Avusturya’da yoksulluktan etkilenen 10 aileden 9’u giyim, gıda ve barınma sorunu yaşıyor
Avusturya’da yoksulluktan etkilenen çocuklar pandemi sırasında nelerden yoksun kaldı? 500’den fazla aileden elde edilen mevcut verilerin analizi, giyim ve gıdanın listenin başında olduğunu gösteriyor. Dünyanın en zengin ülkelerinden birinde yoksulluktan etkilenen insanların temel ihtiyaçlarını finanse etmekte zorlandıkları görülüyor. Ancak bu bir doğa kanunu değildir…
Geçtiğimiz haftalarda, “Pandemi sırasında yoksulluktan etkilenen ve yoksulluk riski altındaki çocuk ve gençlerin geçimlerinin güvence altına alınması” projesi kapsamında Volkshilfe, bir yıl boyunca 500’den fazla aile ile görüşmeler yaptı.
Proje, Sosyal İşler Bakanlığı tarafından finanse edilmektedir. Yaklaşık 1.200 çocuğun her biri ayda ek 100 Euro alıyor ve onlara sosyal hizmet görevlileri eşlik ediyor. Değerlendirilen ilk görüşmeler, Corona nedeniyle yoksulluktan etkilenen ailelerin hangi acil durumlara düştüğünü ve hangi alanlarda finansal desteğe ihtiyaç duyduklarını gösteriyor.
10 aileden 9’u giyim, gıda ve barınma sorunu yaşıyor
Rakamlar, salgın sırasında yoksulluk çeken ailelerin çocuklarının karşı karşıya kaldığı güvencesiz durumu yansıtıyor. Projedeki ailelerin neredeyse %90’ı temel hizmetlere harcama yapmayı planlıyor. Yarısından fazlası ek maddi destekle çocuklarına kıyafet alacaklarını söylüyor (%54). Her üç aileden biri (%33) yiyecek masraflarını karşılamayı planlıyor. Ve ailelerin dörtte biri için (%24) konut masraflarını karşılamak, mevcut gıda, enerji ve kira artışları bu durumu daha da kötüleştiriyor.
Yoksulluktan etkilenenler özellikle bu alandaki fiyat artışlarından etkileniyor: Ortalama bir hane halkı toplam harcamalarının yüzde 18’ini konut için harcarken, gelir dağılımının en alttaki yüzde onu, toplam harcamaların yüzde 27’sini oluşturuyor.
Bir anne, sosyal hizmet görevlilerine, küçük kızının bakımı için ay sonunda ek mali yardıma ihtiyacı olduğunu söyledi: “Aksi takdirde, ayın sonunda sadece ekmeğe yağ sürüp yiyoruz” diyor. Başka bir ailede 30 aydır çamaşır makinesi yok, üstelik fırında bozuk. Bu ev Aletlerinin onarımının maliyeti, geçim garantisi olmadan karşılanamazdı. Altı yaşın altındaki üç çocuğu olan bekar bir anne, çıkış kısıtlamaları nedeniyle evde çok fazla zaman geçirdiklerini ve bu nedenle ek elektrik ödemelerinin bu yıl özellikle yüksek olduğunu söylüyor.
Eğitim | Aileler hala teknik olarak donanımlı değil
Avusturya’da da okul ücretsiz değil. İşçi Odası [AK] tarafından yapılan okul maliyeti araştırması, ebeveynlerin 2020/21’de çocuk ve okul yılı başına ortalama 1.468 Euro harcamak zorunda kaldığını gösteriyor. Bu nedenle, projedeki her dört aileden birinin (%26) okul malzemelerine ek fon harcaması şaşırtıcı değildir ve bu oran okul çocuğu olan ailelerde kat kat fazladır. Değerlendirme ayrıca birçok çocuğun hala bilgisayar, yazıcı veya internet bağlantısına sahip olmadığını gösteriyor: projedeki her on aileden biri burada harcama planlıyor. Salgının başlamasından iki yıl sonra, politikacılar tüm çocukları teknik olarak uzaktan eğitim için donatmayı başaramadı. Korona krizinden önce bile Avusturya’da yüksek derecede eğitim eşitsizliği vardı. Yoksulluktan etkilenen öğrenciler için bu durumun uzun vadede daha da kötüleşmesinden korkulmaktadır.
Hem anaokulu ücretleri hem de okul sonrası bakım masrafları aileler için mali yük oluşturmaktadır. Ülke çapında ücretsiz bir öğleden sonra bakımı teklifi iktidar partisi ÖVP tarafından engellendi.
Sağlık | En büyük mali yük olarak tedavi maliyetleri
Yoksulluk içinde büyümek, çocukların ve gençlerin sağlığı üzerinde de olumsuz bir etkiye sahiptir. Volkshilfe ve Tabipler Birliği tarafından yapılan bir ankette, ankete katılan çocuk doktorlarının yüzde 90’ı yoksulluktan etkilenen çocukların ve gençlerin daha sık hastalandığını söyledi. Ankete katılan çocuk doktorlarının yüzde 83’ü, yoksulluktan etkilenenlerin sağlık sorunlarının bebeklik döneminde zaten belirgin olduğunu söylüyor. Bununla birlikte, projedeki aileler sağlık alanında çok az harcamadan bahsetmektedir, bu da Avusturya’daki sağlık hizmetlerinin gerçekten iyi olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, ailelerin belirli yükleri olduğu yerlerde boşluklar ortaya çıkıyor: Buradaki en büyük nokta terapi maliyetleri. Bu, sağlık sigortası tarafından finanse edilen terapi yerlerinin eksikliğini ve bazı terapiler için maliyet kapsamı eksikliğini yansıtmaktadır.
Sosyal yaşam ve eğlence için bir şey kalmıyor
Sosyal alan, ailelerin harcadıkları paranın sadece %15’ini oluşturuyor. Bu, yoksulluktan etkilenen çocuklar için sorunu göstermektedir: Öncelikle gıda, giyim ve barınma harcamaları yapılmalıdır.
Doğum günleri, Noel ya da geziler genellikle bir kenara bırakılır. 16 yaşın altındaki 131.000 genç, masraflı boş zaman etkinliklerine katılmayı göze alamaz. İlgi alanlarını takip etmek ve kendilerini denemek onlar için uygun değildir. Sosyal işler alanındaki listenin başında Noel ile ilgili harcamalar var. Her beşinci aile, Noel’i belirli bir mali yük olarak adlandırdı. Bekar bir annenin çocukları, maddi destekle mümkün kıldığı bir Noel ağacı istedi. Ancak anne, çocukların diğer Noel dileklerini yerine getiremedi.
Çocukların uzun vadeli desteğe ihtiyacı var
“Yaşamcılık” projesinin değerlendirilmesi, dünyanın en zengin ülkelerinden birinde yoksulluktan etkilenen insanların temel ihtiyaçlarını finanse etmekte zorlandıklarını gösteriyor. Ancak bu bir doğa kanunu değildir, temel bir çocuk güvenliği uzun vadede Avusturya’daki tüm çocukların mali durumunu iyileştirebilir ve çocukların 2/3’ünü yoksulluktan kurtarabilir. Ayrıca, ebeveynlerin transfer ödemelerini düzenleyerek ve işsizlik yardımlarını artırarak daha iyi finansal güvenceye ihtiyacı var. Ayrıca, Avusturya genelinde sağlık sigortası tarafından finanse edilen pediatrik sağlık bakımını güvence altına alabilmeli ve genişletebilmeliyiz. Bekleme süresi olmadan tıbbi olarak endike olan çocuklar ve gençler için ücretsiz terapilere ve ücretsiz çocuk bakım tesislerinin ülke çapında yaygınlaştırılmasına ihtiyaç vardır. | © DerVirgül