Sam-Der’de Veli Bilgilendirme Semineri

Avusturya’nın Başkenti Viyana’da Samsunlular derneğinde [Sam-Der], genelde Avusturya özel de ise Viyana-Favoriten ilçesindeki veliler, anaokulu ve ilk okul eğitimi konusunda bilgilendirildi.

Sam-Der’de Veli Bilgilendirme Semineri

T.C. Viyana Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliği öncülüğünde Pazar günü Viyana’daki Sam-Der’de gerçekleştirilen veli bilgilendirme seminerine, Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, Başkonsolos Cafer Mert Özmert, Eğitim Müşaviri Yusuf Yıldız, Pedagog ve Avusturya Ulusal Meclis Üyesi Gabriele Heinisch-Hosek, Viyana Eğitim Müdürlüğü’nden Sabri Özmen katıldı. 

Göçmen çocuklarının eğitim sürecinde var olan haklarını tam anlamıyla kullanamamasına vurgu yapılan seminerde, buna gerekçe olarak, velilerin Almanca dilbilgisine sahip olmamaları ve bazı kurumların keyfi davranışlarına bağlandı. 

Seminerde, ana dili Almanca olmayan çocukların anaokullarında yasal olarak saat 14:00’a kadar kalabildikleri söylenerek, bu yasal haktan birçok göçmen veli tarafından bilinmediğine dikkat çekildi. 

Avusturya’nın federal yapısına atıfta bulunarak, her eyaletin özellikle ana okul ve ilk okul eğitim yasalarının farklı olduğu vurgulandı. 

Avusturya okullarında, öğretmen veya öğrencilerin ana dillerine yasak getirilemeyeceği gibi, bunun Anayasa ile engellendiği söylendi. 

Konuşmacılar, hiçbir dil, bir suç unsuru olamaz. Bu Avusturya Anayasa’sı ile güvence altına alınmıştır dendi. 

Viyana Eğitim Müdürlüğü’nden Sabri Özmen, Başkent Viyana ilk okullarında Türkçe ana dil dersleri verildiğini söyleyerek, Viyana genelinde sadece üç bölgede Türkçe ders verilmediği bilgisini paylaştı. 

Sabri Özmen ayrıca, tüm Viyana’da verilen anadilde Türkçe derslerini sadece bir öğretmenin verdiğini söyleyerek, durumun ciddiyetine dikkat çekti. 

Avusturya Eğitim Bakanı ile bir konuşmasını anlatan Büyükelçi Ceyhun “Eğitim Bakanı, Sırpların veli dernekleri oluşturduğunu ve zaman zaman eğitim konusunda bizleri terletiyorlardı” dediğini ve “Ancak Türk toplumu içerisinde böyle bir oluşum olmadığından, taleplerini öğrenmemiz zorlaşıyor” bilgisini paylaştı. 

Velilerin sorularını yanıtlayan yetkililer, Viyana Belediyesi eğitim departmanında Türkçe bilgilendirme servislerinin olduğu ve ayrıca T.C. Viyana Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliği tarafından bilgilendirme yapıldığı söylendi. | ©  DerVirgül

Yayınlama: 27.11.2022
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.