Savaş zamanlarında insanlara nasıl ulaşılır?
Propaganda, sansür ve öldürülen gazeteciler: Savaş pek çok farklı düzlemde sürüyor, kamuoyu da buna dahil. Bugünü ve geçmişi yorumlama konusundaki tartışmalar, Avrupa basınına da yansıyor.
Dijital iletişimin iyi yanını şöyle tespit ediyor eldiario.es:
“Ukrayna’daki savaş bize, neredeyse her yurttaşın kamusal bilgi ağları aracılığıyla suçları belgelemeye nasıl yardımcı olduğunu gösterdi. … Ukrayna’da internet iletişiminin inanılmaz dayanıklı olması, yaşananlara tanıklık eden Ukraynalıların seslerinin duyulmasında kilit bir rol oynadı. … Bilgi akışını anlamak ve doğrulamak, gazetecilerin ve sahada bulunan insan hakları çalışanlarının görevi olmaya devam ediyor. … İnternetin karanlık ve tehditkâr yanları, ağların iyi şeylere de hizmet edebileceğini bize unutturmamalı.”
Propagandaya karşı alternatifler geliştirmek gerek
Estonya kökenli Rus aktör Kirill Käro, Rusça konuşan gençlere Rusya’daki durumu anlatmak için Estonya’nın kuzeydoğusunda tura çıktı. Eesti Päevaleht girişimden övgüyle bahsediyor:
“Propagandayı sınırlamanın yanı sıra bıktırmayan ve politik olmayan bilgi, ilham ve eğlence dolu seçenekler sunulmalı. Bunu yapmanın en iyi yolu, Rusça konuşan toplulukların ilgi alanına giren şahsiyetlerden faydalanmak. Vladimir Putin birkaç hafta önce, kendi rejimiyle hemfikir olmayan herkesi düşman ilan etmişti. Umalım ki Estonya’da beyni Kremlin tarafından geri döndürülemez şekilde yıkanmış pek az kimse kalmış olsun.”
Uluslararası Litvanya’daki Nazi ve Sovyet İşgal Rejimlerinin Suçlarını Araştırma Komisyonu genel müdürü ve tarihçi Ronaldas Račinskas, tarihle hesaplaşmanın önemi hakkında Lrytas’ta şunları söylüyor:
“Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik kanlı saldırılarına Batı, stratejik sektörlere yönelik sert hamlelerle karşılık verdi. Fakat yaptırım paketi, Putin’in hem ülke içinde, hem de uluslararası arenada kullanmayı çok sevdiği en önemli silahını gözden kaçırıyor: II. Dünya Savaşı’nın nedenleri ve sonuçlarına ilişkin Rus veya Sovyet yanlısı bakış açısı. … Kazanılmış Büyük Vatanseverlik Savaşı hakkındaki mitler ve Sovyet imparatorluğuna duyulan özlem, Putin’in ideolojik silahları.”/ eurotopics.net/tr