Korona krizinden bu yana Viyana’daki göçmenler için iş bulmak özellikle zor

Korona krizi, göçmenleri ve mültecileri oldukça düşük ücretli ve atipik işlere itti. Özellikle Viyana’daki göçmenler iş bulmakta özellikle zorlandılar.

Korona krizinden bu yana Viyana’daki göçmenler için iş bulmak özellikle zor

Korona krizi, mülteciler için iş fırsatları getirdi, ancak daha az nitelikli ve atipik alanlarda…

Mülteciler arasında kaybedenler işgücü piyasasında kadınlar, yüksek eğitimli ve gençler oldu. 

Viyana Uluslararası Ekonomik Karşılaştırmalar Enstitüsü ve ICMPD (Uluslararası göç Politikası Geliştirme Merkezi) tarafından yapılan iki çalışması, Viyana’da sığınmacıların iş bulması özellikle zor olduğunu ortaya koydu.

Viyana’daki mülteciler genellikle işsiz

Araştırma ayrıca Viyana’daki mülteciler için iş piyasasındaki sorunları ortaya koyuyor.

Buna göre, korona krizinin başlangıcından önce Viyana’da yaşayan mültecilerin işsizlikten istihdama geçme olasılığı önemli ölçüde daha düşüktü. Viyana işgücü piyasası büyük, ancak “yapısal olarak daha sorunlu”. Bu, önemli ölçüde daha yüksek bir işsizlik oranına yansıyor.

Ayrıca, Viyana’da yaşayan faal olmayan mültecilerin işgücü piyasasına çalışan olarak değil, öncelikle işsiz olarak döndüğünü gösteriyor.

Suriye, Afganistan, Irak ve İran’dan gelen mülteciler arasında anket

Çalışmalar, ana menşei Suriye, Afganistan, Irak ve İran ülkelerinden gelen mülteciler arasında 2016’dan beri her yıl gerçekleştirilen anketlere dayanmaktadır (FIMAS anketi). Buna göre, korona pandemisinden önce bir işi olan mültecilerin yüzde 80’i 2020 sonbaharında hala çalışıyordu. Aynı zamanda krizden önce iş arayanların ya da hareketsiz olanların yarısı kriz sırasında iş buldu. Bununla birlikte, yaklaşık yüzde 60’ı, örneğin koli teslimatçısı veya gıda dağıtımcısı olarak tipik olmayan bir işte çalıştı.

Korona krizinde kadınlar erkeklerden daha sık işlerini kaybetti

Kriz sırasında kadınlar işlerinden olmanın yanı sıra, yeni iş bulmada da çok geride kaldılar. 

Aynısı, üniversite diplomasına sahip iyi eğitimli mülteciler için de geçerlidir. Nitelikli insanlar çalışmaya devam etseler bile, örneğin daha kötü işleri üstlenmek zorunda kaldıkları için mesleki statülerini kaybettiler.

Göçmen topluluklarında iş bulmanın belirsiz bir rolü var

Bu krizde göçmen toplulukların rolü belirsizdi.” Çünkü diğer göçmenlerle güçlü bir şekilde bağlantılı olan insanlar daha çok işsizliğe ya da hareketsizliğe kayıyor. Öte yandan, kişinin kendi topluluğunda kök salması, en azından alışılmadık bir iş bulmasına yardımcı oldu.

“Bu, göçmen ağlarının mültecilerin, örneğin teslimat hizmetlerinde, depo işçileri olarak veya süpermarketlerde iş bulmalarına çok sık yardımcı olduğunu gösteriyor.”

Güvenli olmayan sözleşmeleri, yarı zamanlı çalışma, marjinal istihdam, sabit süreli çalışma, ücretsiz hizmet sözleşmeleri veya müteahhitler gibi atipik işler ve hatta yüzde beşinin etkilendiği iş sözleşmesi olmayan işler göçmenlerin yoğun olarak maruz kaldığı olumsuz gelişmeler olarak kendisini göstermektedir. 

Korona krizi eğitimdeki genç mülteciler için sorunluydu

Korona krizi eğitimdeki genç mülteciler için de çok sorunluydu.

Uzaktan eğitim, genellikle dil ve öğrenme güçlükleri ile mücadele eden grubu vurdu. 

Neredeyse her on kişiden üçü okulu veya eğitimi bıraktı. Genç mültecilerin yaklaşık dörtte biri ne istihdam edilmekte ne de eğitim görmektedir.

Birçoğu işten çıkarılmalardan veya çalışma saatlerinin azalmasından da etkilendi.

“Mülteciler orantısız bir şekilde sıklıkla istikrarsız ve atipik istihdam ilişkilerinde istihdam edildiklerinden, özellikle Covid-19’un işgücü piyasası üzerindeki olumsuz etkilerinden etkilendiler” dendi. |DerVirgül

Yayınlama: 05.11.2021
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.