Avusturya’da 370.000’i çocuk olmak üzere yaklaşık 800.000 kişi yoksulluktan kalıcı olarak etkileniyor
Korona nedeniyle çocuk yoksulluğu önemli ölçüde arttı. Hükümet, bekar ebeveynlerin, çocukların ve yoksulluk içinde yaşayan ailelerin krizi yeterli yardım almadan atlatmasını bekliyor. Avusturya vatandaşlığına sahip olmayan kişiler, çok sayıda çocuğu olan aileler ve zorunlu eğitimden daha fazlasına sahip olmayan kişiler daha çok yoksulluk ve dışlanma riski altında.
Nisan ayının sonunda, AB çapında bir gelir ve yaşam koşulları araştırması olan 2021 için yeni EU-SILC rakamları yayınlandı.
Avusturya’da 370.000’i çocuk olmak üzere yaklaşık 800.000 kişi yoksulluktan kalıcı olarak etkileniyor.
Mali durum, çalışma, sağlık ve barınma koşullarına ilişkin veriler toplandı. Veriler, Avusturya’da kaç kişinin yoksulluk ve dışlanma riski altında olduğunu ve özellikle hangi grupların etkilendiğini gösteriyor. Veri setine yönelik çok sayıda haklı eleştiri olsa bile, Avusturya’daki sosyo-politik gelişmede bazı eğilimler görülebilir. Bu özel durumda, yetişkinler için kısa süreli çalışma gibi önlemlerin Corona kriziyle nispeten iyi başa çıkabildiğini gösteriyorlar. Burada, örneğin, yoksulluk rakamlarında herhangi bir artış olmamıştır.
Bununla birlikte, SILC verileri federal hükümetin politikasındaki boşlukları da göstermektedir: bekar ebeveynler, bariz yoksulluk içindeki aileler ve çocuklar. Enflasyon dalgasıyla birlikte onlar için artık zor zamanlar başlıyor.
1,5 Milyondan Fazla İnsan Yoksulluk İçinde
Avusturya dünyanın en zengin ülkelerinden biri olmasına rağmen, özellikle gelir ve servet çok eşitsiz bir şekilde dağılmıştır. Ülkede 1,5 milyondan fazla insan yoksulluktan ve sosyal ve maddi dışlanmadan etkileniyor. Bu nüfusun yüzde 17’si.
Yoksulluk, elindeki medyan gelirin yüzde 60’ından daha azına sahip olan herkes olarak tanımlanır.
2021’de bu eşik, tek kişilik bir hane için ayda 1.371 euro idi. Mutlak rakamlarla, bu bir önceki yıla göre yaklaşık 10.000 daha az. Bununla birlikte, yoksulluk rakamları hala kriz öncesi 2019 seviyesinin üzerindedir.
Endişe verici bir şekilde, 777.0000 kişi ve dolayısıyla 100.000 kişi, bir önceki yıla göre daha kalıcı olarak yoksulluktan muzdarip olarak kabul edilir.
Üç yıl boyunca yoksulluktan etkilenenler sürekli yoksul olarak kaydediliyor.
Bu artış, siyasetin, özellikle kriz zamanlarında, yoksulluk riski altındaki insanların durumunu sürdürülebilir bir şekilde iyileştirme ve yoksulluğa neden olan sorunları çözme yeteneğine sahip olmadığını göstermektedir.
Corona krizi, birçokları için, örneğin Corona krizinden önce zaten iş arayanlar için yoksulluk durumunu sağlamlaştırdı.
En Önemli Gelir Kaynağı Olarak Sosyal Yardımlar | Her İki Kişiden Biri Yoksulluk Riski Altında
Özellikle yoksulluk riski altında olan gruplar aynı zamanda sosyal sistemdeki boşluğa da işaret ediyor: Sosyal yardımların her ikinci alıcısının, eğer bu yardımlar en önemli gelir kaynağını temsil ediyorsa, yoksulluktan etkilendiği kabul ediliyor.
Altı aydan daha uzun süredir işsiz olan insanlar da yüzde 39 ile nüfusun ortalamasından daha fazla etkileniyor. İşsizlik parasının artırılması, işsiz kalan insanları yoksulluğa düşmekten daha fazla koruyacaktır.
Yukarı Avusturya İşçi Odaları Birliği [AKOÖ] tarafından yapılan bir araştırma, örneğin iki yıl önce net ikame oranı yüzde 55’ten yüzde 70’e çıkarılsaydı 37.300 kişinin daha az yoksulluk riski altında olacağını gösterdi. Bu aynı zamanda 18 yaşın altındaki 6.500 çocuk ve genci çocuk yoksulluğundan kurtarabilirdi.
10 Avusturya’dan 7’si İşsizlik Parasının Artırılmasını İstiyor
Volkshilfe tarafından yaptırılan bir SORA çalışmasına göre, bu önlem 10 kişiden 7’si tarafından (%70) destekleniyor. Onay, özellikle genç insanlar (15 ila 29 yaş %76) ve işçiler (%78) arasında yüksektir. Geçen yıldan bu yana, bu konudaki onay yüzde 11 arttı.
Avusturya vatandaşlığına sahip olmayan kişiler, çok sayıda çocuğu olan aileler ve zorunlu eğitimden daha fazlasına sahip olmayan kişiler daha çok yoksulluk ve dışlanma riski altındadır.
Sonuçta, artan gıda fiyatları ve konut maliyetleri, yoksulluktan etkilenenleri özellikle sert vurdu. Hanehalkı gelirlerinin önemli ölçüde daha yüksek bir bölümünü bu ürünlere harcıyorlar ve fiyat artışlarıyla başa çıkmak için daha az hareket alanına sahipler.
Avusturya’da her 10 kişiden 9’u (%92) yüksek enflasyon oranı nedeniyle düşük hane geliri olan kişilere daha iyi destek verilmesini talep etse de, bu alanda çok az şey yapılıyor.
Yoksulluktan etkilenenler için enerji hakkına ve dolayısıyla ücretsiz enerji arzına ve ortaya çıkan yoksullukla mücadele için yapısal önlemlere ihtiyacımız var. Çocuklar ve gençler için bu, tüm çocukların ve gençlerin güvenlik içinde büyümesini sağlayacak temel çocuk güvenliği ile sağlanacaktır.| © DerVirgül