Avusturya | Kısa Süreli Çalışma Sistemi (Kurzarbeit)

Olur da iş vereniniz eğer iş anlaşmanızın geçici olarak feshedilmesi teklifinde bulunulursa, bu alternatif imkanını mutlaka hatırlatınız…

Avusturya | Kısa Süreli Çalışma Sistemi (Kurzarbeit)

Kısa süreli çalışma tanımı, bir işletmede çalışma saatleri içerisinde bir azalma demektir.

İşten çıkarılmanıza gerek kalmaması için ve işletme yerinin ve ekonomik olarak genel Coronakrizinin üstesinden gelebilmesi için, Sosyal ortaklar bunlar Çalışma Odası, Sendikalar ve Ticaret Odası oluşmaktadır ve değişik bir Model müzakere edilmektedir: Çalışma saatleriniz sıfıra kadar düşürülebilir.

Yine de buna rağmen iş ilişkisi devam edecek ve maaşınızın tamamını almanız, tüm aylığınız devam şekilde ödenilebiliyor. 

Olur da iş vereniniz eğer İş anlaşmanızın geçici olarak feshedilmesi teklifinde bulunulursa, bu alternatif imkanını mutlaka hatırlatınız. 

1. Corona – kısa süreli çalışmanın bana getirisi nedir? 

Çalışma saatleriniz indiriliyor ve siz işinizde kalabiliyorsunuz. İşletme yeri kısa süreli çalışma saatlerini ödüyor, işletmede kaldığınız her saati.

Bu saatler (işletme yeri şu an da kısık ateşli işletmeye devam ettiği için veya tüm şekilde ayarlanmış olduğu için), tüm olarak (80-90%) AMS – iş ve işçi bulma kurumu tarafından karşılanmaktadır. 

Sizlerin sahip olduğu: 

• Kısa süreli çalışma boyunca işten çıkarılmaya karşı koruma ve bir ay sonrasında da geçerlidir. 

• Corona – kısa çalışma İşçi temsilcisi olmayan işletmelerde de mümkündür. 

• Kısa süreli çalışma, işletme yeri tamamen kapalı olsa da yine de geçerlidir. 

2. Kısa süreli çalışma da ne kadar maaş veya aylık alabilirim? 

Kısa süreli çalışma yardımı AMS (İş ve işçi bulma kurumu) tarafından ölçülerek sizlere ek ücret, ikramiye dahil ve süren provizyon net ücret olarak ödenmektedir ki buna mesailer, giderler dahil değildir: 

• 1.700,- Brüt gelire kadar , Brüt gelir 90% şu ana kadar ki net gelir ücretini kapsamaktadır. 

• 2.685,- e kadar Brüt gelir, Brüt gelir 85% su ana kadar ki net gelir ücretini kapsamaktadır. 

• 2685,- ten başlayan Brüt gelir 80% su ana kadar ki net gelir ücretini kapsar. 

• 5370,- den fazla gelir yardıma hak kazanmaz. 

• Çıraklardaki gelir 100% su ana kadar ki net gelir ücretini kapsamaktadır. 

3. Kısa Çalışma dan önce iznimi veya fazla dan sahip olduğum ek iş saat mevduatımı harcamak zorunda mıyım? 

Corona-Kısa çalışma ilkelerine göre, geçmiş yıldan eski izinler ve açıkta olan eş iş saat mevduatı, kısa çalışma zamanından önce veya o süre içerisinde harcanması gerekmektedir.

Eğer iş veren sizden böyle bir istekte bulunursa sizde bu isteği geri çevirmemelisiniz.

AMS – İş ve işçi bulma kurumu bu süre içinde de aylığı cömert bir şekilde (yüzde 80-90)ayarlamaktadır.

Eski izni harcamak, avantajlıdır izin zamanında bile olunsa yine de 80% ile 90% arasında ödeme kapsamaktadır.

Kısa Çalışma bu yüzden hiçbir zaman izin harcama konusunda akılda soru işareti bırakmamaktadır. Bu neden den dolayı Kısa Çalışmanın birçok yönlü avantajları vardır. 

4. Corona – Kısa Çalışma nasıl ve ne zaman işletme yerlerine yayılabilir? 

Corona kısa çalışma sizin çalıştığınız şirketin büyüklüğü ile ya da hangi branş üzerine olduğu ile ilgili değildir.

Dernekler ve resmi hukuki ile ilgili kişiler, çalışma hayatında bulunanlar (örnek olarak, resmi müzeler), de kısa çalışma modelini uygulayabilir.

Eğer işletme yerinizde corona kısa çalışma modelini oluşturmak istiyorsanız, ilk adım olarak AMS – iş ve işçi bulma kurumu ile iletişime geçiniz. Bu e-mail aracılığı ile ya da telefon aracılığı ile olabilir. 

İşçi temsilcili olmayan işletme yerlerinde her işçi ile bire bir anlaşma görüşmesi yapılması gerekmektedir. Bu görüşmeler sırasında çalışanlar la kolaylık sağlanması için son sayfada imza toplanılır. Hem zaman kazanmak acısından hem de bürokratik olarak daha kolaylık sağlanır. 

Daha sonra bu anlaşma Sosyal ortaklarla (Çalışma Odası, İş veren temsilcisi, Ticaret Odası) 48 saat içinde imzalanır. Son adım olarak anlaşma iş veren tarafından AMS e İş ve işçi bulma kurumuna iletilir. 

Bu hem e-AMS internet sayfasından hem de e-mail ile mümkündür. 

5. İşçi Temsilcisi Kısa Çalışma ya yönelik nasıl katkıda bulunabilir? 

İşçi temsilcisi önemlidir, özellikle kısa çalışma modeli için görüşme sağlanabilmesi için. Bu süreçte kendisi görüşmelerde kısa çalışmayı açıklayabilir.

Bu görüşmeler iş veren ve AMS yani iş ve işçi bulma kurumu ile gerçekleştirilmelidir, böylelikle gerekli koşullar ve kısa çalışma anlaşmaları ve gerekli olan işletme anlaşmaları sağlanmış olur. İşçi temsilcisi bulunmadığı takdirde Sendika bu görevi ele almaktadır. 

6. İşletme yerine göre kısa çalışmanın bir dezavantajı bulunmakta mıdır? 

Hayır. Sosyal ortaklar Corona – Kısa Çalışmayı çok daha iş yerleri için cazip duruma getirmiştir. Devlet ilk günden itibaren Corona Kısa Çalışmada tüm çalışanların Sosyal Sigorta ödemelerini üstlenmiştir. 

17.Mart gecesinden itibaren onaylanmış bir paket açıldı ve iş yerleri için çok büyük maddi destek olanağı olacağı bildirildi. Şu an ki bakış açısına göre, işçilerin çıkış alması için hiç bir sebep görülmemektedir. 

7. İş anlaşmam Corona Kısa Çalışma modelinden önce sona erdi. Yine de Kısa Çalışma modelinden yarar sağlayabilir miyim? 

Esas olarak kısa çalışma modeli her hangi bir uzun süreli çalışma değildir.

Eğer iş vereninizle bir anlaşma sağlayıp çıkışınızı geri aldırıp kısa çalışma modeli için anlaşma sağlarsanız, o zaman yeni bir iş anlaşması gerçekleşir ve böylelikle sizde kısa çalışma modelinden faydalanabilirsiniz. 

8. Corona Kısa Çalışma ne zamana kadar sürebilir? 

Öncelikle Corona Kısa çalışma şu an üç aylığına sınırlandırılmıştır. Gereksinime göre kısa çalışma bir üç ay daha uzatılabilir. 

9. İş saatlerim nasıl düşürülebilir? 

Kısa Çalışma zamanı içerisinde (örnek olarak, 3 aylık sürede) yüzde on, kadar çalışmanız gerekmektedir. İş saatleri daha sonra ilk başlarda sıfırken daha sonra arttırılarak değiştirilebilir. 

Bir Örnek: 

Bir iş yeri 3 aylığına (13 hafta) kısa çalışma uyguluyor. Bunun bir tanesi de haftalık saat olarak 38,5 tüm saat çalışanı. 

38,5 saatin 10% i 3,85 saattir. 13 hafta ile çarpılan demek, tam zamanlı çalışan kişinin kısa çalışma dönemindeki çalışma saati 50,5 saattir, (yani 50 saat ve 3 dakika) çalışmak zorundadır. 

50 saat 3 dakikayı ne zaman çalışması gerektiğini iş yeri ile kesinleştirile bilinir ve tabi ki şu anki 

Pandemi enfeksiyonunun durumuna da bağlıdır. 

Yani aslında ilk 11 hafta hiç çalışılmaya da bilinir. Tam zamanlı çalışanlar yüzde 80-90% gelirlerini 

AMS, iş ve işçi bulma kurumlarından sağlayacaklardır, iş veren 11 hafta hiç bir Personel masrafı yapmayacaktır. 

12. haftada örnek olarak 11 saat ve 33 dakika çalışıla bilinir, daha sonra dan da alışıldığı gibi 38,5 saate dönülür. 

10. Kısa Çalışma döneminde ek ödemelerime (izin parama) ne oluyor? 

Ek ödemeler (izin ve yılbaşı ödemeleri), netto oranına (80-90%) bağlı olmayarak, hiç kesintisiz AMS iş ve işçi bulma kurumu tarafından ödenmektedir.

Yani 2020 yılında aynı alışılan „tam olarak“ İzin, tatil ve yılbaşı, Noel parası“ ödenmesi gereken zamanda iş veren tarafından ödenecektir. 

11. Kısaltılan iş saatlerim boş zaman olarak geçerli midir? 

Esas olarak izin verilen saatler boş zaman olarak sizin kullanmanız gereken zamandır. Bu zaman 

Içerisin de başka işlerle de görüşüp ek olarak para kazanabilirsiniz. Buna bağlı olarak fakat hukuki gerekliliklere ve rakip çalışım yasaklarına dikkat ediniz! 

12. Kısa çalışma dönemi içinde çıkış verilme olasılığı var mıdır? 

Kısa çalışma döneminde iş veren kısa çalışma anlaşmasını sağlarken ki çalışan sayısında kalmak zorundadır.

Bu ayrıca da iş yeri bölümlerinde de geçerlidir, eğer yer olarak ve organize olarak çok ayrı ise, o zaman farklı bir sözleşme geçerlidir. 

İşyerindeki nedenlerden dolayı gerçekleştirilmesi gereken çıkışlar (1 aylık kısa çalışmanın bitmesinden sonra) konuşulması gerekiyordur.

İş ve işçi bulma kurumu tarafından istisnasız görülür ki, önemli sebepler olmalıdır, özellikle çalışanların ayakta kalmasına engel olabilecek gerekçeler gibi. 

Kişiselliğe doğru olan çıkışlar da mümkündür. İş veren çalışanının tam olarak neden çıkış aldığını 

AMS, iş ve işçi bulma kurumuna bildirmek zorundadır ve açıklamalıdır ayrıca çalışanlarını ayarlayabilmesi ve de yeni bir çalışan alması hakkında açıklama yapmalıdır. 

Eğer kendiniz çıkış alıyorsanız ve anlaşmalı olarak iş sözleşmenizi fes ediyorsanız, bu durumda iş veren her hangi bir istihdam zorunluluğunda bulunmamaktadır. Bu aynı zamanda da, iş verenin eğer öngörüler uymuyorsa çözüm olarak gördüğü çıkış için de (bildirimde bulunmaksızın çıkış) geçerlidir. Eğer anlaşmalı çıkış çözüm olarak görülmüşse, işçi temsilcisi, sendika veya çalışma odasına danışabilirsiniz. 

13. Kısa Çalışma döneminden sonra çıkışa karşı koruma var mıdır? 

Kısa Çalışma anlaşmalarında, kısa çalışma döneminden sonra bir aylık işte kalma süresi vardır. Bu bir aylık işte kalma süresi sadece kısa çalışmayı uygulayan çalışanlar için geçerlidir. 

14. Kısa Çalışma döneminde kendim işten çıkabilir miyim? 

Kısa çalışma döneminde her zaman tabi ki uygulanan sürelere göre çıkış alabilirsiniz ve iş anlaşmanızı sonlandırabilirsiniz. Bu anlaşmalı çözüm durumu, sadece eğer ispat edebileceğiniz şekilde olursa geçerli olacaktır, işçi temsilcisinden veya işçi sendikasından işinize son vermenizle ilgili danışınız. 

15. Belli süreli iş anlaşmam ile, kiralık iş, yarı zamanlı veya çırak olarak kısa çalışmayı hak edebilir miyim? 

Evet! Eğer yarım zamanlı çalışıyorsanız, iş saatleriniz de ona göre düşürülmesi gerekmektedir. 

Eğer kısmı emeklilikten dolayı yarı zamanlı çalışıyorsanız, zaten düşürülen saatleriniz tekrar indirilecektir. İş yerinizden, çalıştığınız saatleri alacaksınız. Kalanını 90% AMS yani iş ve işçi bulma kurumu karşılamaktadır. 

Kiralık çalışanlar da kısa çalışabilir, eğer çalıştıkları iş yerinde kısa çalışılınıyorsa ve kiralık iş veren ile de kısa çalışma anlaşması gerçekleştirile bilinir. 

Bu kısa çalışma anlaşması o zaman sadece kiralık işçileri, kısa çalışma yerinde ve orda kalarak kısa çalışmayı kapsamaktadır. 

Önemli: Siz çalışma saatiniz sırasında, sizi kiraladıkları sırada başka bir iş yeri tarafından da „kiralanamazsınız“! 

Çırak olarak tam Çıraklık ücreti ödenmektedir. 

16. Kısa Çalışma sırasında mesai yapabilir miyim? 

Mesai sadece eğer anlaşmanız da yer alıyorsa yapabilirsiniz. Bu sadece mesai izni olan işletme yerlerinde geçerli olacaktır. Gerçekleşen mesai ödenilmesi gereken ay da tüm diğer saatlere göre denk getirilir. 

Bu demek oluyor ki: bir ayda 80 saat düşüyorsa ve AMS tarafından ödeniyorsa, 5 saatte aynı zamanda mesainiz varsa, 5 saatlik mesai (fazlalığıyla) iş veren tarafından ödenmektedir, AMS 75 düşen saati tamamlamaktadır. 

17. Kısa Çalışma süresi sırasınca hastalanırsam ne oluyor? 

Eğer hasta olursanız, tabi ki devam ödemeniz gerçekleşiyor. İş yeriniz aylığınızı veya maaşınızı aynı iş saatleriniz dahilinde, sizin de gerçekleştirdiğiniz saatleri ödemek zorundadır. Geri kalanını AMS yani iş ve işçi bulma kurumu net olarak ödüyor. (80/85/90%) 

Örnek olarak: Haftalık iş saatiniz 40 saatten 10 saate indirildi.

Eğer bir hafta hasta kaldıysanız, iş yeriniz bu zaman içerisinde 10 saati ödüyor. Diğer geri kalan 30 saati AMS – iş ve işçi bulma kurumu karşılıyor. Hastalansanız da yine de tam olarak net ödemenizi alıyorsunuz. 

18. Kısa Çalışma döneminde tatile gidebilir miyim? 

Tabi ki bu mümkündür. Birçok anlaşmalarda, kısa çalışma döneminde de tam ödeme gerçekleşiyor ve sanki kısa iş çalışmasında bulunmuş gibi oluyor. Mümkün olmayan ise, çalışılması gereken günlerde tatile gitmeye kalkışmak ve iş olmayan zamanlarda değil. Örnek olarak, üç günlük izin zamanını bir haftalık tatil için izin verilmesi mümkün değildir. 

19. Dernekler kısa çalışma modelini uygulayabilir mi? Kiminle irtibata geçebilirler? 

Eğer iş yeriniz bir dernek ise, orada da kısa çalışma imkanı değerlendirebilirsiniz. İrtibata geçmeniz gereken dernekler için ticari başkanlar, işçi temsilciliği ve ilgili sendikalar. 

20. Eğer iş verenim kısa çalışma süresinde iflas ederse ne olur? 

Böyle bir durumda kısa çalışma biter. Mutlaka çalışabilir olduğunuzu bildiriniz ve çalışma odası ile irtibata geçiniz. 

Eğer daha fazla bilgi edinmek isterseniz: Burada kısa çalışmanın nasıl gerçekleştiğine dair bilgiler bulunmaktadır ve çalışan olarak iş yerinizde ki işçi temsilcisi ile ya da işçi temsilcisi olmasa bile görüşebilirsiniz. |virgül 

ÖGB  | Österreichischer Gewerkschaftsbund | Avusturya Sendikalar Federasyonu 

© Bild: virgül

Yayınlama: 04.04.2020
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.