Kriz, İşsizler ve Göçmenlerle Dayanışmayı Azalttı
Korona krizi Avusturya’da toplumsal birlikte yaşamayı değiştirdiği, işsizler ve göçmenlerle dayanışmanın, pandeminin başlangıcından bu yana azaldığı belirtildi.
Korona salgını toplumsal yaşamda, sağlıklı yaşam ve hayatta kalabilmek gibi bir takım öncelikli düşünceler oluşturmanın yanı sıra, insanların değer yargılarının da değişmesinde etkili bir rol oynadı.
Avusturyalıların ‘kişisel özgürlüğü’ pandemi öncesine göre daha az önemli, yaşlılar ve hastalarla dayanışma arttı, ancak Ampirik Sosyal Enstitüsü’nden 1000 Avusturyalı ile yapılan ankete göre işsizler ve göçmenler hakkındaki anlayış, diğer alanlara göre ters bir yol izlediği görülmüştür.
Pazartesi günü (IFES) ve iletişim ajansı Pick & Barth tarafından sunulan araştırmaya göre, salgın sürecinde çok sayıda kişinin işini kaybetmiş olmasına rağmen, işsizler ve göçmenlerle olan dayanışma anlayışının zayıfladığı görülmüştür.
Yaşlı, hasta ve engellilerle dayanışma ise pandemi sonrasında da toplumun tamamında (yüzde 85) istikrarlı bir şekilde yüksek düzeyde kaldı.
Ankete katılanların neredeyse yarısı (yüzde 45), söz konusu sağlığın korunması olduğunda bireyin özgürlük haklarının kısıtlanmasının “çok” veya “biraz” olduğu konusunda hemfikir.
Ankete göre, sadece aşırı sağ FPÖ seçmenleri bu konuda şüpheci davrandılar ve “hayır” oyu verdiler (yüzde 54).
Anketin sonucuyla ilgili olarak yapılan değerlendirmede, “Demokrasiden memnun olmayan insanlar kişisel özgürlüğün değerini yüksek oranda değerlendirirken, memnun olanlar kişisel olarak geri çekilmeye daha istekli” dendi.|DerVirgül
© Foto: DerVirgül