Vatandaşlıklarını kaybetme riski yok – İşsizlik maaşıda kesilmiyor…

Avrupa ülkelerinde yaşayanların, Türkiye’deki banka hesap bilgileri 30 Eylül itibarıyla yaşadıkları ülke idarelerine bildirilmeye başlandı. Ancak “Gurbetçilerin işsizlik maaşını hatta vatandaşlığı kaybetme riski var” haberleri gerçeği yansıtmıyor.

Vatandaşlıklarını kaybetme riski yok – İşsizlik maaşıda kesilmiyor…

Mevcut iktidara muhalefet olsun diye kaleme alınan haberler, Avrupa’da yaşayan Türkiye göçmenleri arasında tedirginlik yaratmanın yanı sıra, Türkiye eksenli politik olarak insanların ayrışmasına ve karşı karşıya gelmelerine neden oluyor. 

Şu günlerde Sözcü gazetesi tarafından yayınlanan, “4 milyon gurbetçinin banka bilgisi gönderildi! Vatandaşlıklarını kaybetme riski var” başlıklı haberde yer alan bazı bilgiler gerçeği yansıtmamakla birlikte provakasyon amaçlı veya araştırmadan, ezberci ve genel söylemlerden yola çıkılarak hazırlanmıştır.  

Haberde, “Başta Almanya, Avusturya, Belçika, Hollanda ve Fransa olmak üzere Avrupa ülkelerinde yaşayan 4 milyonu aşkın gurbetçinin Türkiye’deki varlıklarıyla ilgili bilgiler ilgili ülkelere gönderilmeye başladı” denilerek, 

“Gelir İdaresi (GİB) Başkan Yardımcısı İdris Şenyurt, gurbetçilerin Türkiye’de sahip oldukları finansal varlıklarıyla ilgili hesap bilgilerini 30 Eylül itibarıyla göndermeye başladıklarını, bu yılın sonuna kadar da sürecin devam edeceğini bildirdi” diye bilgi verilmektedir. 

Gelir İdaresi (GİB) Başkan Yardımcısı İdris Şenyurt’un verdiği bilgileri aktaran gazete: “Otomatik bilgi paylaşımında her yıl bir önceki yılın bilgileri veriliyor. Bilgi paylaşımına 2018 yılı verileriyle başlanacaktı. Ancak 2019 yılına revize edildi. Şimdi bu ülkelerde yaşayan vatandaşlarımızın Türkiye’deki 2019’dan itibaren olan verilerini paylaşıyoruz. Bilgi değişimi kapsamında finansal kuruluşlardaki (banka ve benzeri) hesapların bakiyeleri bildiriliyor. Banka hesabında, Türkiye’de aldığı emekli aylığı varsa onlar da bildirilecek. Ancak vatandaşlarımızın gayrimenkul bilgileri verilmeyecek. Sözleşmenin temel prensibi gereği, elde edilen bilgiler sadece vergi amaçlı kullanılır. Bu bilgiler vergi dışındaki (vatandaşlıktan çıkarılmak gibi) amaçlar için sadece ilgili ülkenin izni olursa kullanılabilir.”

Devamında, bilgilerin gönderilmesiyle birlikte çok sayıda gurbetçinin yaşadığı ülkedeki işsizlik maaşının kesileceği, kimisinin de gerçek dışı beyan nedeniyle vatandaşlıktan çıkarılacağı uyarısı yapıldığını ve GİB Başkan Yardımcısı İdris Şenyurt, bu eleştiriler üzerine, “Türkiye olarak, her şeyin doğru olması, vatandaşlarımızın en az zararı görmesi için önemli çalışmalar yapıldı. Ancak nihayetinde Türkiye’nin şeffaf olmayan bir ülke konumuna düşmesi hiçbir zaman istemeyeceğimiz bir durum. Bununla karşılaşmamak için otomatik bilgi değişimi konusunda neler gerekiyorsa onu yapmaya çalışıyoruz” dediğine yer veriyor. 

Vatandaşlık Bu Kadar Kolay Geri Alınamıyor

Gazetenin iddia ettiği vatandaşlık kaybı o kadar derin bir konu ki adı geçen tüm ülkelerin vatandaşlık hukukunun ayrı ayrı incelenmesini ön görmektedir. 

Avusturya ve Almanya vatandaşlık hukukunda, vergi kaçakçılığı kapsamına giren veya devlet kurumlarından haksız yardım saplamak, vatandaşlıktan çıkartılma nedenleri arasında yer almamaktadır. 

Öte yandan Fransa’da yaşayan bir Türkiye kökenli Fransız vatandaşlığı olan çiftin, sosyal yardım aldıkları, ancak banka hesaplarında 500 bin Euro birikimlerinin olduğu tespit edilmişti. Çift vatandaşlıkta çıkartılmadı. Aldıkları yardımları geri ödemeye mahkum edildi. 

Bu gibi somut örneklerin çoğaltılmalı mümkün (…)

İşsizlik Maaşı Sosyal Yardım Değildir 

Diğer yandan, Türkiye’de mal varlıkları olan veya bankada mevduat sahiplerinin, işsizlik maaşının kesilme riskinin olduğunu ileri süren gazete, işsizlik maaşı ile sosyal yardımları bir biriyle karıştırdığını gösteriyor. 

Zira, Avrupa birliği ülkelerinde her ülkenin kendi sosyo-ekonomik koşullarına göre belirlenen işsizlik maaşı, son çalışılan iş yerinden alınan maaşın belirli bir yüzdesinin sınırlı bir zaman dilimi içerisinde ödenmesidir. 

Ayrıca bu ödenen maaş, çalışanlardan işsizlik ödemeği adı altında her ay prim olarak kesilmektedir. Dolayısıyla işsiz, kendi işsizlik maaşını çalıştığı süre zarfında zaten ödemiş oluyor. 

Bu maaş yine ülkelerde farklılık gösterse de altı ila bir yıl süre ödenmektedir. 

Türkiye ile yapılan bilgi alışverişinden etkilecek olanlar ise, sosyal yardım alıcılarıdır.

Ve işsizlik maaşı, bir sosyal yardım değildir. 

Diğer yandan, yaşadıkları ülkelerde dolandırıcılık yapan, yani sosyal yardımlardan yararlanarak, Türkiye’deki birikimine dokunmayanlar, hem hukuk hemde toplum önünde dolandırıcıdır. 

Gerçekten ihtiyacı olan insanların haklarını gasp eden bu zümreyi, sırf iktidarı eleştirmek için mağdur göstermekte gazetecilik ahlakına ve vicdanına sığmaz. | DerVirgül 

Foto: DerVirgül 

Yayınlama: 08.10.2021
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.