Viyana Tıp Üniversitesi’nde şiddet kliniği açıldı
Şiddet mağdurları için bir inceleme merkezi, çarşamba günü Viyana Tıp Üniversitesi’nde hizmete açıldı.
Bu proje, Graz’daki Şiddet Kliniği’nin kurulmasından sonra, Avusturya genelinde şiddet kliniklerini yaygınlaştırma ve geliştirme çabalarında önemli bir ilerlemeyi işaret ediyor. Amaç, şiddet mağdurları için ülke genelinde kolayca ulaşılabilir başvuru noktaları oluşturarak, güvenli bir ortamda ücretsiz inceleme yapılmasını, delillerin korunmasını ve yaralanmaların hukuki olarak kayıt altına alınmasını sağlamaktır.
Viyana Tıp Üniversitesi Şiddet Kliniği: Ücretsiz İnceleme ve Destek Hizmetleri
Şiddet mağdurları burada güvenli bir ortamda ücretsiz olarak incelenebilir, izler korunabilir ve yaralanmalar hukuki açıdan geçerli şekilde belgelenebilir. Bu hizmet, mağdurun önceden bir suç duyurusunda bulunmuş olup olmamasına ya da bir sağlık sigorta kartına [E-Card] sahip olup olmamasına bakılmaksızın sunulmaktadır. İnceleme merkezi, şiddet olaylarını tanımlama, bu olayları aydınlatma ve mağdurları koruma konusunda merkezi bir rol üstlenirken, olası yeni saldırıların önlenmesine de katkıda bulunmayı hedefliyor.
Şikâyet olmadan da delil koruma imkânı
Yaralanmaların belgelenmesi ve beden ya da kıyafet üzerindeki izlerin korunmasının yanı sıra mağdurlara, mağdur destek ve koruma kuruluşlarına yönlendirme, psikolojik destek veya hukuki danışmanlık gibi kapsamlı bilgi ve destek hizmetleri sunulmaktadır. Ayrıca, doktorlara klinik-adli tıbbi sorularla ilgili telefon danışmanlık hizmeti sağlanmaktadır.
Herhangi bir suç duyurusunda bulunulmayan durumlarda, toplanan veriler ve korunan deliller on yıl boyunca saklanmaktadır. Böylece gerektiğinde daha sonra bir ceza davasında kullanılabilir.
Şiddet Mağdurlarını Desteklemede Önemli Bir Rol
Viyana Tıp Üniversitesi Şiddet Kliniği’nin, şiddet mağdurlarını desteklemede merkezi bir rol oynadığını belirten Nikolaus Klupp, “Yeni mekânlar ve federal hükümetin desteği sayesinde, artık zamanlama, bölgesel kapsam ve teknolojik açıdan genişleme sağlanabilecek. Bu, gelecekte daha fazla mağdura ulaşmamız ve onlara hukuki açıdan geçerli klinik-adli belgeleme ve delil koruma imkanı sunmamız için temel oluşturuyor. Aynı zamanda, şiddet belirtilerini tanıma konusunda farklı meslek gruplarını daha fazla eğitebileceğiz,” dedi. | ©DerVirgül
İletişim Bilgileri ve Ulaşılabilirlik
Çalışma saatleri: Pazartesi-Perşembe 08.00-16.00, Cuma 16.00’dan Pazartesi 08.00’e kadar ve resmî tatillerde.
Telefon: +43 1 40160 35700
Web sitesi: meduniwien.ac.at/ugb