SPÖ ile FPÖ 1970 yılında olduğu gibi azınlık hükûmeti mi kuracak?

Avusturya’da yaşanan hükümet krizi sonrasında çözüm arayışları kapsamında, Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ile Aşırı sağ Özgürlük Partisi (FPÖ) liderleri bir araya gelecek. Kızıllarla mavilerin bir araya gelme fikri, 1970 azınlık hükümeti ve 1983 SPÖ-FPÖ koalisyonu hükümeti yeniden gündeme getirdi. SPÖ bu iki iş birliğinin gündeme getirilmesinden hep rahatsız olmuştur.

SPÖ ile FPÖ 1970 yılında olduğu gibi azınlık hükûmeti mi kuracak?

Yolsuzluk, rüşvet ve güveni kötüye kullanma” suçlamalarıyla başlatılan soruşturma nedeniyle Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz’un üzerindeki istifa baskısı artarken, salı günü parlamentoda yapılacak olan Kurz için güvensizlik oylamasında, 71 oyu olan ÖVP’nin 21 milletvekili oyuna ihtiyacı var. 

Yeşiller Partisi’nin parlamentoda 26 Milletvekili bulunduğundan ve tavrını net bir şekilde açıklamadığından, Salı günü parlamentoda yapılacak olan güven oylamasının sonucunu şimdiden kestirmek zor. 

En son yapılan erken genel seçim sonuçlarına göre, 183 sandalyeden oluşan Avusturya Federal Meclisi’nde milletvekili dağılımı ÖVP 71, SPÖ 40, FPÖ 31, NEOS 15, Yeşiller 26 şeklinde gerçekleşti.

Bu bağlamla olası bir hükümet boşluğunda üçlü koalisyon veya azınlık hükümeti gibi arayışlar, siyasi partiler arasından yapılan görüşmeler değerlendiriliyor. 

SPÖ ile FPÖ Görüşecek 

SPÖ lideri Pamela Rendi-Wagner ve FPÖ lideri Herbert Kickl, mevcut hükümet krizinde nasıl hareket edileceği kapsamında bir araya gelecekleri duyuruldu. 

Görüşme tarih kamuya açıklanmadığı için detaylar bilinmiyor. 

SPÖ Başkanı son zamanlarda kırmızılar ve Maviler arasında – şimdiye kadar düşünülemez-işbirliğini dışlamadığı dikkat çekti. 

SPÖ Başkanı, Cuma günü yaptığı açıklamada, ülkede daha fazla istikrara katkıda bulunabilmesi durumunda Federal Şansölye olarak da görev alacağını söyledi.

FPÖ ile olası olmayan, ancak yine de mümkün olan bir işbirliği – daha önce SPÖ’de düşünülemez bir varyant – ancak SPÖ mevcut olağanüstü durumu ileri sürmekte ve bir işbirliğini ülkenin selameti kapsamında değerlendirdiği vurgulandı. 

Öte yandan, aşı ve Korona kararlarına karşı olan FPÖ lideri Herbert Kickl’in böyle bir hükümetin sağlık bakanı olması durumunda neler yaşanacağı, bu görüşmenin sonuçları hakkında yeterince ipuçları vermektedir. 

SPÖ daha önce FPÖ ile koalisyona gitti

Sosyal Demokrat Parti (SPÖ), ÖVP ile yaptığı görüşmelerden sonuç alamayınca FPÖ ile görüşmeler yapması yeni değil. 

Ayrıca, SPÖ ve ÖVP ülkeyi dönüşümlü olarak yönetmiş ancak bu yönetimlerin ezici çoğunluğu koalisyonla mümkün olmuştur. 

Bu nedenle, birbirlerine olan mecburiyeti kırmak için üçüncü bir parti yani FPÖ koalisyon görüşmelerine dahil edilerek, Avusturya kamuoyunda eski SS subaylarının kurduğu aşırı sağ partiyi aklamışlardır. 

İlk Temas 

ÖVP ile uzun koalisyon görüşmelerinden sonra, Bruno Kreisky yönetimindeki SPÖ, Friedrich Peter yönetimindeki FPÖ’nün desteğiyle, 1970 yılında Ulusal Konsey seçimlerinden sonra bir azınlık hükümeti kurdu.

FPÖ desteğinin bedeli, o dönemde FPÖ gibi daha küçük partileri daha az dezavantajlı hale getiren seçim kanununda yapılan bir değişiklik ve buna bağlı olarak Ulusal Konsey’deki sandalye sayısında bir artışı sağladı. 

Gerçek bir SPÖ-FPÖ hükümet koalisyonu, 1983’ten 1987’ye kadar Federal Şansölyeler Fred Sinowatz ve Franz Vranitzky ve Şansölye Yardımcısı Norbert Steger (FPÖ) yönetiminde federal düzeyde şimdiye kadar yalnızca bir kez ortaya çıktı.

FPÖ’nün liberal seyri 1986’da Jörg Haider’in federal parti başkanlığına seçilmesiyle sona erdiğinde, Haider belirgin bir şekilde milliyetçi ve sağcı popülist bir yönelimi temsil ettiği için koalisyon da dağıldı.|DerVirgül

Yayınlama: 09.10.2021
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.