Almanya | Koalisyon sözleşmesinde uzlaşma sağlandı

Almanya’da 23 Şubat’ta yapılan genel seçimlerin ardından Hrıstiyan Demokrat Birlik (CDU), Hrıstiyan Sosyal Birlik (CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında başlayan koalisyon müzakereleri sonuçlandı. Üç parti seçimlerden 45 gün sonra koalisyon sözleşmesi üzerinde anlaşmaya vardı.
Üzerinde uzlaşılan koalisyon sözleşmesine göre CDU 6, CSU 3 ve SPD 7 bakanlık üstlenecek. Maliye, savunma ve çalışma bakanlıkları SPD’ye, içişleri, dışişleri ve ekonomi bakanlıkları ise CDU/CSU’ya verilecek. Siyasi geleneklere göre dışişleri bakanlığı görevinin koalisyonun küçük ortağına veridiği Almanya’da böylece bir istisna gerçekleşmiş oldu. Yeni hükümetin büyük ortağı CDU, yaklaşık 60 yıl aradan sonra ilk kez dışişleri bakanlığını da üstlenmiş olacak.
Söz konusu bakanlıkları hangi politikacıların üstleneceği ve diğer bakanlıkların dağılımı ise daha sonra kamuoyuyla paylaşılacak.
Zorlu konu göç
Koalisyon müzakerelerinde ve müzekereler öncesindeki ön görüşmelerde üzerinde en çok tartışılan konu göç politikaları oldu. SPD’den farklı olarak CDU göç ve iltica uygulamalarının sertleştirilmesini savunuyordu. Ayrıca vergi ve emeklilik yaşı ile ilgili izlenecek politikalar da müzakere gündeminde öne çıkan konuları oluşturdu.
23 Şubat’ta yapılan erken genel seçimlerde CDU yüzde 28,5 oy oranıyla birinci parti çıkmış, böylece hükümeti kurma görevini üstlenmişti. CDU, seçimleri ikinci parti olarak tamamlayan aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisiyle koalisyon kurmayı reddettiği için seçimlerden üçüncü parti olarak çıkan SPD ile pazarlık masasına oturmuştu.| DW