Dedeleri Avrupa’dan Türkiye’ye göç etti, torunları ise Türkiye’den Avrupa’ya

Türkiye, Cumhuriyet kuruluşundan itibaren göç kapsamında iki evre yaşamıştır. Bu, Türkiye’ye göç ve Türkiye’den Batı Avrupa’ya göç olarak gerçekleşmiştir.

Dedeleri Avrupa’dan Türkiye’ye göç etti, torunları ise Türkiye’den Avrupa’ya

Adem Hüyük 

Osmanlı İmparatorluğu’nun kaybettiği topraklarda yaşayan Türk toplumu, içinde bulundukları ülkenin geçmişe dönük intikamcı yaklaşımı, kimi zaman ise gönüllü olarak Türk toplumun ulusal egemenlik sürdüğü bugünkü Türkiye topraklarına göç etmelerine neden olmuştur. 

Türkiye, cumhuriyetin ilanından sonra anlaşmalı göç de dahil olmak üzere, özellikle Balkanlarda yaşayan Türk toplumu tarafından göç edilen ülke olmuştur. Türkiye’ye 1960 yıllarına kadar bu göç devam etmiş, ileriki dönemlerde ise kısmen Bulgaristan’da yaşayan Türk toplumundan gelenler olduğu görüldü. 

1960 yılına kadar Türkiye’ye yaşanan göçler esas itibariyle Yunanistan, Bulgaristan, Yugoslavya ve Romanya gibi Balkan ülkelerinden gerçekleşmiştir. Diğer ülkelerde bulunan Türk topluluklarından Türkiye’ye göç daha düşük düzeylerde olmuştur. Balkan ülkelerinden ülkeye göç edenler daha çok Batı Türkiye’ye yerleşmiş, ilk dönemler getto oluşturmuş olsalar da zamanla toplumun içerisinde kaynaşarak kendilerine yer edinmişlerdir. 

Türkiye’den göç 

İkinci Dünya Savaşının hemen sonra toparlanmaya başlayan Batı Avrupa ülkeleri, üretim ve ihracatta hızlı yol almaları işgücüne ihtiyacı doğurmuş, savaştan dolayı emek gücü kaybı yaşayan ülkeler başta Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda ve Avusturya gibi ülkeler
işgücü açığını gidermek için yurtdışından misafir işçi modeliyle işçi getirtme yoluna gitmişlerdir.

Türkiye 1950’lerin ortalarında iç göç yaşamaya başlamış, gelir dağılımı ve yaşam standartlarının dengesiz oluşu, bu göçü tetikleyen etkenler olmuştur. Tam da bu noktada Batı Avrupa ülkelerinin emek gücü ihtiyacı, Türkiye’de yankı bulmuş ve binlerce işçi misafir işçi adı altında bu ülkelere göç etmişlerdir. 

Türkiye 1961 yılında Almanya ile ilk dışgöç ve işgücü alışveriş anlaşmasını imzaladı. Daha sonra sırasıyla 1964 yılında Hollanda, Belçika, Danimarka ve Avusturya ile 1965 yılında Fransa, 1967 de ise İsveç ile işgücü anlaşmaları yapıldı. 

Türkiye’den bu ülkelere göç daha çok iç ve doğu Anadolu bölgelerinden olurken, Ege ve orta Ege bölgesinden de gelenler oldu. Özellikle orta ege bölgesinden Avrupa’ya göç, Osmanlı sonrasında Balkan ülkelerinden Türkiye’ye göç eden Türk toplumunun bir sonraki nesli olmuştur. 

Osmanlının kaybettiği topraklarda istenmeyen toplum olarak dışlananların torunları, emek gücü olarak Avrupa’ya yeniden geldiler. 

Türkiye’de “göçmenler” olarak tanımlanan toplumun çok sayıda mensubu bugün Batı Avrupa’da yerleşik hayat sürmekte olduğu biliniyor. | DerVirgül 

Yayınlama: 24.03.2022
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.