505 Şabani Çetesi Viyana’da | Türk gençlerine saldıran onlar mı?

505 Şabani Çetesi Viyana’da | Türk gençlerine saldıran onlar mı?

| Adem Hüyük

Genç Çeçenler ile “505” grubunun Suriyeli destekçileri arasındaki çete savaşı haftalardır Viyana’nın dolayısıyla ülkenin gündemini işgal ediyor. Taraflardan genç erkekler, Viyana’nın Brigittenau ve Favoriten semplerindeki parklarda birbirleriyle kavga ediyor veya tren istasyonlarının önünde, Çek sınırındaki Excalibur Şehrinden kolayca satın alabilecekleri silahlarla birbirlerine saldırıyorlar.

Viyana’da Çeçenler ile “505” Suriyelileri arasındaki kanlı savaş

En son Brigittenau semtindeki Anton-Kummerer-Park’ta Çeçenler ve Suriyeliler birbirlerine tahta çıtalar, biber gazı, bıçaklar ve ateşli silahlarla saldırdılar. Sonuç: üç kişi yaralandı ve büyük bir polis operasyonu. Ertesi gün, her iki grubun destekçileri Brigittenau’daki Blutwiese’de tekrar buluştu. Olaylarla ilgili olarak 29 yaşında bir Çeçen tutuklandı. Bu olayla ilgili olarak, biz bu haberi hazırlarken, Viyana polisinin Suriyeli 505 çetesi mensubu iki kişiyi tutukladığı bildirildi.

Meidling tren istasyonundaki çatışma daha sert geçti. Bir yanda 505 aile klanı olduğu iddia edilen Afganlar ile Suriyeliler arasındaki bir dizi çatışmaya kanlı bir bölüm daha eklenmişti. Aynı çatışmaya Çeçenlerde karışınca olaylar daha da büyüdü. Maskeli Çeçenler, bir grup Afgan gencine bıçak ve coplarla saldırdı. Saldırganlar dört kişiyi ağır yaraladı; bu, önceki günlerde yaşanan çatışmalara yanıt niteliğindeydi.

| Viyana’da 505 yazılan bir duvar

 

505 Şabani Çetesi nedir, kimdir?

Arap ırkçısı olarak bilinen Suriye kökenli bir çetedir. Bir süredir sosyal medyada yaptıkları paylaşımlar ile gündeme gelmektedirler. Viyana sokaklarındaki duvarlarda sıkça görülmeye başlanın 505 aslında çok sayıda üyesi olan bir aile.

Suriye kökenlilerden oluşan Arap Irkçısı bir çetedir. 515 Haşimi çetesi ve kaçakçı 505 El Şabani isimli çete, Türkiye’de de bilinmekte ve emniyet birimleri tarafından devamlı gözlem altında tutulmakta.

| Viyana’da 505 yazılan bir duvar

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) kontrolündeki Suriye’nin kuzeyinde yer alan Tel Abyad şehrinde yaşayan 505 Ebu Şabani aşiretidir.

Müslüman Avusturyalılar İnisiyatifi’nin (kısaca İMÖ) başkanı Tarafa Baghajati, Suriye toplumunda bir tür yabancılaşmanın gözlemlenebildiğini söylüyor. 2019’dan bu yana Avusturya’ya gelen Suriyeli gençlerin hayatlarının büyük bir kısmı Türkiye’deki mülteci kamplarında ya da fabrika işçisi olarak geçiyor; bir kısmı hiç okula gitmemiş ve okuma yazma bilmiyor; “entegre edilmesi zor” olarak değerlendirilmektedir.

| Saldırıya uğrayan 20 yaşındaki Onur

Türk gençlere saldırı

İki gün aralıkla iki Türkiye kökenli gencin kimliği bilinmeyen gruplar tarafından saldırıya uğraması, gözleri 505 çetesine çevirdi. 18 yaşındaki Enes ve 20 yaşındaki Onur, hastanelik edilene kadar dövüldüğü raporlarla kanıtlanırken, her iki masum gencin ifadeleri tek bir noktayı işaret ediyor. Saldırıya uğrayan gençler, ifadelerinde “Türk olup olmadıklarının sorulduğunu” belirtiyor ve Türk olduklarını söyledikten sonra grubun aniden saldırdığını belirtiyorlar.

| Saldırıya uğrayan 18 yaşındaki Enes

Türkiye kökenli gençler çete savaşlarına mı çekilmek isteniyor?

“Viyana Eyalet Kriminal Polis Dairesi soruşturma birimi başkan yardımcısı Dietmar Berger, geniş bir polis grubunun önünde gazetecilere soruşturmanın durumunu anlatırken – evet, bu Çeçenler, Suriyeliler ve Türkler arasındaki bir çatışma!” demişti.

Ancak tutuklama ve suç duyurularında Türkiye kökenli gençlerin isimlerine rastlanılmaması, emniyetin “Türker’de” bu çatışmaların içerisinde açıklamasını neden yaptığını, teknik veya söylem hatası olarak düşünmek istiyoruz.

Zira bu gibi açıklamalara Türkiye’nin Viyana Büyükelçiliğinden şiddetle yalanlama gelmiş ve Büyükelçi Ozan Ceyhun, özellikle Avrupa Kupası maçları esnasında Türk gençlerinin sağduyulu davrandığını ve provokasyonlara rağmen emniyet güçlerinin olaylara müdahale etmesini beklemiştir diye açıklamada bulunmuştu.

Enes ve Onur’a saldıran grupların maskeli olduğu söylenirken, saldırının 505 çetesi tarafından yapılmış olması düşünülüyor. Ancak bu henüz doğrulanmadı.

Suriyelilerin Türk gençlere saldırmasının nedeni ne?

Bir Suriyelinin Türkiye’de bir çocuğa tecavüz ettiği, bunun da orada Suriyelilere ve Kürt Araplara yönelik şiddetli saldırılara yol açtığı söyleniyor. Bu çatışma Avusturya ile Türkiye arasında oynanan Avrupa Şampiyonası maçının ardından Viyana’da patlak verdi. Suriyeliler arasında Türk görünümlü insanları durdurup dövmeleri yönünde çağrılar yapılıyordu. Karşılıklı yaşanan bu kavgalar, birbirlerini aşağılamak amacıyla filme alınıp sosyal medyaya yüklendi. Bundan önce bir Çeçen bir Arap’a saldırdı ve bunun sonucunda Viyana parkında bir Çeçen’in boğazı 505’lerce kesildi. Çeçenler onur duygularının büyük ölçüde ihlal edildiğini gördüler ve intikam aldılar.|©DerVirgül

Yayınlama: 26.07.2024
Düzenleme: 26.07.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.