Almanca, Viyana’daki ilkokullarda yok mu oluyor?

Almanca, Viyana’daki ilkokullarda yok mu oluyor?

Viyana’daki birinci sınıf öğrencilerinin neredeyse yarısı, dersleri takip edebilecek kadar yeterli Almanca bilgisine sahip değil. Bu, Der Standard gazetesinin, Eğitim Meclis Üyesi Christoph Wiederkehr’in (NEOS) ofisine yaptığı bir başvuru sonucunda ortaya çıktı. 1 Ekim tarihi itibariyle devlet okullarında birinci sınıfa başlayan 18.722 öğrenciden 8.342’si yüzde 44,6, “özel statüde” yer alıyor. Bu öğrencilerin çoğu Avusturya’da doğmuş durumda [5.084].

Viyana’da birinci sınıf öğrencilerinin yüzde 45’i yetersiz Almanca biliyor

2022/23 eğitim-öğretim yılının başında bu “özel statüdeki” – dil eksikliği nedeniyle dersleri takip edemeyen – öğrencilerin oranı %36 civarındaydı. Wiederkehr, bu artışın kısmen uluslararası krizleri yansıttığını savunuyor. Suriye ve Ukrayna’daki savaşlar nedeniyle Viyana’ya mülteci olarak gelen birçok çocuk, eğitim sistemine “özel statüde öğrenci” olarak dahil oldu. Ancak “özel statüdeki” öğrencilerin yaklaşık %61’inin Avusturya’da doğmuş olması, göç hareketlerinin bu sorunun yalnızca bir kısmını açıklayabildiğini gösteriyor.

Viyana ÖVP’nin Wiederkehr’e yaptığı bir başka başvuruya göre, bu öğrencilerden 1.959’u Avusturya vatandaşlığına sahip, 265’i ise Ukrayna doğumlu. 8.342 özel statüdeki öğrenci, ortalama olarak 2,14 yıl anaokuluna devam etmiş.

Viyana muhalefetinden eleştiri

Wiederkehr, Viyana FPÖ ve ÖVP’den eleştiriler aldı. FPÖ Viyana lideri Dominik Nepp, yaptığı açıklamada, “Wiederkehr dört yıldır görevde ve Viyana eğitim sistemini tamamen çöküşe sürüklemeyi başardı” dedi. Ayrıca Nepp, dört yaşındaki tüm çocuklar için zorunlu dil taraması yapılması ve ebeveynlere yaptırımlar uygulanması çağrısını yineledi.

ÖVP Eğitim Sözcüsü Harald Zierfuß ise bu rakamların “inanılmaz ve son derece tehlikeli” olduğunu belirtti. Viyana’nın yedi bölgesinde, yeterli Almanca bilmeyen birinci sınıf öğrencilerinin oranı %50’nin üzerinde. En yüksek oran ise %73,8 ile Margareten bölgesinde. Almanca dil becerisi zayıf olan çocukların çoğunluğunun Avusturya’da doğmuş olması, Zierfuß’a göre SPÖ ve NEOS’un anaokulu politikalarındaki “tam başarısızlığını” kanıtlıyor.

Bu nedenle ÖVP, üç yaşından itibaren Almanca dil desteği ihtiyacı olan çocuklar için zorunlu anaokulu eğitimi, tüm üç yaşındaki çocukların dil seviyesinin belirlenmesi, anaokullarındaki dil desteği kalitesine bağlı finansman, personel-çocuk oranının 1:8 veya 1:10 olarak düzenlenmesi, dil desteği uzmanlarının sayısının artırılması ve tüm anaokulu personelinin C1 seviyesinde Almanca bilmesini zorunlu hale getirmeyi talep ediyor.

Viyana Yeşiller Partisi: “Sistem çöküşü”

Viyana Yeşiller Partisi, bu durumun bir “sistem çöküşü” olduğunu ifade etti. Eğitim Sözcüleri Felix Stadler ve Julia Malle, Wiederkehr’in yaz döneminde düzenlenen Almanca kursları gibi “küçük çaplı önlemlerle” bu büyük sorunların üstesinden gelemeyeceğini belirterek, dil desteği ihtiyacı olan her anaokulu için sabit dil destek personeli talep etti. Ayrıca Viyana okullarında daha fazla öğrenci çeşitliliği gerektiğini vurguladılar.

Yaz Almanca kursları ve ikinci zorunlu anaokulu yılı tartışması

Eğitim Meclis Üyesi Wiederkehr, geçtiğimiz Cuma günü yaptığı açıklamada, tüm ilkokul öğrencileri genelinde her beş öğrenciden birinin yetersiz Almanca bildiğini söyledi. Bu nedenle ücretsiz yaz Almanca kurslarının sayısı yaklaşık 3.900’den 1.000 daha artırıldı. Bu ek kontenjanın 400’ü, zorunlu son anaokulu yılına devam eden çocuklara ayrıldı.

Hafta sonu Der Standard gazetesine verdiği bir röportajda NEOS lideri Beate Meinl-Reisinger, ikinci bir zorunlu anaokulu yılı talebini yeniden gündeme getirdi. AMS Başkanı Johannes Kopf da Die Presse gazetesine yaptığı açıklamada bu öneriyi destekledi. SPÖ uzun süredir bu talebi savunuyor ancak Ö1 radyosuna konuşan Kadın Sözcüsü Eva-Maria Holzleitner, bütçe sorunları nedeniyle gerekli finansmanın da sağlanması gerektiğini vurguladı.

Bugün açıklanan rakamlarla ilgili olarak Zierfuß, “Bu çocuklar iki yıl anaokuluna gitmiş olsa bile, ikinci bir zorunlu anaokulu yılı yetmez. Üç yaşından itibaren Almanca dil desteği ihtiyacı olan çocuklar için zorunlu anaokulu eğitimi gerekiyor ve bunun için büyük yatırımlar ile etkili önlemler şart” dedi.| ©DerVirgül

Yayınlama: 25.11.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.