Avusturya’da Korona Krizinde Kaybedenler ve Kazananlar

Avusturya İşçi Odaları Birliği (AK), devlet istatistik kurumuna dayandırdığı rakamlar ışığında, Korona krizinden kaybedenler çoğunlukla çalışanlar olduğunu, şirketlerin ise fonlardan aşırı derecede yararlandıklarını açıkladı.

Avusturya’da Korona Krizinde Kaybedenler ve Kazananlar

İşçi Odası’na (AK) göre şirketlere aşırı fon sağlandı. 

İşçi Odaları Birliği, Korona krizinin ana ekonomik yüküyle kimin karşı karşıya olduğunu belirlemek için yaptığı çalışmalar kapsamında, Avusturya İstatistik Kurumu ulusal hesaplarının incelendiğini söyledi. 

AK direktörü Christoph Klein, “Rakamlar bizi şaşırtsa da, Korona krizinden kaybedenler çoğunlukla çalışanların olmasına şaşırmadık” dedi. 

Christoph Klein, şirketler bir bütün olarak aşırı derecede fonlardan yararlandıklarını ifade etti.

AK, 1 Nisan 2019’dan 31 Mart 2020’ye kadar olan dönemi – “dünyanın hala salgın olmadığı  zaman” – 2020’nin 2. çeyreğinden 2021’in 1. çeyreğine kadar olan dönemle karşılaştırdı.  Bu süre zarfında gayri safi yurtiçi hasıla 20.8 milyar euro azalarak 396,3 milyardan 375,5 milyar euroya düştü.  

Klein, “Devletin hazinesinde 20,4 milyar Euro daha az olması mantıklı” dedi.  

Bunun 16.7 milyar Euro’su ek sübvansiyonlardı, “kullanışlılığından kimsenin şüphe duymadığı tüm korona yardımları, sadece çok paraya mal oldu”.

Ancak, işsizlik ve kısa çalışma nedeniyle çalışan tarafında Corona nedeniyle ve aynı zamanda daha az fazla mesai nedeniyle toplam 5,5 milyar Euro daha az rezerve edilirken, bu süre zarfında girişimci geliri 5,1 milyar Euro arttı.  

APA ile yaptığı röportajda Klein, “Bu kesinlikle aşırı fonlamanın hassas bir göstergesidir” diyerek, birçok şirket sübvansiyonlarla “çok iyi geçindiğini” ifade etti. 

Klein, tam olarak hangi endüstrilerin fayda sağladığının belirsiz olduğunu söyleyerek, inşaat, sanayi ve gıda ticareti gibi bazı sektörler de Corona döneminde son derece iyi gidiyordu dedi. 

Klein’in buradan çıkardığı sonuç: “Devam eden vergi reformu tartışmasında, ekonomiye vergi hediyesi vermenin zamanı değil, şimdi sıra çalışanlarda. 

Bu aynı zamanda yaklaşan toplu iş sözleşmeleri pazarlık müzakereleri için de geçerli.”

Çalışma Odası’nın görüşüne göre, artan ulusal borcun hızlı bir şekilde geri ödenmesi bir öncelik değildir.  

Refah devleti ve yatırım sübvansiyonlarında hemen kesintiler veya vergi artışları yapmak “mantıklı bulmuyoruz”.  

Şu anda mesele “hassas ekonomik tesisi bir daha boğmamak” meselesidir dendi.| DerVirgül 
© Foto: DerVirgül 

Yayınlama: 23.09.2021
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.