Avusturya’da “yasal” çifte vatandaşlık
Avusturya’da yaşayan yüz binin üzerindeki T.C. Vatandaşı seçmen, 27 Nisan ila 9 Mayıs tarihleri arasında sandığa gidecek. Her Türkiye seçimleri öncesinde yaşanan “yasa dışı” çifte vatandaşlık tartışmalarının gölgesinde kalan, “yasal” çifte vatandaşlar sandığa gidebilecek mi?
Adem Hüyük
Türkiye Cumhurbaşkanlığı ve 28’inci Dönem Milletvekilliği Seçimleri kapsamında, Avusturya’da seçim sandıklarının kurulacağı şehirler ve oy kullanma işlemlerinin tarihleri belli olurken, ülkeye özgü tartışmalar eskisi kadar olmasa da yine başladı.
Avusturya’da yaşayan yüz binin üzerindeki Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı seçmen, 27 Nisan ila 9 Mayıs tarihleri arasında Viyana, Salzburg, Bregenz başkonsolosluklarında kurulacak olan sandıklarda ve Graz, Linz ve Innsbruck kentlerinde ise belirtilecek adreslere kurulacak sandıklarda oy kullanabileceklerdir.
Avusturya’da “yasal” çifte vatandaşlık var!
Yasa dışı çifte vatandaşlık tartışmalarının gölgesinde kalan yasal çifte vatandaşlık, öteden beri Avusturya Vatandaşlığı Kanunu’nda yer almakta.
İstisna | Çocuklar için çifte vatandaşlık
Avusturya vatandaşlık hukukunda çifte veya çoklu vatandaşlıktan kaçınma ilkesinin önemli bir istisnası, Avusturya vatandaşlığının soyundan gelmesidir.
Çocuklar, anneleri Avusturya vatandaşı ise doğum anında vatandaşlık kazanırlar. Aynısı, ebeveynler evliyse ve yalnızca babası Avusturya vatandaşı ise geçerlidir.
Ebeveynler evli değilse ve baba Avusturya vatandaşıysa, ancak anne başka bir devletin vatandaşıysa, Avusturyalı baba doğumdan sonraki sekiz hafta içinde babalığı kabul ederse ve babalığı yasal olarak kanıtlanmışsa, çocuk Avusturya vatandaşlığını soyundan dolayı edinir.
Çocuk Avusturya vatandaşlığına ek olarak doğumda başka bir vatandaşlık alırsa-örneğin diğer ebeveynden.
O zaman Avusturya vatandaşlığı kaybı olmaz. Ancak çocuğun iki vatandaşlığı vardır [çifte vatandaşlık].
Avusturya yasalarına göre, çocuk reşit olduğunda bir uyruğa karar vermek zorunda değildir. [§ 7 Staatsbürgerschaftsgesetz (StbG]
Daha anlaşılır kılarsak: Türkiye vatandaşı ile Avusturya vatandaşlığı olan ve resmi evli olan çiftin doğan çocuğu, her iki ülkenin vatandaşlık hukukuna göre, iki ülkenin de vatandaşı sayılır.
Ben Türk vatandaşıyım, eşim Avusturya vatandaşı, yeni doğan çocuğumuzu nüfusa kaydettirdik ve T.C. kimlik kartı çıkarttırdık. Çocuğumuz 18 yaşına geldiğinde Türk vatandaşlığından çıkmak zorunda mı?
Burada yukarıda belirtilen [§ 7 Staatsbürgerschaftsgesetz (StbG] yasa gereği, doğumla Avusturya vatandaşlığı kazananların Avusturya kanunları uyarınca ömür boyu çifte vatandaşlık hakkı bulunmaktadır. Avusturya makamlarının, çocuğunuzdan Türk vatandaşlığından çıkma belgesi talep etme hakları yoktur. Ancak, çocuğunuzun 18 yaşından sonra talep etmesi halinde Türk vatandaşlığından izinle çıkarak Mavi Kart alma hakkı bulunmaktadır.
Oy Hakkı
Avusturya vatandaşlık kanunlarının [§ 7 Staatsbürgerschaftsgesetz (StbG], istisna olarak tanımladığı “yasal çifte vatandaşlar” her iki ülkenin seçim yasalarının kendi vatandaşlarına ön gördüğü haklar dahilinde seçme ve seçilme hakkına sahiptirler. | © DerVirgül