Avusturya’da kasım ayında işsizlik arttı | 384.000 kişi işsiz

Avusturya’da kasım ayında işsizlik arttı | 384.000 kişi işsiz

Kasım ayı sonunda yaklaşık 384.000 kişi, Avusturya İş Bulma Kurumu’na [AMS] işsiz ya da mesleki eğitimde olduğunu bildirerek kayıt yaptırdı.

Bu sayı, geçen yılın aynı dönemine göre 31.400 kişilik bir artışa ve %8,9’luk bir yükselişe denk geliyor. İşsizlik oranı ise %7,1’e yükselerek bir önceki yıla kıyasla 0,6 puan arttı. Bu veriler, Çalışma ve Ekonomi Bakanlığı tarafından Pazartesi günü açıklandı.

Sanayi ve Üretim Sektörü Ciddi Etkilendi

En büyük artış, %16,2 ile sanayi ve üretim sektöründe kaydedildi. Özellikle sıkıntı içindeki otomotiv ve gıda sanayilerinde işsizlik oranları yükseldi. AMS Yönetim Kurulu Üyesi Petra Draxl, “2024’ün Ocak ayından bu yana her ay sanayideki istihdamın geçen yıla kıyasla düştüğünü gözlemliyoruz,” dedi. Draxl, bunun toplam istihdamdaki durgunluğun yanı sıra, içinde bulunulan resesyonun bir göstergesi olduğunu vurguladı.

Ticaret sektöründe işsizlik oranı %10 artarken, ulaşım ve depolama sektöründe de %9,5’lik bir artış görüldü. Buna karşın, işsizliğin arttığı inşaat sektöründe büyüme hızı nispeten daha düşük kaldı ve artış %4,4 olarak kaydedildi.

Viyana Dördüncü Sırada

Bölgelere göre, en büyük artış %15 ile sanayi ağırlıklı Yukarı Avusturya’da görüldü. KTM’nin iflası ve bundan etkilenen 3.600 çalışan, bölgedeki olumsuz durumu daha da kötüleştirdi. Ayrıca Steiermark’ta %11,7, Salzburg’da %10 oranında artış kaydedildi. Bu bölgeleri sırasıyla Viyana (%8,1), Vorarlberg (%7,8), Burgenland (%7,6), Aşağı Avusturya (%7,2) ve Tirol (%6) izledi. En düşük artış ise Kärnten’de (%5) görüldü.

Zayıf ekonomik gelişme, iş piyasasını da etkiliyor. Kasım ayı sonunda AMS’ye bildirilen ve hemen doldurulabilir durumdaki açık iş ilanı sayısı yaklaşık 83.000 olarak kaydedildi. Bu, bir önceki yılın aynı dönemine göre %12,8’lik bir düşüş anlamına geliyor. ÖVP Ekonomi Birliği’nin [Wirtschaftsbund] yaptığı iş ilanları araştırmasına göre, tüm iş portallarında toplam 152.000 açık iş ilanı bulunuyor. Ancak bu sayı da geçtiğimiz dönemlere göre biraz daha düşük. Wirtschaftsbund, bu rakamların resesyona rağmen hâlâ yüksek olduğunu ve iş gücü açığının devam ettiğini vurguladı.

Ekonomik Zayıflığın Nedenleri

Çalışma Bakanı Martin Kocher [ÖVP], iş piyasasındaki kötüleşmenin temel nedenini, dünya genelindeki ekonomik durgunluk olarak açıkladı. Bakan Kocher, Avusturya’nın bir ihracat ülkesi olması nedeniyle bu durumdan daha fazla etkilendiğini belirterek, “İhracata yönelik bir ülke olarak, küresel talepteki zayıflığı ve Almanya’daki düşük büyümeyi, ihracat oranları daha düşük olan ülkelere kıyasla daha güçlü hissediyoruz,” dedi.

Hükümete Yönelik Eleştiriler

Farklı bir değerlendirme ise İşçi Odası’ndan [Arbeiterkammer, AK] geldi. AK, uluslararası ekonomik durgunluğun yanı sıra, türkis-yeşil hükümetin yanlış ekonomik politikalarını da mevcut krizin bir nedeni olarak gösterdi. AK Başkanı Renate Anderl, AMS’nin aktif iş gücü politikalarına yatırım yapılması çağrısında bulundu.

Bu çağrıya, Sendikalar Birliği [ÖGB] ve sendika yanlısı Momentum Enstitüsü de destek verdi. ÖGB Genel Müdürü Helene Schuberth, artan iflaslar ışığında, işveren primlerinin azaltılmasının İflas Ücretleri Fonu’nun mali temelini zayıflatacağı konusunda uyardı.| ©DerVirgül

Yayınlama: 02.12.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.