22.10.2024
Düzenleme: 22.10.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.