Türkiye’den aradı polis olduğunu söyleyip Viyanalıları dolandırdı

Avusturya emniyetinden yapılan sahte polis uyarısı raporunda, Viyana’da öğrenci olarak kalan ve taksi şoförlüğü yapmış birisinin, Türkiye’den telefonla organize ettiği sahte polis dolandırıcılığına yer verildi. Dolandırıcı Türkiye’de ikamet ederek, Viyana’da paraya ihtiyacı olan kişileri kendisine suç ortağı yaptığı belirtildi.

Türkiye’den aradı polis olduğunu söyleyip Viyanalıları dolandırdı

Rapor, “Avusturya, sahte polis memurlarının olmadığı bir ülke değil: Çünkü onlar bu ülkede hiç olmadığı kadar aktifler” diye başlıyor. 

Emniyetin sahte polise karşı vatandaşı uyarmak amacıyla yayınladığı ve gerçek vakaların sunulduğu raporda, Viyana’da yaşanan sahte polis dolandırıcılığına yer verildi. 

Türkiye eksenli dolandırıcılık hakkında polis, “Baş faili biliyoruz: “Türkiye’de yaşıyor, adıyla biliniyor, Avusturya’da birkaç dönem okudu ve psikoloji iyi biliyor” diyor. Kendisi aynı zamanda bir taksi şoförüydü diye ekliyor. 

Viyana polisi yaklaşık 20 kişiyi tutukladı

Müfettişler, ana şüpheliyle ilgili bu ayrıntıları, kız kardeşi ve annesinin Viyana’da tutuklandığını bildirdikleri Ağustos 2020’de de duyurdular. Şimdi, neredeyse bir buçuk yıl sonra, emniyet durumu şöyle özetliyor: “Kız kardeşinin ve annesinin tutuklanması onu kişisel olarak etkilemiş olabilir. Viyana polisi olaya karışan yaklaşık 20 kişiyi tutukladı, ancak onlar tamamen kendilerine para karşılığında söyleneni yapan ve ana konudan habersiz kişilerdi.

Bunlar, baş failin suç ortakları – genellikle paraya ihtiyacı olan genç erkekler-sahte polis olarak aldatılanlara gider ve onların mallarını ve değerli eşyalarını alan bir nevi kuryelik yapan failler. Ancak dolandırıcıların başı bu tutuklamalardan zarar görmüyor ve elinde oluşturduğu listede kendisine yeni, paraya ihtiyacı olan suç ortakları bulur ve dolandırıcılığa devam eder.

Polise göre, prensip olarak, çalışma şekli yıllardır aynıdır, ancak duruma bağlı olarak şaşırtıcı bir esneklik ve güncellik ile çeşitlilik gösteriyor. Baş suçlu telefon rehberinde yaşlı ve eski tarihli kayıtlı isimlere bakıyor ve onları kurban olarak seçiyor. 

“Fail Viyana lehçesi konuşuyor”

Sahte polis, üzerinde karar kıldığı ismin yaşlı bir insan olduğuna kanaat getiriyorsa, Türkiye’den onu arıyor. Tabii ki, seçilen kişi ekranda Türkiye’den bir telefon numarası görmüyor, internet telefon sağlayıcıları ile herhangi bir numarayı ve menşe atamasını taklit edebilirsiniz. Polis, aldatılanlardan bazıları, acil durum numarası 133 tarafından aranmıştı diyor. Yani dolandırıcı Türkiye’den aramasına rağmen, karşı tarafın 133 numaralı acil yardım hattını görmesini sağlıyor. Emniyet failin Viyana lehçesi konuştuğunu belirtiyor. Bu da özellikle yaşlı kurbanlara güven veriyor deniyor. 

Bazen daha resmi ve ciddi görünmek için suç örgütünde çalışan bir kadını alt rolde gösteriyor. 

Kurbanların verdiği ifadelerden örnekler veren polis, kadının asistan veya sekreter rolüne girdiğini ve kurbana bağlanıldığında “Hoş geldiniz veya iyi günler (…)  Komiserimiz sizinle görüşmek istiyor, sizi bağlıyorum (…)” gibi sözlerle karşı tarafın güveninin kazanıldığı belirtildi. 

Klasik vaka, mağdurların, hırsızların elinde bulunan ve yakında hırsızlığa uğrayacakları bir listede olduklarına ve bu nedenle, bankaya yatırdıkları da dahil olmak üzere tüm değerli eşyalarını bir polise vermeleri gerektiğine inandırıldığı durumdur. Hırsızların bir bankada saklanan hazineleri ele geçirmesinin tamamen mantıksız olması, dolandırıcıların başarısını azaltmıyor. 

Dolandırıcı, örneğin “Bize vermezseniz failleri destekliyorsunuz” diyerek inanılmaz bir baskı kuruyor. Kurban genellikle birkaç saat telefonda tutulur, tehdit edilir ve psikolojik olarak yumuşatılır. 

Genellikle bir taksi gönderilir 

Asıl suçlu, kurbanı değerli eşyalar teslim edilene kadar tamamen kontrol altında tutmak için telefonla konuşur. O sırada elbette bir suç ortağı tarafından yönetilen bir araç gönderilir- genellikle kurbana bir taksi gönderildiği raporlarda yer almakta. Telefon görüşmesi sırasında, kurbana giden kişiye bağlı ikinci bir cep telefonu çalışıyordur ve bu sayede konuşulan her şeye hâkim olur ve kurbanın sorabileceği her soruya net yanıt verir. Bu da kurbanın güvenini artırır. 

Polisin yukarıda yaşanan dolandırıcılık gibi birçok örneği vatandaşlarla paylaşmasının nedeni, vatandaşları sahte polis konusunda uyarmak olduğu vurgulanırken, polis afişlerinde ve ilanlarında da kullanılan bir sloganı tekrarlandı: “Polis memurları herhangi bir değerli eşya istemez.” | © DerVirgül

Yayınlama: 21.01.2022
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.