Avusturya 2024 Genel Seçimleri | Adayları tanıyor musunuz?

Avusturya 2024 Genel Seçimleri | Adayları tanıyor musunuz?

2024 Ulusal Konsey seçiminin paketinde yeni ve eski en liste başı adaylar var. Peki Karl Nehammer, Andreas Babler hakkında bilinmesi gereken ne var? Meclisteki partilerin yanı sıra KPÖ ve Bira Partisi’nin de zirvedeki adayın kısa portresini buradan okuyabilirsiniz.

Bu seferki en yaşlı aday Werner Kogler. 62 yaşındaki politikacı Yeşiller Partisinden ikinci kez yarışıyor. NEOS lideri Beate Meinl-Reisinger de 2019’un partinin liste başı adayıydı.

Ancak bu, üç büyük partinin en üst listesinde bir ilk: Üç aday, şansölyelik koltuğu için yarışıyor.

Karl Nehammer – Halk Partisi ÖVP

Bu, Şansölye için kendisinin en iyi aday olarak yarıştığı ilk seçim. 51 yaşındaki aday Viyana’da doğdu ancak Aşağı Avusturya Halk Partisi’nde sosyalleşti. Yükselişi Sebastian Kurz yönetiminde başladı: 2018’de [Avusturya işçi Birliği] ÖAAB ÖVP’nin genel sekreteri oldu ve Ocak 2020’de İçişleri Bakanlığı’na geçti. Görev süresi boyunca Corona tedbirleri ve bunlara karşı yapılan gösteriler ile Viyana’daki terör saldırısı yaşandı. ÖVP içindeki kriz yönetimi, Aralık 2021’in başında Sebastian Kurz’un ayrılmasının ardından yolsuzluk iddialarıyla boğuşan Halk Partisi’ni devraldığında ve birkaç gün sonra Şansölye olarak yemin ettiğinde asıl görevi haline geldi.

Bir zamanlar parti içinde çok saygı duyulan Kurz’la karşılaştırıldığında sivri uçlu yarbay pek karizmatik görünmüyor. Eğitimli iletişim eğitmeni aynı zamanda defalarca beceriksizce kaymalar da yaptı; örneğin geçen yaz Burger-Sager konusunda. Nehammer turkuazların düşmesini engelleyemedi: Nehammer yönetimindeki altı oylamada beş kez çok büyük bir eksi vardı; en son Haziran ayında yapılan AB seçimlerinde eksi yüzde on puan. Daha da büyük kayıplardan korkulduğu için son zamanlarda ruh hali biraz iyileşti ve Nehammer şu anda sağlam bir şekilde koltuğuna oturmuş durumda.

Andreas Babler – Sosyal Demokrat Parti SPÖ

Traiskirchen Belediye Başkanı Andreas Babler’in acilen seçim başarısına ihtiyacı var. SPÖ’deki sol umutlunun, bir yıl önce parti genel başkanlığına seçildiğinde yoldaşları arasında uyandırdığı büyük beklenti henüz gerçekleşmedi, bu nedenle baskı çok büyük. Parti içi eleştirmenlerden gelen sürekli çapraz ateşin faydası yok.

İşçi sınıfı ortamından geldiğini vurgulamaktan hoşlanan 51 yaşındaki eski SJ federal sekreteri, geçen yıl parti liderliği için verilen üçlü mücadelede özellikle dışarıdan biri olarak parti soluna ilham vermeyi başardı. Dost canlısı Aşağı Avusturyalı, o zamandan beri bu iyimserlik ruhunu tüm ülkeye yaymaya çalışıyor. Tutkulu ve hızlı konuşan kişi, olgusal siyasete ağırlık vererek, “reform şansölyeliği” için uzmanlarla birlikte geliştirdiği kavramları birbiri ardına sundu. Belediye başkanlığı görevini sürdüren Federal Konsey, Ulusal Konsey aşamasını kaçırıyor. Ayrıca partinin bazı kesimlerinde onun sol görüşlü olduğu konusunda şüpheler var gibi görünüyor.

Herbert Kickl – Özgürlük Partisi FPÖ

Kickl aynı zamanda işçi sınıfı bir aileden geliyor ve ilk kez bir seçimde birinci aday olarak yarışıyor, ancak 55 yaşındaki aday şimdiden birçok seçim savaşında ikinci sırada yer aldı. Uzun yıllar boyunca Kärnten eyaletinden gelen muhafazakar adam arka plandaki adam olarak görülüyordu. Yetenekli ve keskin konuşma yazarı, parti liderleri Jörg Haider ve Heinz-Christian Strache’nin tartışmalı seçim sloganlarından ve bazen skandal yaratan formülasyonlarından sorumluydu. 2005-2017 yılları arasında partinin genel sekreteri olarak görev yaptı.

Kickl ilk kez 2017 yılında ilk Kurz hükümetinde İçişleri Bakanı olduğunda gündeme geldi. Atlı polise olan tutkusunun yanı sıra, Anayasayı Koruma Dairesi’ne yapılan baskın da onun uluslararası itibarını kalıcı olarak zedeledi. Kickl, daha ılımlı Norbert Hofer’ı dağıttıktan sonra 2021’de partinin zirvesine çıktı. Orada, spora olan tutkusu dışında hakkında çok az şey bilinen, küçümsenen siyasetçi, Corona krizini akıllıca nasıl kullanacağını bilen başarılı bir popülist olduğu ortaya çıktı. Şimdi kendisi ve destekçileri “Halkın Şansölyeliği”nin hayalini kuruyor.

Werner Kogler – Yeşiller Partisi

Kogler aynı zamanda uzun süre ikinci sırada yer alan bir adamdı ve partisini yeni başarılara taşımadan önce hafife alınmıştı. 62 yaşındaki Şansölye Yardımcısı en başından beri bir Yeşilciydi. Ekonomi mezunu, 1999 yılında Graz’daki yerel konseyden Ulusal Konsey’e geçti ve 2009’dan itibaren parti lideri Eva Glawischnig’in vekili oldu. 2017’de Yeşiller’in parlamentoya giremediği en karanlık günlerde gömleğinin kollarını sıvadı ve harap olmuş partinin başına geçti.

Geçici olarak maaştan vazgeçti ve mütevazı, bazen sevimli, huysuz tavrıyla parlamento dışı gücü yalnızca parlamentoya değil, iki yıl içinde hükümete bile geri getirmeyi başardı. Kendisini, deri ceketi ve yeşil gözlükleriyle tanınan mazlum bir oyuncudan, ÖVP koalisyon ortağı olarak taban için acı veren birçok tavizi kabul etmek zorunda kalan, takım elbiseli ciddi bir şansölye yardımcısına dönüştürmek onun için şaşırtıcı derecede kolay oldu. Örneğin göç politikasında.

Beate Meinl-Reisinger – Yeni Avusturya ve Liberal Forum NEOS

46 yaşındaki Viyanalı, tamamı erkeklerden oluşan aday grubundaki tek kadın ve parlamentodaki partilerin en üst sıralarında yer alan adaylar arasında en genç aday. Nitelikli avukat, aslen ÖVP çevrelerinden geliyor, AB Milletvekili Othmar Karas’ın asistanı ve Aile İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Christine Marek’in kabine üyesiydi. 2012 yılında hayal kırıklığıyla ÖVP’den uzaklaştı ve yeni kurulan liberal NEOS’un başkan yardımcısı oldu.

Viyana bölge lideri, Ulusal Konsey’den Viyana Kent Konseyi’ne geçti ve 2017’de Meclis’e geri döndü. 2018’de Meinl-Reisinger, Matthias Strolz’un ayrılmasının ardından NEOS’u devraldı. Espri anlayışı olan ve gülmeyi seven güzel avukat, liberal muhalefet partisini hükümete taşımak istiyor. Bunun başarılı olup olmayacağını zaman gösterecek.

Tobias Schweiger – Komünist Parti KPÖ

Graz’lı 34 yaşındaki Tobias Schweiger, sosyal demokrat bir aileden geliyor ancak başlangıçta Genç Yeşiller’de aktif olarak yer aldı. Federal Yeşiller Partisi’nin 2017’deki seçim yenilgisinden sonra hayal kırıklığıyla geri döndü, Genç Sol’u kurdu ve ardından KPÖ’de aktif hale geldi. 2021’den beri KPÖ’nün federal sözcüsüdür. Schweiger, Bremen’de lisans derecesine kadar felsefe ve siyaset bilimi okudu. Viyana’daki sosyoekonomi yüksek lisans programında yüksek lisans tezi hâlâ eksik. Schweiger ayrıca garson, aşçı, yetişkin eğitimcisi ve bir kitapçıda çalıştı. KPÖ’yle ilgili hayali, kısa süre önce “Bocalama”ya söylediği gibi, on yıl içinde bir bayındırlık kantinine sahip olacak kadar başarılı olması ve bunu işletmek istiyor.

Dominik Wlazny – Bira Partisi

37 yaşındaki Dominik Wlazny, Marco Pogo olarak tanındı. Viyana doğumlu doktor ve punk grubu lideri, bira partisine ilk olarak 2015 yılında hicivsel bir proje olarak başladı. Parti zaten 2019’da Ulusal Konsey seçimlerine katılmıştı; ancak yalnızca Viyana’da bira çeşmesi gibi pek de ciddi olmayan taleplerle dikkatleri üzerine çekmişti. Viyana seçimlerinden mayıs ayına kadar Wlazny, Simmering’de bölge meclis üyesiydi. Kesinlikle sıradan genç profesyonel, ülke çapında oyların yüzde 8,3’ünü aldığı ve hatta Viyana’da ikinci olduğu federal başkanlık seçimlerinden bu yana ciddiye alınıyor. Babasıyla birlikte Bira Partisi yönetim kurulunu fiilen ailevi bir şekilde yöneten Wlazny, müzik ve politikanın dışında bile meşgul; bir kitap ve bir kabare programı yazdı. Ancak federal politikaya ilişkin fikirleri konusunda şu ana kadar son derece gizli kaldı.| ©DerVirgül

Yayınlama: 02.08.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.