Altı Saat Yaşanan Yalnızlık
Pazartesi günü Facebook, WhatsApp, Messenger ve Instagram’da yaşanan kesinti nedeniyle 3,5 milyar kullanıcı hesaplarına erişememişti. Peki kendinizi yalnız hissettiniz mi?
Dünyada 3,5 milyar insan, yani toplam nüfusun yüzde 40’ı sosyal medya kullanıyor. Araştırmalar günde ortalama iki saatimizi sosyal medyada geçirdiğimizi gösteriyor. Ancak bu değerlendirme normal şartlarda sosyal medya kullanıcıları baz alınarak yapılmıştır.
Diğer yandan sosyal medya aracılığıyla yaşam biçimini şekillendirme, mutlu ve üzüntü gibi insani duygularını dahi, oradaki dışsal etkiye göre belirleyenler farklı bir kategoride yani, “bağımlı” olarak değerlendirilmektedir.
Biçimsel mutluluk göstergesi ile farklı olduğunun fark edilmesini uman milyonlarca insan, olmak istedikleri karakter ile oldukları karekter arasında gelgitler yaşamakta.
Hayatlarına dair bir çok şeyi sosyal medyada paylaşılmadan anlam kazanmadığına kendisini inandıran bağımlı, bir an bile ondan ayrı kaldığında, kendisini terkedilmiş ve savunmasız kalmış hissetmektedir.
Pazartesi günü Facebook ve sosyal medya devinin sahibi olduğu WhatsApp, Messenger ve Instagram’da yaşanan kesinti nedeniyle 3,5 milyar kullanıcı hesaplarına erişemedi.
Bu durum ticaret, haberleşme gibi bir çok alanda aksaklıklara neden olurken, sosyal medya bağımlılarının hayatında korku ile karışık panik havasının oluştuğu yorumu, uzmanlar tarafından yapıldı.
Öte yandan AB Komisyonu Rekabetten Sorumlu Komiseri Margrethe Vestager, Facebook ve bünyesindeki platformlarda yaşanan kesintinin, birkaç dev firmaya bağlı olmanın olumsuzluklarını ve daha fazla rakip oyunculara ihtiyacın önemini ortaya çıkardığını belirtti.
Facebook ve diğer platformlar yalnızca arkadaşları ve aileleri buluşturan bir hizmet olmanın ötesinde birçok iş yeri için çevrimiçi satış ve iletişim platformu. Bu nedenle saatlerce süren kesintinin milyarlarca kişi için önemli etkiye yol açtığı sanılıyor.
Yaklaşık altı saat süren erişim engelinin yarattığı panik havasını, mesajlaşma uygulaması Telegram, benzer platformlarda yaşanan kesinti sırasında kullanıcı sayısına 70 milyon kişinin daha eklendiğini duyurmasından anlaşılmaktadır.
Bu da hızlı tüketimin, toplum davranışlarında, insanların alışkanlıklarına olan bağlılığına hızlı bir şekilde reaksiyon göstermesi olarak değerlendiriliyor.
Öte yandan genelde böyle bir gözlem yapılırken, özelde ise bireyin kendisini yalnız hissetmesine sebebiyet verdiği görüşü ağır basmakta.
Öyle ki her davranış ve eylemini sosyal medyadan takipçilerine sunan birey, önemsendiği hissi ile bu davranışının geniş kitleler tarafından devamlı beklendiği kanısına varmaktadır.
İşte tam da bu yanlış kanı üzerinden, altı saat erişim engeli onun özgürlüğünün elinden alınması ve kendisini yalnızlaşmış hissetmesine neden oluyor.
Bağımlı, gerçek yaşam ile sosyal medyada oluşturduğu yaşam arasındaki ölümcül çelişkilerin psikolojik sonuçlarını göremeden, sosyal medya erişime açıldı ve kaldığı yerden devam etmeye başladı.|Der Virgül
© Foto: DerVirgül