Viyana‘da Noel pazarları ve ağacı
Avusturya’da aşı yaptırmış veya hastalığı geçirmiş kişileri de kapsayan 20 günlük sokağa çıkma yasağı sona erdi. Kapalı olan alışveriş ve kişisel bakım merkezleri yeniden kapılarını açtı. Sokaklarda Noel ağacı satışları da başladı. İşte fotoğraflarda Noel…
Her ne kadar iki yıldır sönük geçse de Noel yaklaşınca, Kasım ayının ortasından itibaren başkent Viyana’da bayramı yansıtan sokak aydınlatmaları ve bu döneme özgü pazarlar kurulur.
Bu ışıklandırmalar ve insanların sıcak şarap içtiği, alışveriş yaptığı stantlar sayesinde Viyana’da Noel Havasını hissedebilirsiniz.
Viyana Belediye Binası’nın önüne kurulan Viyana Noel Rüyası adını taşıyan Noel Pazarı her yıl dünyanın çeşitli yerinden yüzbinlerce kişiyi ağırlamaktadır.
Ayrıca insanların en çok ziyaret ettiği pazarlar arasında da yer almaktadır. Belediye Binası önündeki alanda özel bir etkinlik programı da sunulmaktadır.
Weihnachtsmarkt am Spittelberg de insanlara huzur verir. Viyanalılar bu pazara özellikle iş sonrası giderler.
Özellikle tarihsel yapıların çevresinde kurulan Noel Pazarları’na ilgi çoktur. Buna, Sanat Tarihi Müzesi ile Doğa Tarihi Müzesi arasında kurulan Weihnachtsdorf am Maria-Theresien-Platz, Kültür ve Noel Pazarı Schloss Schönbrunn olduğu gibi Weihnachtsdorf Schloss Belvedere da dahildir.
Sessiz bir ortamı tercih edenler için Freyung’da kurulan Altwiener Christkindlmarkt ve Weihnachtsmarkt am Hof doğru adrestir.
Weihnachtsmarkt am Karlsplatz “Sanatsevelerin buluştuğu” bir pazardır. Özellikle sanat sevenlere yönelik ayrı bir program hazırlanmaktadır.
Bu pazarda bir çok sanatçının eseri sergilenmektedir. Sanat eserlerinin satışının da yapıldığı bu pazarı, her yıl binlerce kişi ziyaret etmektedir.
Bir çok sanatçıyla tanışma imkanını da burada yakalayabilirsiniz. Weihnachtsdorf Unicampus/Altes AKH ve “Winter im MQ” üniversiteliler tarafından tercih edilen pazarlardır.
Noel ağacı
Noel ağaçları Pagan geleneklerinden gelen bir ritüeldir.
Yaprak dökmeyen ağaçları ve çelenkleri ölümsüz yaşamın simgesi olarak kullanmak, eski Mısırlıların, Çinlilerin ve Yahudilerin ortak bir geleneği idi. Avrupalı paganlar arasında yaygın olan ağaca değer verme ya da kutsal sayma, Hristiyanlığı benimsemelerinden sonra, İskandinavyalıların şeytanı korkutup kaçırmak ve Noel zamanında kuşlar için bir ağaç hazırlamak üzere ev ve ambarlarını Noel’de ağaçlarla donatma geleneği biçiminde sürdü. Almanya’da da kış ortasına rastlayan tatillerde evin girişine ya da içine bir Yule (ing. Yule-tide) ağacı konuyordu.
Günümüzdeki Noel ağacının Almanya’nın batısından kaynaklandığı düşünülmektedir. Ortaçağda Adem ve Havva’yı canlandıran bir oyunun ana dekoru, cennet bahçesini temsil eden ve üzerinde elmaların bulunduğu bir çam ağacıydı.
Adem ve Havva yortusunda (24 Aralık) Almanlar evlerine böyle bir cennet ağacı dikerler, üzerine Komünyon’daki kutsanmış ekmeği simgeleyen ince, hamursuz ekmek parçaları asarlardı bunların yerini daha sonra değişik biçimlerdeki çörekler aldı.
Ayrıca bazı yerlerde İsa’yı simgeleyen mumlar eklendi. Noel mevsiminde ağaçla aynı odada Noel piramidi de bulunurdu. 16. yüzyılda Noel piramidi ve cennet ağacı birleşerek Noel ağacını oluşturdu.
İngiltere’ye 19. yüzyıl başlarında ulaşan Noel ağacı, Kraliçe Victoria’nın eşi Alman Prens Albert’in desteği ile bu yüzyılın ortalarında yaygınlaştı. O dönemde Noel ağaçları, dallarına kurdele ve kâğıt zincirlerle asılmış mum, şekerleme ve keklerle süsleniyordu.
Göçmen Almanların Kuzey Amerika’ya 17. yüzyılda götürdükleri Noel ağacı, 19. yüzyılda moda oldu. Gelenek Avusturya, İsviçre, Polonya ve Hollanda’da da yaygındı.
Japonya ve Çin’e 19. ve 20. yüzyılda Amerikalı misyonerlerin tanıttığı Noel ağaçları ince işlenmiş kâğıt süslerle donatılmaya başlandı.| © DerVirgül