Almanya’da aşırı sağın yükselişi Avusturya seçimlerini etkiler mi?

Almanya’da aşırı sağın yükselişi Avusturya seçimlerini etkiler mi?

| Adem Hüyük

Almanya’nın iki eyaletinde 1 Eylül’de yapılan seçimlerde aşırı sağcı Almanya için Alternatif [AfD] Partisi rekor düzeyde oy aldı.

AfD, Thüringen eyaletindeki seçimlerde yüzde 32,8 ile en çok oyu aldı, Saksonya’da ise oyların yüzde 30,6’sını alarak ikinci parti oldu. Böylece aşırı sağ 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez bir eyalet seçiminden zaferle çıkmış oldu. Ancak AfD hükümeti tek başına kuracak meclis çoğunluğunu elde edemedi.

Thüringen seçimlerinde AfD’nin eyalet başbakan adayı olan Björn Höcke, muhalefet tarafından “faşist” ve “Nazi” olarak nitelendiriliyor. Zira Höcke geçmişte Nazi sloganı kullandığı için para cezasına çarptırılmıştı.

AfD seçmenlerinin yüzde 97’si bu partinin yabancılar ve mültecilerin Almanya’ya gelmesini sınırlandırmak istemesini olumlu bulduklarını dile getiriyor.

Almanya Türk Toplumu ise AfD’ye artan desteği “dehşet verici” olarak nitelendirdi ve bazı göçmen kökenlilerin ülkeyi terk etme planı yaptıklarını duyurdu.

Avusturya seçimleri ve aşırı sağcı FPÖ

Avusturya’da 29 Eylül 2024 tarihinde yapılacak olan genel seçimlerin sonucunda, aşırı sağcı Özgürlük Partisi’nin [FPÖ] oylarını artıracağı zaten tahmin ediliyordu. Ancak Almanya’da yapılan eyalet seçimlerinde aşırı sağın başarı elde etmesi, Avusturyalı seçmeni büyük bir etki altında bırakacağı ve FPÖ oylarını daha da artıracağı öngörülüyor.

2015 mülteci akını sonrası oylarını artıran FPÖ’nün yükselişini “Ibiza Skandalı” kısmen yavaşlatmış olsa da Korona salgını süreci ve aşı karşıtlığındaki popülist bir strateji sergileyen FPÖ, özellikle 2024 yılında Viyana’da mültecilerin karıştığı sokak çatışmaları ve FPÖ’nün bu mültecileri sınır dışı edilmesi konusundaki yaklaşımı, 29 Eylül Ulusal Konsey Seçimlerinde oylarını artırmasına yardımcı olacak gibi.

Avusturya’yı Almanya’dan ayrıcalıklı kılan ve gözlerden kaçan gelişme ise, AfD’de Almanya’daki göçmenlerden destek bulamazken, FPÖ Avusturya’daki göçmen seçmenden de destek bulmaktadır. FPÖ’nün özellikle mülteci politikası, Türkiye kökenli seçmenden destek görüyor. Daha önceki genel seçimlerde yüzde 4 oranında göçmen oyu alan FPÖ, bu seçimlerde bu oranı ikiye katlayacak gibi.

Avusturya’da çalışan yerli/göçmen kesimlere, sığınmacılara yaşamlarını sürdürebilmeleri için aylık olarak yapılan sosyal yardımların abartılması, çalıştıkları halde daha az para kazandıkları düşüncesine itilen yerli ve göçmenler mültecilere düşman edilerek, bu duruma karşı çıktığını ileri süren FPÖ güçlendirilmektedir.

FPÖ güçlenmiyor, SPÖ zayıflıyor

Avusturya Sosyal Demokrat Parti [SPÖ], ülkeyi uzun yıllar yönetmiş Viyana eyalet yönetimini ise yüz yıldan fazla bir süredir yönetmeye devam etmektedir. Ancak SPÖ içerisindeki ideolojik boyutlara varan çatışmalar, zamanla partiyi zayıflatmış ve seçmenin güvenini büyük ölçüde kaybetmiştir.

Sosyal demokrasinin farklı rejim anlayışını savunmasıyla bilinen SPÖ, Viyana eyalet örgütünü, parti içinde “sağ” kanat olarak nitelendirilen Michael Ludwig grubuna geçmesi, şimdilerde SPÖ federal yönetiminin “sol” kanata geçmesi, diğer eyalet örgütleri içerisinde de bu yönlü bir ayrışmanın var olması, ülke genelinde SPÖ’yü iç sorunlarıyla uğraşmaktan başarısız kılmıştır.

Göçmenlerin ve özellikle Türkiye kökenli seçmenlerin büyük bir çoğunluğunun tercihi olan SPÖ’nün oy kaybı, işçi ve dar gelirli seçmenden oy alan FPÖ’nün güçlenmesine neden olmaktadır.

SPÖ ve FPÖ partilerinin muhalefette olması ve seçim propagandalarında “sosyal adalet, refah devlet” diyen SPÖ’ye karşın, mülteciler işaret edilerek “sosyal güvenlik, çalışanlara daha çok gelir, sınırların kapatılması” gibi daha güncel ve popülist söylemler üreten FPÖ seçmene daha cazip gelmektedir.

İktidarın büyük ortağı Halk Partisi [ÖVP] ise, geçmişte yaptığı gibi FPÖ’nün radikal söylemlerini yumuşatarak mülteci sorununa yaklaşırken, ekonomik vaatlerden uzak durmaya çalışıyor. Zira ÖVP, bir önceki Başbakan Kurz’un neden olduğu ekonomik zararın arkasını toplamaya çalışıyor.

Sığınmacıların sokak çatışmaları, konserlere eylem hazırlığındayken yakalanan IŞİD yanlısı gençlerin üzerinden “Siyasal İslam” karşıtlığı üzerinden seçim çalışmaları yürüten FPÖ, son olarak Viyana sokaklarında güvenliği Federal Ordu’nun sağlaması gerektiğini savundu.

FPÖ’nün “somut” çözümler gibi görülen ancak uygulanmasının Avusturya’da çok kolay olmayacağı katı kurallar zincirine alkış tutun göçmenler, mültecilerden sonra sıranın kendilerine geleceğinden habersiz… | ©DerVirgül

Yayınlama: 03.09.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.