Avrupa’da bir ülke TikTok’u bir yıl süreyle yasaklıyor

Avrupa’da bir ülke TikTok’u bir yıl süreyle yasaklıyor

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, özellikle çocuklar arasında şiddet ve zorbalığı teşvik etmekle suçladığı TikTok video hizmetini bir yıl süreyle kapatacağını açıkladı.

Kasım ayı ortasında video paylaşım platformunda başladığı iddia edilen bir tartışmanın ardından bir gencin başka bir genç tarafından bıçaklanarak öldürülmesi üzerine Arnavutluk yetkilileri, öğretmenler ve ebeveynlerle 1.300 toplantı düzenledi.

Başbakan Rama, öğretmenler ve velilerle yaptığı son toplantıda TikTok’un “herkes için tamamen kapatılacağını” söyleyerek, Arnavutluk Cumhuriyeti’nde TikTok olmayacak,” dedi.

Rama, uygulamanın gelecek yıl başlayacağını dile getirdi, ancak net bir tarih belirtmedi.

Yorum talebine e-posta yoluyla yanıt veren TikTok ise bıçaklanan gençle ilgili olarak “Arnavutluk hükümetinden acilen açık bilgi” talep etti.

Şirket, “failin veya mağdurun TikTok hesapları olduğuna dair hiçbir kanıt bulamadığını ve birden fazla haberin, bu olaya yol açan videoların aslında TikTok’ta değil, başka bir platformda yayınlandığını doğruladığını” bildirdi.

Yerel araştırmacılara göre, ülkedeki en büyük TikTok kullanıcı grubu çocuklardan oluşuyor.

Çocukların kavgalarda kullanmak üzere okula bıçak ve diğer nesneleri götürmeleri ya da TikTok’ta gördükleri içeriğin teşvik ettiği zorbalık vakalarının ardından Arnavut ebeveynlerin endişeleri artıyor.

Rama’ya göre TikTok’un ana şirketi ByteDance’ın bulunduğu Çin’deki faaliyetleri farklı. Rama, Çin’deki uygulamanın, “nasıl daha iyi ders çalışılacağı, doğanın nasıl korunacağı ve benzeri konuları işlediğini” ifade etti.

Başbakanlık Ofisi, Arnavutluk’un TikTok’a algoritmasını değiştirmesini sağlayamayacak kadar küçük bir ülke olduğunu belirtti.

Yetkililer, okullarda polis varlığını artırma, eğitim programları uygulama ve ebeveynlerle daha yakın iş birliği kurma gibi bir dizi önlem alıyor.

Rama, Arnavutluk’un şirketin ülkedeki faaliyetlerine devam etmesine izin verip vermeyeceğini kararlaştırmadan önce şirketin ve diğer ülkelerin bu bir yıllık kapanma sürecine nasıl tepki vereceğini takip edeceklerini dile getirdi.

Öte yandan, TikTok’un kapatılması kararına herkes katılmadı.

Ana muhalefetteki Demokrat Parti milletvekili Ina Zhupa, “Sosyal medya platformu TikTok’un kapatılmasına yönelik diktatörce karar, ifade özgürlüğü ve demokrasiye karşı ciddi bir eylemdir,” dedi.

“Bu tamamen seçimlere yönelik bir eylemdir ve özgürlükleri bastırmak için gücün kötüye kullanılmasıdır.”

Arnavutluk’un kararı Fransa, Almanya ve Belçika’nın da aralarında bulunduğu birçok Avrupa ülkesinin çocukların sosyal medyaya erişimine kısıtlamalar getirmesinin ardından geldi.

Avustralya kasım ayında bir adım daha ileri giderek 16 yaşın altındaki gençlere sosyal medyayı tamamen yasaklamıştı.

Yayınlama: 23.12.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.