“Asıl devlet gurbetçilere 1.000 Euro versin”

“Asıl devlet gurbetçilere 1.000 Euro versin”

| Adem Hüyük

Gazeteci Fatih Altaylı, gurbetçilerin Türkiye’deki seçimlerde oy kullanmasına tepki göstererek ilginç bir öneride bulunmuş ve tepki çeken, “Türkiye’yi kim yönetecek, Türkiye’de nasıl bir politika izlenecek? gibi konularda hatsizce karar veriyorsun. Ne haddin var lan senin! Benimle aynı derdi paylaşmıyorsun sen. Ben gidip Almanya’da oy kullanıyor muyum? Yıllık vergini ver benim de tuzum olsun de sonra gel oyunu kullan. Bence bu makuldür” açıklamasında bulunmuştu.

Öte yandan sosyal medya üzerinden oluşturulan sayfaların sokak röportajlarına kurban ettiği gurbetçiler, daha çok para kazanmak için yönlendirici sorular üzerinden demagoji yaparak gurbetçileri hedef göstermektedir.

Bütün bunların ışığında Avrupa’da yerleşik hayat süren ve yıllık tatillerini Türkiye’de geçirenler Türkiye kökenliler [gurbetçiler] hedef gösterilmiş, cahil ve görgüsüz sayılmış ve seçimlere katıldıkları içinde [özellikle muhalif kesim] tarafından Türkiye’nin siyasi kaderini etkileyen etkisiz bir topluluk olarak nitelendirilmiştir.

Her ülkede var olan “apolitik” insan toplulukları, kaçınılmaz olarak “gurbetçiler” arasında da yeterince bulunmakta. Sosyal medya röportajlarında özellikle, Avrupa’da yaşadığı ülkeye dair bir fikri dahi olmayan insanlara, yaşadıkları ülkenin sosyo-ekonomik yapısı kapsamında sorular sorulması ve Türkiye ile karşılattırılması gibi bilimsel hiçbir karşılığı olmayan manipülasyon saldırısı, röportaj videolarında tıklanma rekorları kırıyor, bu rekorlar röportajcılara daha çok para kazandırıyor. Bu sosyal sayfaların para kazanmasının artışına paralel olarak, Türkiye’deki vatandaşın gurbetçilere olan nefreti de artıyor.

| İşte milyonlarca kişi tarafından izlenen video:

 

“Asıl devlet gurbetçilere 1.000 Euro versin”

Avusturya’da sosyal medya üzerinden haber aktaran “Avrupa Medya” yöneticisi Necmi Kavaklı’nın Türkiye dönüşü Kapı Kulede çektiği bir video, çeşitli sosyal paylaşım sitelerinde milyonlarca insan tarafından izlendi.

Aynı zamanda “Sıla Yolu” olarak bilinen Avrupa-Türkiye kara yolu güzergâhının bilgilerinin verildiği programda gerçekleştiren Kavaklı, özellikle gazeteci Fatih Altaylı’nın yukarıda belirttiğimiz ifadesine atıfta bulunarak, gurbetçilerin Türkiye’nin “bacasız fabrikası” olduğunu ileri sürerek, sokak röportajlarında hedef gösterilen kendisi gibi gurbetçileri savundu.

Birkaç gün içerisin milyonlarca defa izlenen videoya binlerce yorum yazıldı. Kavaklı videoda elinde Euro banknotlarıyla görülüyor ve saymaya başlıyor. 550 Euro parası olduğunu söyleyen Kavaklı, Türkiye’ye 7.000 Euro ile giriş yaptığını belirterek, Türkiye’de 6.450 Euro harcadığını ve bunun da Türkiye ekonomisine bir katkı olduğunu söylüyor.

Kavaklı: “izine gelirken 1000 Euro harçlık istiyoruz”

Gurbetçilerin Türkiye’ye katkı sağladığını ve buna rağmen dışlandıklarını ileri süren Kavaklı, “asıl Türkiye devletinin bizler izine geldiğimizde 1.000 vermesi gerektiğini savundu ve ücretsiz otoban, köprü ve internet gibi taleplerini sıralardı.

“Avrupa Medya” yöneticisi Necmi Kavaklı, milyonlarca kişi tarafından izlenen videonun Facebook paylaşım sitesindeki açıklamasında taleplerini şöyle sıraladı: [Metni olduğu gibi yayınlıyoruz]

“Türkiye’nin bacasız fabrikası gurbetçiler artık izine gelirken 1000 Euro harçlık istiyoruz. Otoban ve köprü parası ödemek istemiyorlar ve internet Avrupa’ya Göçün Başlangıcı:

Türkiye’den İlk İşçi Gönderilişi

Türk işçilerinin Avrupa’ya göçünün başlangıcı, 1960’lı yıllara dayanıyor. Türkiye ile Batı Avrupa ülkeleri arasında işçi göçü anlaşmaları imzalandı ve bu göç, büyük ölçüde ekonomik sebeplerden kaynaklandı. 1961 yılında Almanya ile imzalanan işgücü anlaşması, ilk adım olarak kabul ediliyor. Başlangıçta, Türkiye’deki işsizlik oranını düşürmek ve döviz girdisi sağlamak amacıyla geçici bir süre için işçi gönderilmesi planlandı. Ancak, zaman içinde bu göç kalıcı hale geldi. Göçmen işçiler, Avrupa ülkelerinde kalıcı olarak yerleşti, ailelerini yanlarına aldı ve güçlü diaspora toplulukları oluşturdu.

Gurbetçilerin Türkiye Ekonomisine Katkısı: Döviz Girdisi

Yurt dışında yaşayan Türkler, Türkiye ekonomisi için önemli bir döviz kaynağı oluşturuyor. Özellikle yaz tatillerinde Türkiye’ye gelen gurbetçiler, tatil süresince yaptıkları harcamalar ve Türkiye’ye gönderdikleri para havaleleri ile ülke ekonomisine ciddi katkı sağlıyorlar. Son yıllarda gurbetçilerin Türkiye’ye getirdiği döviz miktarı yıllık 10-12 milyar dolar civarında seyrediyor. Bu döviz akışı, Türkiye’nin dış ticaret açığını kapatma ve döviz rezervlerini artırma açısından önem taşıyor.

Türkiye’ye Yıllık Gelen Gurbetçi Sayısı

Her yıl milyonlarca gurbetçi Türkiye’ye geliyor. 2023 yılı itibarıyla yaklaşık 2,5 ila 3 milyon gurbetçinin yaz aylarında Türkiye’yi ziyaret ettiği tahmin ediliyor. Özellikle yaz tatillerinde bu rakam zirve yapıyor ve Türkiye’deki turizm sektörüne önemli bir hareketlilik kazandırıyor. Gurbetçilerin yoğun olarak geldiği dönemlerde, otel rezervasyonları artıyor, restoranlar ve alışveriş merkezleri dolup taşıyor. Bu hareketlilik, sadece büyük şehirlerde değil, aynı zamanda gurbetçilerin memleketlerine olan illerde de ekonomik canlanmaya yol açıyor.”|©DerVirgül

Yayınlama: 22.08.2024
Düzenleme: 23.08.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.