Billa, Bipa, Penny gibi markaların ana firmasına 70 Milyon Euro ceza
Billa’nın ana şirketi Rewe, Avusturya’da şimdiye kadar verilen en yüksek kartel cezasını ödemek zorunda kaldı. Kartel Yüksek Mahkemesi (OGH), Kartel Mahkemesi tarafından başlangıçta belirlenen 1,5 milyon Euro tutarındaki para cezasını 70 milyon Euro’ya yükseltti. OGH, bu kararı Salı günü duyurdu. Cezanın sebebi, yasaklanmış bir birleşme işleminin gerçekleştirilmesi oldu. Daha önce en yüksek kartel cezaları, inşaat karteli kapsamında Porr’a (62,4 milyon Euro) ve Strabag’a (45,4 milyon Euro) verilmişti.
Editörün notu | Avusturya’da Adeg, AGM, Billa, Billa Plus [eski adıyla Merkur], Bipa, Penny ve Sutterlüty gibi markalar Rewe Grubu’na aittir.
Rewe vakası yıllar öncesine dayanıyor
Rewe ile ilgili olay birkaç yıl öncesine dayanıyor: 2018 ortalarında, dönemin Rewe iştiraki olan Merkur Warenhandels AG (şu anda Billa Plus), Wels’teki WELAS Park Alışveriş Merkezi’nde bulunan ve daha önce Weiß Handels GmbH tarafından işletilen bir süpermarketin satış alanlarını devraldı. Ancak bu işlem, Avusturya Federal Rekabet Kurumu’na (BWB) bir birleşme olarak bildirilmedi.
Rekor cezanın belirlenmesi, Alman Rewe Grubu’nun 2023’teki 92 milyar Euro’nun üzerindeki yıllık cirosuna dayanıyor. Kartel ceza üst sınırı, cironun yüzde 10’una kadar çıkabiliyor, yani teorik olarak 9 milyar Euro’ya kadar ceza verilebiliyor. “Kartel yasasına göre para cezaları hem önleyici hem de caydırıcı amaçlar taşır. Uygun bir ceza miktarı belirlenmezse caydırıcı bir etki sağlanamaz,” şeklinde açıklama yapan OGH, “Avusturya’da kartel ihlalleriyle etkili mücadele için, Avrupa Birliği düzeyinde ve birçok üye devlette uzun süredir uygulanan para cezası ölçeklerinin burada da uygulanması gerektiğini” vurguladı.
BWB: Birleşme bildirim yükümlülüğü ciddiye alınmalı
Avusturya’daki rekabet otoriteleri, Rewe vakasını gündeme getiren taraf oldu. Federal Rekabet Kurumu (BWB), APA’ya yaptığı açıklamada, “Bu karar ve verilen para cezasının miktarı, Avusturya’da birleşme bildirim yükümlülüğünün ciddiye alınması gerektiğine dair bir uyarıdır” dedi. Ayrıca, “BWB, Kartel Yüksek Mahkemesi önünde bir netlik sağladı” ifadelerini kullandı.
BWB, kartel ve rekabet hukukunda daha sıkı düzenlemeler istiyor
Rekabet kurumu, hükümetten kartel ve rekabet hukuku konusunda uzun süredir daha sıkı düzenlemeler talep ediyor. Almanya ve Birleşik Krallık’taki rekabet otoriteleri daha fazla yetkiye sahipken, Avusturya’da yalnızca birleşme kontrolü mekanizması bulunuyor. BWB, “Avusturya’da elimizde yalnızca birleşme kontrolü aracı var, bu da pazar yoğunlaşmasının neden olduğu fiyat artışlarını durdurmaya hizmet ediyor” açıklamasında bulundu. “Bu da tüketicilerin korunmasını sağlamak içindir.”| ©DerVirgül