enflasyon emeklilik ötv döviz otomobil sağlık

Altcoin meraklısı küçük yatırımcı ‘aldatılmaya’ doymuyor!

Son zamanlarda kripto para piyasalarındaki hareketlilik, birçok yatırımcının dikkatini çekiyor. Özellikle yüksek getiri vaat eden altcoin’ler, küçük yatırımcılar için cazip bir seçenek gibi görünse de, bu alanda dolandırıcılık olaylarının da arttığı bir gerçek.

Sosyal medyanın gücünü kullanan dolandırıcılar, kendilerini uzman gibi göstererek insanları yanıltıyor. Eğitim videoları yayınlayan, ücretsiz danışmanlık hizmeti sunan bu kişiler, takipçilerini oluşturdukları sahte borsalar üzerinden işlem yapmaya yönlendiriyorlar. Bu borsalar üzerinde var olmayan sahte ve sözde coin’ler yüksek fiyatlarla satılıyor ve yatırımcılar büyük zarar görüyor. Bu coinler blockchain ağı üzerinde bile hareket etmeyen tamamen hosting tabanlı sözde coinler. Çift haracama (Double Speendig) problemi bu sözde coinlerin yakınından bile geçmiyor. Cehalet ve iştahın yan yana gelmesi ile birlikte vücut bulan bir tür finansal mastürbasyon vakıası. Traji komik ve ibreti alemlik bir hadise. Gelelim Netflix tarzı gerilim, iştah, para, bir gecede zengin olma ve aldatılma içerikli müthiş senaryonun devamına;

Kripto dünyasının karanlık yüzü: Altcoin dolandırıcılıkları

Altcoin yatırımcısı ‘aldatılmaya’ doymuyor. Kesinlikle doymuyor. Her zaman uyardık ve her zaman kripto yatırımcına yardımcı olmaya çalıştık ama altcoin iştahı maalesef bitmek bilmiyor. En çok yaptığım uyarılardan biri de sosyal medyada tanımadıkları kişilerden finansal okur-yazarlık eğitimleri alırken dikkatli olmaları ve akabinde sosyal medyada tavsiyelerde bulunan kişiler hakkında dikkatli olmalarına dair uyarıları sürekli yaparım.

Geçen gün ki son ve güncel dolandırıcılık olayını anlatmakta fayda var. Sosyal medyada ücretsiz finans ve borsa eğitimi verdiğini söyleyen kişi kısa sürede çok takipçiye ulaştı. Tedavülde ki paralarla ve geleneksel borsalar ile alakalı eğitim veren kişi ve kişiler çok geçmeden asıl hedefe ulaşmak için kripto yatırımını takipçilerine öneriyor. Kendi yaptığı borsa uygulamasına yönlendiriyor ve ‘Hoşçakalın’ adı ile de dalga geçercesine bir ‘coin’ olduğunu ve yükselişte olduğunu söylüyor.

Altcoinlere ilgi duyan küçük yatırımcılarda başlıyorlar almaya. Altcoin’in ne olduğunu bilmeden, ‘White Paper’ını (beyaz kağıdını yani manifestosunu) okumadan (okuyamazlar çünkü bu denli kripto para okur yazarlıkları yok) adı geçen ‘Hoşçakal’ adlı coinin blockchain tabanlı olup olmadığını dahi teyid etmeden başlıyorlar almaya. Sorsan blockchain nedir onu da bilmezler?
Ve bu coin ile (Hoşçakalın) dolandırıcı tarafından tavsiye edilen ‘Maymun’, ‘Lüks’ ve ‘Orta’ adlı sahte coinler yükselişe geçiyor. Akabinde başlıyorlar yatırım miktarlarını arttırmaya. Dolandırıcı hosting tabanlı bildiğimiz sıradan web sitesi yapmış. Kontrol panelinden de sahte coinlerin birim fiyatlarını güncelleyip değer artışı yapıyor.Bu neye benziyor biliyor musunuz? Şöyle hayal edin: Bir e-ticaret siteniz var ve ürünlerin fiyatını kendiniz değiştirebilmeniz gibi basit bir teknik. Ve düşünün insanlar hala ‘Borsa Dersleri’ adı altında sosyal medyada gezen dolandırıcılara inanabiliyor ve tüm varlıklarını transfer ederek kendi elleri ile kendilerini zor duruma sokuyorlar. Siz siz olun sosyolojisini, tekniğini ve bilimini öğrenmeden hiç bir şeye yatırım yapmayın diyecem ama Türkiye’de ki altcoin yatırımcılarının ve meraklılarının çoğu akşam bilmedikleri coini alıp sabah kapıda ‘Peorsche’ hayal eden insanlar. Ve kanaatimce bu pilav daha çok ama çok su isteyecek.
Aldatılan altcoin meraklılarının en büyük hataları da normal hayatta kendilerine güven veren yakınlarının tavsiyelerine uymaları ve ona göre yatırım yapmaları. Tavsiyelerine uydukları kişiler bazen bir damat, bazen bir müdür ve bazen de uzun yıllar hiç görmediği ama zengin olduğuna inandığı uzak bir akrabası olabiliyor.

Dolandırılan kişiler genelde şöyle derler: ‘Bitcoin oynadım. Zarar ettim’ Hayır efendim bu bir şans oyunu değil ki oynadım diyorsun? Kripto para bir yatırım aracıdır. Ayrıca sen Bitcoin değil 25.000 adet sayısı olan altcoinlerden adını dahi bilmediğin bilsen dahi hatırlayamadığın sözde coini almışsın. Ayrıca anlattığım gerçek hikâyedekiler 25.000 adet sayıya sahip olan altcoinlerden de almamışlar. Bildiğimiz hosting tabanlı hayali sahte ve sözde coinlere yatırım yapmışlar. Büyük geçmiş olsun!

Peki, bu tür dolandırıcılıklara nasıl karşı koyabiliriz? Öncelikle, kripto para yatırımının riskli bir yatırım olduğunu unutmamak gerekiyor. Yüksek getiri vaat eden her yatırımın mutlaka bir karşılığı olduğunu düşünmek yanlış olur. Yatırım yapmadan önce mutlaka detaylı bir araştırma yapmak, güvenilir kaynaklardan bilgi almak ve acele kararlar vermemek gerekiyor.
Kripto para piyasasında başarılı olmak için; Kripto paralar, blockchain teknolojisi, tokenomics gibi konuları öğrenerek bilinçli yatırımcı olun. Sosyal medyada herkese inanmayın. Kripto para haberlerini takip ettiğiniz güvenilir kaynaklar olsun. Dolandırıcıların sıklıkla kullandığı yöntemleri bilerek tuzaklara düşmekten kaçının. Kripto para piyasası volatildir. Hızlı zengin olma hayaliyle hareket etmek yerine uzun vadeli bir plan yapın. Tüm paranızı tek bir yatırıma bağlamayın. Portföyünüzü çeşitlendirerek riski dağıtın.

Unutmayın, Kripto para dünyası hala gelişmekte olan bir sektör ve düzenlemeler yetersiz olabilir. Bu nedenle, yatırım yapmadan önce riskleri dikkatlice değerlendirin ve profesyonel bir danışmana başvurmaktan çekinmeyin. Kripto para yatırımı yaparken dikkatli olmak ve bilgi sahibi olmak çok önemlidir. Sosyal medyada dolaşan her bilgiye inanmadan önce mutlaka teyit edin ve güvenilir kaynaklardan bilgi alın. Unutmayın, kolay yoldan zengin olma hayalleri genellikle hayal kırıklığıyla sonuçlanır.

Yayınlama: 14.01.2025
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.