İsrailli askere Almanya’da saldırı
Almanya’nın başkenti Berlin’de eski bir İsrail askeri, kimliği belirsiz kişilerce sokak ortasında saldırıya uğradı polis olayı “Yahudi karşıtlığı” olarak ele alarak inceleme başlattı.
Geçtiğimiz cuma akşamı yaşanan hadisede İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) üyesi eski bir Yahudi asker, üzerinde giydiği “İsrail bayrağı logolu” montu sebebiyle kimliği belirsiz kişilerin tacizine uğradı. Yahudi aleyhtarı sözlü tacize uğrayan 29 yaşındaki eski asker, daha sonra saldırganlar tarafından yüzüne sprey sıkılarak yere fırlatıldı. Saldırganların olay sonrası bölgeden hızla kaçtığı belirtildi.
Euronews’in haberine göre, Hadisenin kurbanı İsrail vatandaşı hafif yaralanırken, polis siyasi amaçla yapıldığını düşündüğü saldırı sebebiyle olay yerinde inceleme başlattı. Söz konusu olayın, geçen sene iki kişinin ölümüne yol açan Almanya’nın Halle kentindeki saldırının birinci yıl dönümüne denk gelmesiyse dikkati çekti. Polis yapılan araştırmada saldırganları henüz tespit edebilmiş değil.
Olayın kamuoyuna yansıma sonrası Almanya’da yaşayan Yahudi azınlıklar ve dernekler tepki gösterirken, son dönemde ülkedeki anti-Semitik saldırıların arttığına dikkat çekildi.
Federal hükümet komisyoneri Felix Klein yaptığı açıklamada, “Irkçılık tehdidi çok karmaşık radikal Müslümanlar ya da aşırı sağ gibi farklı çevrelerden gelebiliyor” diyerek ülkedeki Yahudi karşıtlığını bu sözlerle özetledi.
Geçtiğimiz hafta Leipzig şehrinde “Hz. Davud’un asasındaki yıldız” olarak bilinen İsrail bayrağı sembolünü kolyesinde taşıyan Yahudi bir müzisyen, şehrin doğusunda bir otele alınmadığını ve ırkçılığa uğradığını iddia etmişti.
Almanya’da son 13 senede antisemitik saldırılar arttı
Polis verilere göre Almanya’da 2019 yılında 2032 farklı antisemitik ırkçı saldırı yaşandı ve son 13 senede bu tarz saldırılarda artış görüldü.
Almanya’da antisemitizm olaylarının “en kanlı örneği” 1939’dan 1945’e kadar süren II. Dünya Savaşı döneminde yaşanmıştı. Adolf Hitler’in liderliğindeki Nazi Almanyası döneminde Avrupa genelinde 1 milyonu çocuk, 2 milyonu kadın ve 3 milyonu yetişkin erkek olmak üzere toplamda 6 milyon Yahudi’nin soykırıma uğrayarak öldürüldüğü tahmin ediliyor. Avrupa’da o dönemde yaklaşık 10 milyon Yahudi yaşamaktaydı.