Avusturya Meclis Başkanının, soykırım anıtına çelenk koyması engellendi

Avusturya Meclis Başkanının, soykırım anıtına çelenk koyması engellendi

9 Kasım 1938 gecesi, Naziler tarafından Viyana’da Yahudilere ait iş yerlerinin camları kırıldı, dükkanlar yağmalandı, sinagoglar ateşe verildi. Onlarca Yahudi öldürüldü. O gece kentin her yerinden kırılan cam sesleri duyuluyordu. Bu yüzden o kanlı gecenin adı tarihe “Kristallnacht” yani Kırık Camlar Gecesi olarak geçti. 9-10 Kasım 1938’de Almanya’da ve Avusturya’da Yahudilere karşı başlatılan saldırılar bir anlamda Holokost´un başlangıcı idi.

FPÖ’lü Avusturya Meclis Başkanı engellendi

Cuma günü Viyana Judenplatz’ta [Yahudi Meydanı] düzenlenen törende, Avusturya Ulusal Meclisi Başkanı Walter Rosenkranz’ın anıta çelenk koyulması engellendi.

Editörün notu: “Kuruluş kongresi, 7 Nisan 1956’da gerçekleşen Avusturya Özgürlük Partisi [FPÖ], kuruluş yıllarında ve ilk lideri Anton Reinthaller’de dahil çok sayıda Nazi subayları ve yandaşları barındırıyordu. Anton Reinthaller, Federal Başbakanlık’ın balkonunda kalabalığın tezahüratlarını karşıladı ve onlara Hitler selamı verdi. Ertesi gün, Alman birlikleri Avusturya’yı işgal etti ve Reinthaller, Şansölye Arthur Seyss-Inquart liderliğindeki bir Nazi hükümetinde Tarım Bakanı oldu. 18 yıl sonra Reinthaller, [Özgürlük Partisi] FPÖ’nün ilk parti lideri seçildi.”

Avusturyalı Yahudi öğrenciler anıtın etrafında insan zinciri oluşturarak, “Nazileri onurlandıran kişinin sözünün hiçbir değeri yoktur!” sloganı attılar.

Birkaç dakikalık tartışmanın ardından Meclis Başkanı Rosenkranz sonunda pes etti ve Judenplatz’tan ayrıldı.

Rosenkranz, göstericileri suçladı: “Siz beni şiddetle engelliyorsunuz, ama ben sizin şiddetinizden kaçınıyorum” dedi. Protestocular, “Burada kimse şiddet uygulamıyor” diye itiraz etti.

86 yıl önce Kasım ayında Yahudilere karşı düzenlenen pogromların anılması, bu yıl alışılmışın dışında iki ayrı etkinlikle planlanmıştı.

İsrail Kültür Topluluğu [IKG], her zamanki gibi federal hükümet ve parlamentodaki partilerin temsilcileriyle Viyana’daki Shoah İsim Duvarı’nı ziyaret edilmesi, ancak çok sayıda Yahudi karşıtı olayı gerekçe gösterilerek kesinlikle FPÖ’lü siyasetçilerin orada olması istenmedi.

Bu nedenle yeni Özgürlük Partili [FPÖ] Ulusal Konsey Başkanı Rosenkranz, Judenplatz’ta Shoah’ın Avusturyalı Yahudi kurbanları için yapılan anıta çelenk koymak istedi.

Ulusal Konsey Başkanı’nın saat dokuz buçukta duyurulan gelişinden kısa bir süre önce, göstericiler anıtın etrafında insan zinciri oluşturarak kameralara pankart açtılar:

“Rosenkranz ve FPÖ ile anmaya hayır: Nazileri kim onurlandırırsa, onların kelimenin hiçbir değeri yok! Nazileri onurlandıranların, sözünün hiçbir değeri yoktur!”

Rosenkranz, Parlamento Direktörü Harald Dossi ve Ulusal Fon’un iki genel müdürü eşliğinde Judenplatz’a geldi. Hazırlanan çelenk başlangıçta pankartın ve insan zincirinin önüne yerleştirildi ancak göstericiler hızla onun önünde durarak İsrail marşını söylediler.

Etrafı çok sayıda medya temsilcisiyle çevrili olan Rosenkranz, “Artık bana buradan çelengi geçme fırsatı verilmesini talep edebilirim” dedi.

Bir protestocu, “Lütfen atalarımızın anısına saygı gösterin. Biz sizi anmak istemiyoruz, atalarımızın yüzüne tükürmenizi istemiyoruz” dedi. Rosenkranz, “Bana hakaret ediyorsun” diye yanıtladı. Rosenkranz, “Avusturya yasalarını ihlal eden bu eyleme boyun eğip eğmeyeceğim benim için çok önemli bir soru” dedi. Göstericiler onu “propaganda” yapmakla suçlayarak, “Bugün burada bulunmanız Shoa’dan sağ kurtulanların yüzüne atılan bir tokattır” dedi.

Rosenkranz da bunun Parlamento ve milletvekilleri adına bir çelenk olduğunu savundu: “Meclis Başkanı olarak, Avusturya Cumhuriyeti’nin bir temsilcisi olarak burada bir anma etkinliği düzenlemek istiyorum.” Protestocular ona “Kenara çekilin” diye bağırdı. Rosenkranz, “İyi niyetimin bir göstergesi olarak atalarınızın anısına planımdan çekileceğim… Gücünüze boyun eğip gideceğim. Siz benim girmemi zorla engelliyorsunuz” dedi. Göstericiler, “tamamen barışçıl bir protestonun” şiddet olarak kınanmasına itiraz etti.

“Gücünüz önünde boyun eğeceğim”: Rosenkranz Judenplatz’tan ayrıldı

Birkaç dakika sonra Rosenkranz arkasını döndü ve Judenplatz’tan ayrıldı. Rosenkranz gazetecilere verdiği demeçte, “Hoşnutsuzluk olduğunu anlıyorum ve bir demokrat olarak buna uygun mitingler ve etkinlikler yapılmasını da destekliyorum” dedi. “Ve ben bu ülkede bir şekilde söz sahibi olduğum sürece, başta toplanma hakkı, gösteri hakkı, ifade özgürlüğü olmak üzere temel hak ve özgürlükler her zaman olacaktır” diye eklendi.

9 Kasım’ı 10 Kasım 1938’e bağlayan gece, “Alman İmparatorluğu” genelindeki sinagoglar sistematik olarak ateşe verildi, Yahudi dükkanları yağmalandı ve Yahudilere kötü muamele edildi. Yalnızca Avusturya’da en az 30 Yahudi öldürüldü, 7.800’ü tutuklandı ve yaklaşık 4.000 kişi Viyana’dan Dachau toplama kampına sürüldü. Bu yıl anma töreni asıl yıldönümünden bir gün önce yapılıyor çünkü bu sefer cumartesi gününe ve dolayısıyla Yahudilerin dinlenme günü Şabat’a denk geliyor.| ©DerVirgül

Yayınlama: 08.11.2024
Düzenleme: 08.11.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.