Avusturya’da Yayınlanan “İslam Haritası” Hakkında Ne Biliyoruz? Kim Ne Dedi?
Avusturya’da 1938’den buna ilk defa bir dini topluluğun ayrıntılı listesi bakanlık tarafından kamuoyuyla paylaşıldı. Müslümanlara ait 623 çeşitli kurumların ayrıntılı bilgilerinin yer aldığı “Islam-Landkarte” dijital haritanın kamuoyuyla paylaşılması, Müslüman kurumların hedef gösterildiği tartışmasını başlattı. DerVirgül, Perşembe gününden itibaren tarafların açıklamalarını derledi.
Avusturya Halk Partisi’nin (ÖVP) bir projesi olarak geçen yıl Avusturya koalisyon hükümeti tarafından kurulan “Siyasal İslam Dokümantasyon Merkezi” perşembe günü, bir yıllık çalışmasını www.islam-landkarte.at adresinden erişilebilen “İslam Haritası” başlığıyla, Uyum Bakanı Susanne Raab (ÖVP) öncülüğünde kamuoyu ile paylaştı.
Avusturya’da 623 cami ve Müslümanlara ait çeşitli kurumların ayrıntılı bilgilerinin yer aldığı dijital haritanın kamuoyuyla paylaşılması, ülkede 1938’lerde Naziler tarafından Yahudi yurttaşların liste halinde hedef gösterilmesine benzetilerek, Müslümanlara yönelik ayrımcılığı tetikleme ihtimali nedeniyle tartışma yarattı.
Hükümetin Savunması
Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz’un bizzat desteklediği proje, “Siyasal İslam Dokümantasyon Merkezi” tarafından, Viyana Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Ednan Aslan’ın öncülüğünde oluşturulan bir ekip tarafından hazırladı.
Hükümet, “İslam Haritası” projesinin amacını, “Avusturya’da çoğulcu, seküler demokratik kamu düzenine karşı tehlikeli bir ideoloji haline gelen siyasal İslam’la ilgili şeffaflık yaratmak ve İslamcılığın arka cephesine ışık tutmak” olarak açıkladı.
Entegrasyon Bakanı Susanne Raab “Biz sadece şeffaflık yaratmak istiyoruz.
Müslüman örgütlere dair genel bir kuşkulu yaklaşımımız yok.
Bir dine değil, siyasi ideolojilere karşı mücadele ediyoruz” diyerek haritanın amacının “Radikal eğilimler konusunda bilgilendirme ve mücadele” olduğunu vurguladı.
“Islam-Landkarte” dijital haritada yer alan 623 cami ve Müslüman kuruluşları hakkında söz konusu oluşumların, hangi çatı derneğine bağlı olduğu, yurtdışı ideolojik ve finansman bağlantıları, İslami görüşleri, yöneticileri ve adresleri gibi çeşitli bilgiler yer alıyor.
Avusturya’daki Müslüman toplumun sözcüleri, söz konusu haritanın, Müslümanların kurumlarını gözlem adı altında fişleme çalışması olduğu, ayrıca adres ve diğer bilgiler nedeniyle de hedef haline getirdiği görüşündeler.
‘’Müslümanlar İçin Büyük Bir Güvenlik Riski Oluştu’’
Avusturya İslam Cemaati (IGGÖ) Başkanı Ümit Vural, haritanın ırkçılığı körüklediğini ve Müslüman vatandaşları “büyük bir güvenlik riskine” maruz bıraktığını söyledi.
Vural, projeyi “Avusturya hükümetinin ülkedeki Müslümanları, toplum ve demokratik hukuk düzeni için potansiyel tehlike olarak damgalamaya yönelik açık bir girişimi olarak” değerlendirdi.
Viyana Üniversitesi Projeden Logosunu Çekti
Viyana Üniversitesi Rektörü Heinz Engel’in de İslam Haritası’na gelen tepkiler üzerine, raporların ve bilgilerin içerik olarak Viyana Üniversitesi’nin pozisyonlarını temsil etmediği söylenerek, Viyana Üniversitesi logosunun kullanılmasını yasakladı.
Logo daha sonra Cuma öğleden sonra web sitesinden kaldırıldı.
Bunun yerine notun üzerine “Viyana Üniversitesi – İslam-İlahiyat Araştırmaları Enstitüsü – İslami Din Eğitimi’nin bir projesi” yazıldı.
Müslümanlar İçin Genel Şüphe mi Var?
Avusturya Müslüman Gençlik (MJÖ) ise Müslümanlara karşı tehlikeli bir genel şüphe örneği sunulmuştur diyerek, gençlik kulüpleri ve adresleri belirtilmiş çocuk örgütlerinin de listelendiğine dikkat çekti.
MJÖ başkanı Adis Serifoviç, “İslami haritanın” bir başka tehlikeli alt noktayı temsil ettiğini söyledi.
Şeffaflık ve diyaloğa hazır olma kisvesi altında, İslami örgütler ve kurumlar büyük bir güvenlik riskine maruz kalıyorlar eleştirisinde bulundu.
İnsan Hakları Örgütü Endişeli
SOS Mitmensch İnsan Hakları Örgütü, Avusturya’daki Müslümanların olası bir tehlikeye girmesinden endişe duyduklarını açıkladı.
Sözcü Alexander Pollak, sorumlu bakan Susanne Raab’ın (ÖVP) listede yer alan 600’den fazla kuruma karşı aşırılıkçılık şüphesi uyandırdığının farkında olması gerektiğini söyledi.
SPÖ Eleştirilerinin Merkezine ÖVP’yi Aldı
Sosyal Demokrat Parti SPÖ Federal Genel Sekreteri Christian Deutsch, “toplu şüpheler ve dikkat dağıtıcı manevralar yerine politika” çağrısında bulundu.
İktidar partisi ÖVP’nin ülkeyi ikiye böldüğünü söyleyen Aslıhan Bozatemur, Siyasal İslam Dokümantasyon Merkezi’nin raporunu, Halk Partisi’nin (ÖVP) Müslüman topluma yönelik bir başka saldırısı olarak niteledi.
Müslümanlar ırkçılık ve İslamofobinin hedefi haline getirilmek istendiğini vurgulayan Bozatemur, Federal hükümetin dini bir topluluk için bir ‘harita’ oluşturduğu gerçeği ayrımcıdır, insanlık dışıdır ve şiddetle reddedilmelidir. Müslümanları daha fazla dahil etme iddiası, böyle bir eylemle engelleniyor” dedi.
Siyasal İslam Dokümantasyon Merkezi’nin raporunun, Avusturya’da yaşayan insanlar için bir saçmalık olduğunu ileri süren SPÖ Viyana Entegrasyon Sözcüsü Şafak Akçay, “Floridsdorf mezarlığında son zamanlarda bir Müslümanın mezarına saygısızlık edilmesi gibi İslam karşıtı saldırıların sayısının artması göz önüne alındığında, bu harita Avusturya’da yaşayan insanlar için bir saçmalık’’ dedi ve ÖVP’nin halkla ilişkiler planında sırada ne var? Diye sordu.
Akçay, “Avusturya, farklı geçmişleri, deneyimleri, becerileri ve yaşam tarzları olan çeşitli insanları bir araya getiriyor- burada, Viyana’da odak noktası uyumdur – bu nedenle bu kart reddedilmelidir.” Dedi.
Omar Al-Rawi (SPÖ), yayınlanan haritada potansiyel bir tehlike gördüğünü ifade ederek: “Burada adresler ve isimler gibi hassas veriler kamuya açıklanıyor.
Bu, kurumlar, gençlik kulüpleri, eğitim kurumları ve çok daha fazlası için büyük bir tehlike oluşturmaktadır. – İslam karşıtı saldırıların sayısının giderek artması sorumsuzluğun da ötesinde.
Ve dahası: “Bu son derece hassas verilerin sorumsuzca ele alınmasının yanı sıra, Müslümanlar genel olarak şüphe altına alınıyor.
Bu harita tüm İslamofoblar için bir davettir.
Federal hükümetin ve siyasi karar alıcıların görevi insanları korumaktır – burada bunun tam tersi olur. ” açıklamasında bulundu.
Kiliselerden Müslümanlara Destek
Evanjelik Lutheran Piskoposu Michael Chalupka, “İslam Haritası” konusundaki tartışmada Müslümanların temsilcilerini desteklediğini açıklayarak, Entegrasyon Bakanı Susanne Raab’dan (ÖVP) projeyi internetten kaldırmaya davet etti.
Evanjelik Lutheran Piskoposu Michael Chalupka ayrıca, dini gündemlerin Eğitim Bakanlığı bünyesinde olması gerektiğini savundu.
“İslam Karşıtı Politikalar Toplumsal Uyumu ve Katılımı Zehirliyor’’
Avusturya Entegrasyon Bakanı Susanne Raab’ın Viyana’daki taşkınlıkların Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmalarından kaynaklandığını ileri sürmesi üzerine, Türkiye Dışişleri Bakanlığında bir açıklama yapıldı.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, Avusturya’nın göçmenleri ve Müslümanları fişleyerek hedef gösteren çalışmasına tepki göstererek, “İslam karşıtı politikalar toplumsal uyumu ve katılımı zehirliyor.” açıklamasını yaptı.
Türkiye Dışişleri Bakanlığında yapılan açıklamada, “Avusturya Entegrasyon Bakanı Susanne Raab’ın dün düzenlenen bir basın toplantısında, “Siyasal İslam Dokümantasyon Merkezi” tarafından hazırlanan ve Avusturya’daki tüm Müslüman derneklerin listelendiği bir haritayı tanıtması ve Viyana’daki taşkınlıkların Sayın Cumhurbaşkanımızın konuşmalarından kaynaklandığını ileri sürmesi gerçeklerden uzak ve kabul edilemez.
Asıl bu yabancı düşmanı, ırkçı ve İslam karşıtı politikalar toplumsal uyumu ve katılımı zehirlemektedir.
Avusturya’nın göçmenleri ve Müslümanları fişleyerek hedef gösteren bu çalışmalarından vazgeçmesi ve sorumluluk sahibi bir siyaset yapması önem taşımaktadır.” Dendi.
Yeşiller Partisi
Hükümetin küçük ortağı Yeşiller Partisi, konuyla ilgili resmi bir açıklamada bulunmazken, projenin dışında kalmayı ve tartışmalara girmekten kaçındığı görüldü. |DerVirgül
© Bild: DerVirgül