Almanya’da öğrenci değişim programları için pratik bilgiler

Uluslararası öğrenci değişim programları: Okullara erişim bilgileri ve genel bilgiler ve deneyimli bir öğretmenin pratik önerilerini sunuyoruz.

Almanya’da öğrenci değişim programları için pratik bilgiler

İsteklilik, iyi iletişim becerisi ve biraz da şans: Tatmin edici bir öğrenci değişim deneyiminin başlıca unsurları.

Darmstadt yakınlarındaki Justin Wagner Lisesi öğretmenlerinden Beate Jacob “Elbette biraz uğraşmak gerekiyor” diyor ve “ama işte insanı zenginleştiren bir deneyim” diye ekliyor.

Bugüne kadar Polonya ve İngiltere’deki okullarla bazı öğrenci değişim faaliyetleri organize eden Jacob “kimi zaman bu karşılıklı ziyaretlerden arkadaşlıklar doğabiliyor” diyor.

Partner okulları bulmak

En önemlisi programın partnerleri.

Değişim programı düzenlemek isteyen öğretmenler bu konuda yardımcı iletişim bilgilerine ve genel bilgilere yer veren iletişim ağları üzerinden ulaşabiliyor: Pedagojik Değişim Servisi (PAD)okullara yönelik uluslararası değişim süreci konusunda bilgiler sunuyor. 

“Okullar: Geleceğin Partnerleri” (PASCH) inisiyatifinin partner okullar ağı, okullar arasında iletişim hattının kurulmasına katkı sağlıyor.

Almanya’dan ve diğer ülkelerden okullar bu inisiyatife teşvik başvurusu da yapabiliyor.

“Neticede tüm tarafların seyahatleri maddi olarak karşılayabilmeleri gerek” diyor Jacob. 

AB’nin değişim programı Erasmus üzerinden de okullar arasında öğrenci değişimi organize etmek mümkün.

Bir değişim projesi organize etmek isteyenler iletişim seminerleri ile ilk ilişkileri kurabiliyor.

Jacob da “okullar ve farklı bölgeler bu seminerlerde kendilerini tanıtıyor ve ilgili taraflar somut bir diyalog kurabiliyor.

Her şey kişisel temas ve ilişkilere bağlı olduğu için bu çok önemli” açıklamasını yapıyor.

Misafir öğrencileri ağırlayacak uygun aileleri bulmak

Öğrencileri ağırlayacak aileleri seçmek için de en iyi yol kişisel görüşmeler.

Çünkü bu ailelerin tanımadıkları bir çocuğu kabul etmeye hazır olması gerek.

Hangi çocuk hangi aileye gidecek sorusuna yanıt bulmak için de anketler yardımıyla öğrenciler arasında benzer hobiler gibi ortak yönler aranıyor.

Jacob deneyimlerine dayanarak “bu noktada sorunların ortaya çıkması olağan” diyor ve açık bir şekilde konuşmanın yanlış anlaşılmaların büyük bölümünü giderdiğini dile getiriyor: “Kimi zaman birlikte yemek yapmak ve oyun oynamak gibi ortak aktiviteler de ilk aşamadaki mesafenin aşılmasını sağlayabiliyor.”

Öğrencilerin ziyareti sırasında kültürel aktivite ve gezilerin önemine de değinen Jacob “fakat abartmamaya dikkat etmek gerek. 

Gençlerin birbirlerini tanımak ve iletişim kurmak için yeterince zamana sahip olması önemli” tavsiyesinde bulunuyor.Christina Rath

Yayınlama: 13.05.2019
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.