Anayasa Mahkemesi | “Aşılı ve aşısızlar arasındaki ayrım, eşitlik ilkesini ihlal etmemiştir”

Avusturya Anayasa Mahkemesi, aşısızların sokağa çıkma yasağı ve aşısızlarla aşılılar arasındaki ayrımı, eşitlik ilkesine aykırı bulan başvuruya yanıt verdi. İşte Anayasa Mahkemesi’nin hükümleri…

Anayasa Mahkemesi | “Aşılı ve aşısızlar arasındaki ayrım, eşitlik ilkesini ihlal etmemiştir”

Avusturya Anayasa Mahkemesi’ne göre, 2G kuralları da dahil olmak üzere 15-21 Kasım tarihleri arasında aşılanmamış kişiler için ilk sokağa çıkma yasağı yasa ve anayasaya uygun. Anayasa Mahkemesi’nin Mart ayında yaptığı oturumda, bunun nesnel olarak haklı olduğunu ve eşitlik ilkesini ihlal etmediğini belirledi.

Viyanalı bir kadın tarafından Anayasa Mahkemesi’ne taşınan yasa, mağazalara veya restoranlara erişim için 2G gerekliliği de dahil olmak üzere aşısızlar için çıkış kısıtlamasının nesnel olarak haklı olmadığı kanısındaydı – sonuçta, tamamen aşılanmış kişiler de enfekte olabilir ve başkalarına bulaşabilir. Erişim için tek başına bir testin yeterli olmadığı gerçeğiyle eşitlik ilkesinin ihlal edildiğini ileri sürdü. 

Buna karşın Anayasa yargıçlarının gerekçeli kararı şöyle: Sağlık Bakanı – o zamanlar Wolfgang Mückstein (Yeşiller) – sonbaharda hüküm süren Delta varyantı durumunda aşısızların önemli ölçüde artan bir risk taşıdığını “makul bir şekilde varsayabilirdi”. Enfeksiyon ve bulaşma riskinin yanı sıra ciddi bir hastalığa sahip olma riski önemli ölçüde daha yüksektir. Bu nedenle, sağlık sisteminin aşırı yüklenmesini önlemek için aşısızlar için bir karantina uygulaması uygun oldu. İlk düzenlemeye “genel bir bakış açısıyla” Anayasa Mahkemesi için de izin verilmişti, çünkü temel özel ve aile hayatı hakkına ilişkin çok sayıda istisna getirilmişti. Bir yanda aşı olup iyileşenler, diğer yanda 2G kanıtı olmayanlar yani test yaptıranlar arasındaki ayrım eşitlik ilkesini ihlal etmemiştir. COVID-19 Önlemler Yasası’na göre, bu tür eşit olmayan muamele, daha fazla yayılma açısından önemli farklılıklar olduğuna dair bilimsel olarak doğrulanabilir varsayımlara dayanmalıdır. Anayasa yargıçları, “5. COVID-19 Koruma Tedbirleri Yönetmeliği söz konusu olduğunda bu anlaşılabilir bir durumdu” dedi.

Gece gastronomi yönetmeliği de Anayasa Mahkemesi’ne göre bir ihlal değil

Anayasa makamları, 22 Temmuz – 15 Eylül 2021 tarihleri arasında yürürlükte olan gece ikramları yönetmeliğinde eşitlik ilkesinin ihlal edildiğini de tespit edemedi. Diskotekler, kulüpler ve dans salonları gibi “müşteriler arasında artan bir karışım ve etkileşimin beklenebileceği” restoranlara yalnızca aşılanmış ve PCR testi yapılmış kişilerin girmesine izin verildi.

Tedbirlerin gerekliliği “anlaşılır bir şekilde anlatılıyor”

Bunun için yapılan başvuru reddedildi ve Sağlık Bakanı, gece restoranındaki epidemiyolojik olarak özellikle elverişsiz koşullar ve o sırada bulaşma riski hakkındaki belirsiz çalışma durumu nedeniyle bu önlemin gerekli olduğunu “anlaşılır bir şekilde açıkladığını” onayladı. Anayasa Mahkemesi’ne göre, – farklı doğruluk nedeniyle – antijen testi ile PCR testi arasında bir ayrım yapılması da haklıdır. | © DerVirgül

Yayınlama: 30.03.2022
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.