Viyana’da 30 bin daire kiraların artması için boş tutuluyor!
Viyana Eyalet yönetimi büyük emlak şirketleriyle ortak hareket edilerek, dairelerini kiralamayan ev sahiplerinin “boşluk vergisi” ödemesi için yasal düzenleme üzerinde çalışıldığını duyurdu. Viyana’da kiraların artması için boş tutulan daire sayısının 30.000 olduğu tahmin ediliyor. Berlin’de bir ev sahibi en az dört ay sonra dairesinin boş olduğunu bildirmek ve vergi ödemek zorunda. Bu sayede kira fiyatlarının keskin bir şekilde yükselmesi engellenmek isteniyor…
Viyana Belediyesi, apartman sahiplerini dairelerini ve evlerini fiilen kiralamaya teşvik etmek istiyor.
Konut Belediye Meclisi Üyesi Gaál [SPÖ] ve Şehir Maliye Meclisi Üyesi Hanke [SPÖ], federal hükümetten bir “boşluk vergisi” talep ediyor. Her iki eyalet bakını, kira fiyatlarının keskin bir şekilde yükseldiği zamanlarda, spekülasyon nedeniyle daireler boş tutulmamalıdır diyor.
Ayrıca Viyana Eyaleti yanı sıra Tirol, Salzburg, Graz ve Villach da spekülatif boş kiralık mülkler için ceza istiyorlar. Ancak bunun için federal hükümetin adım atması gerekiyor.
Avusturya’da birçok kişi ev aramasına rağmen, ülkede yüz binlerce ev boş!
Kiralanmıyorlar. Çünkü büyük fonlar onları yatırım olarak satın alıyor ve değerlerinin artmasını bekliyor. Bu nedenle, gittikçe daha fazla federal eyalet ve şehirde, kiralanmayan daireler için boşluk vergisi çağrıları yapılıyor.
Boşluk vergisi: Yarım yıldan fazla boş kalan ve kendi konut ihtiyaçlarına hizmet etmeyen evler için bir tür ceza ödemesidir.
Tirol, Salzburg, Graz ve Villach, artan sayıda boş spekülatif daireye karşı harekete geçmek istediklerini zaten açıkladılar. Viyana eyalet yönetimi bunu Avusturya çapında bir çözüm için zorlama fırsatı olarak görüyor.
Konut Belediye Meclisi Üyesi Kathrin Gaál ve Maliyeden Sorumlu Belediye Meclis Üyesi Peter Hanke şimdi Maliye, Ekonomi, Adalet ve Sosyal İşler Bakanlığı’na bir mektup yazdı.
Gaál ve Hanke, “Muhtemel çözümleri siyasi olarak tartışmak kesinlikle gereklidir” mesajını federal hükümete verdi.
Zira Viyana Eyalet Hükümeti, “boşluk vergisi” gibi bir kanunu eyalet olarak yapma yetkisine sahip değil. Bunun için federal hükümetin adım atması gerekmektedir.
Zaten 1985’te Anayasa Mahkemesi Viyana’daki boşluk vergisini kaldırdı çünkü Viyana’nın böyle bir düzenleme için yetkisi yok. Anayasa Mahkemesine göre, bu federal bir meseledir.
Dairelerin boşluk oranı hakkında Viyana Belediyesi’nin Federal Hükümete yazdığı mektuptan alıntı:
Salzburg, Tirol, Graz ve Viyana’nın da ÖVP ve Grüne hükümet partilerinin tüm Avusturya için bir boşluk vergisine karar vermesi gerekiyor.
Avusturya için bir boşluk vergisini kabul etmek için iktidar partileri ÖVP ve Yeşiller’e ihtiyacı var.
Salzburg, Tirol, Graz ve Viyana gibi yerleşim bölgelerinde ve hatta tüm Avusturya’da bu yasanın uygulanması için federal hükümetin, Federal eyaletlere bir anayasa değişikliği yoluyla düzenleyici yetki vermekle mümkün olacaktır.
Öte yandan, Kiracılar derneği de boş yerlerin altı ay sonra bildirilmesini talep ediyor.
Ayrıca haksız yere boş kalan daire ve işyerleri için vergi ödenmesi gerekmektedir deniyor.
Viyana Teknik Üniversitesi’nin kira izleyicisine göre, özel mülk kiraları 2008 ile 2016 arasında yüzde 53 arttı.
Boş mülkleri harekete geçirmek bir çözüm olarak görülüyor. Çünkü boş daireler, özellikle metropollerde kiraları yukarı çektiğine dikkat çekiliyor.
Kiralar nasıl artırılıyor?
Mümkün olan en yüksek fiyatı elde etmek için mülk sahipleri, daireleri piyasadan geri tutuyor, yani kiraya vermiyor. Büyük emlak şirketleri bunu yüzlerce kiralık mülk üzerinde uyguladığı vakitte şehirde kiralık daire bulmak zorlaşıyor. Dolayısıyla kiralık mülkün azlığı, onun fiyatını artırıyor.
Bu, Viyana için de geçerlidir, ancak Viyana’nın bir avantajı ise, Viyana’daki insanların yüzde 60’ı sübvansiyonlu konutlarda yaşıyor. Yani belediye evlerinde…
Aslında kaç dairenin aylarca veya yıllarca kiralanmayacağı tam olarak bilinmiyor.
İsviçre ve bazı Almanya şehirlerinin aksine, Avusturya’da boş bırakılan kiralık konutların geri bildirim sistemi yoktur.
Viyana’da boş daire sayısının 30.000 ile 100.000 arasında olduğu tahmin ediliyor.
Boşluk oranını, yani boş dairelerin toplam konut piyasasındaki oranını belirlemek, bunu tespit edecek resmi bir organın olmamasından dolayı çok zor olduğu söyleniyor.
Diğer ülkeler ve şehirlerde boş daire veya iş yerlerine karşı harekete geçmiş durumda: Mülkün zimmete geçirilmesine ilişkin Berlin yasası, ev sahiplerinin boş pozisyonları dört aydan itibaren bildirmelerini şart koşuyor. Yetkililer daha sonra boşluğu onaylamak zorunda.
Berlin’de yasanın 2014 yılında yürürlüğe girdiğinden bu yana, kalıcı yaşam alanı olarak kullanılmayan 10.000’in üzerinde daire, düzenleme sayesinde kira piyasasına geri döndürüldü.
Ancak eleştirmenler, kötüye kullanım cezalarının uluslararası yatırım patronlarına zarar veremeyecek kadar düşük olduğuna inanıyor.
Ayrıca vatandaştan gelen bilgilere de bağımlısınız – çünkü iş sahipleri işlerine gelince çok işbirliği yapmıyorlar.
Balear Adaları’nda devlet boş spekülatif konutları alıyor ve onları yedi yıl boyunca sosyal konut olarak kiralıyor.|DerVirgül
© Foto: DerVirgül