Almanya’daki bazı Türkiye başkonsolosluklarına vize başvuruları hakkında soru önergesi
Almanya’da bazı konsolosluklarda vize işlemlerinin özel bir şirkete devredilmesi nedeniyle TBMM’ye soru önergesi verildi. Önergede, şirketin AKP’nin yurt dışı örgütlenmesinde aktif olan birine ait olduğu iddia edildi.
Almanya’daki bazı Türkiye başkonsolosluklarının vize başvurusunda bulunan yabancıları Köln merkezli bir aracılık şirketine yönlendirmesine tepki gösteren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, “Adeta nokta atışıyla AKP’li yandaşın ve ortağı olduğu iddia edilen bir milletvekilinin kurduğu şirkete büyük bir kazanç kaynağı oluşturulmuştur” dedi.
Şevkin, aracılık işlemleri ile görevlendirilen şirketin Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) yurt dışı yapılanmasında aktif görevler üstlenen bir kişiye ait olduğunu savunurak, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM), Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.
DW Türkçe’nin aktardığı haberde sözü gecen önergede, söz konusu uygulamanın çeşitli soru işaretlerine neden olduğu belirtilerek, “Kamuoyuna duyurulmadan, ihalesiz belirlenen ve bu iş için kurulduğu anlaşılan bir şirkete adeta nokta atışıyla büyük bir kazanç kaynağı oluşturulmuştur” ifadesi kullanıldı.
Soru önergesinde, “Almanya’dan memleketlerine gidecek olan, ancak Türkiye için vize almaları gerekenlere yönelik duyuru yeni bir gelir kaynağı devri olarak yorumlanmıştır” diyen Şevkin, “Söz konusu firmanın AKP’ye yakınlığıyla bilinen ve partinin Avrupa örgütlenmesinde etkin rolü olan bir isim tarafından kurulduğu, firmanın ortakları arasında AKP’li bir İstanbul milletvekilinin de olduğuna yönelik iddialar bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.
Çavuşoğlu’na 8 soru
Şevkin, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun şu sorulara yanıt vermesini istedi:
“1-Türkiye Cumhuriyeti Köln ve Nürnberg Başkonsoloslukları, vize işlemleri için neden aracı bir firmaya ihtiyaç duymuştur?
2- Almanya’da toplam 13 başkonsolosluk bulunmaktadır. 2 başkonsolosluğun resmi web sitelerinde aracı firmaya yönlendirici duyurularından başka diğer 11 başkonsolosluğun da aynı aracı firmaya yönlendirme yaptığı iddiaları doğru mudur?
3- “Almanya’dan Türkiye’ye Vize Başvuruları” için yetkili kılınan şirket hangi amaçla ve ne zaman kurulmuştur?
4- Vize işlemlerinde yetkili olan şirket, neye göre ve nasıl seçilmiştir?
5- Söz konusu şirket belirlenmeden önce konuyla ilgili herhangi bir ihale açılmış mıdır? Açılmışsa başka hangi firmalar ihaleye girmiştir? Açılmamışsa neden?
6- Şirketin vize ya da benzeri işlemler konusunda deneyimleri dikkate alınmış mıdır?
7- Şirketin sahipleri ve varsa ortakları kimlerdir?
8- AKP’li bir İstanbul milletvekilinin bu şirketle ticari bir ilişkisi var mıdır? Varsa bu milletvekili kimdir?”
Ne olmuştu?
Almanya’nın Köln ve Nürnberg Başkonsolosluklarından geçtiğimiz yıl Kasım ayında yapılan açıklamada Kasım 2021’den itibaren Türkiye vizesi için müracatların kabul edilmeyeceği, bu tarihten itibaren Türkiye’ye vize talebinde bulunanların başvurularını aracı bir şirkete yapmaları gerektiği duyurulmuştu.
Köln Başkonsolosluğu internet sitesinde, “Vize Aracılık Hizmeti Duyurusu” başlığıyla Türkçe, Almanca ve İngilizce olarak yayınlanan açıklamada “22 Kasım 2021 tarihi itibarıyla vize başvuruları Başkonsolosluğumuza vize aracılık hizmeti sunacak olan VfT GmbH firmasına yapılacak olup, başvurular için aşağıdaki linkin kullanılması gerekmektedir: www.visaft.com” ifadeleri kullanılmıştı. Söz konusu ilana Köln Başkonsolosluğu’nun sitesinden ulaşılabiliyor.