Deprem sonrası | “Doğduğum şehirde hayat durdu”
Avusturya toplumu Türkiye’deki depremden çok etkilendi. Yardım etmeye çalışıyor ve insani vize almayı umuyor. | Avusturya’da yaşayıp, deprem bölgesinde yakınları olan insanlarla yapılmış röportajlar…
Duygu Özkan
Şanslıydı, o gece neredeyse hiç kimse uyumamıştı.
Kız kardeşi bebeği emzirmek için uyandı, diğer kız kardeşi gecenin yarısını huzursuz çocuklarını uyutmaya çalışarak geçirdi, ta ki huzursuzluk onları yenene kadar.
Yengesi, kocası gece vardiyasındayken, bu saatler de dahil olmak üzere, her zaman uyku sorunu çeker. Henüz akciğer ameliyatı olan anne uykuyla kendi savaşını veriyor zaten. Sabah saatlerinde meydana gelen depremin duvarları yarıp sıvalarının dökülmesine, mobilyaların devrilmesine ve tüm ailenin ayaklarının altından kaydığında, bir tek kız kardeşi rüyalara dalmıştı.
Dışarıda yağmur yağıyordu. Viyana’da Songül Elmacı ilk kez sabah saat sekizde cep telefonuna baktı, daha sonra mesaj seli durmadı.
Kahramanmaraş’ta deprem olduğunu birileri yazdı ve ailesinin yaşadığı Adıyaman gibi diğer iller de dahil olmak üzere depremin etkisini göstermek için, arkadaşları ve tanıdıkları gazete yazıları ve resimler gönderdi.
Yeğeninden “Yaşıyoruz, iyiyiz” mesajı geldi ama Songül önce emin olamadı. Sırayla herkesi aradı, annesini, kız kardeşlerini, ağabeyini, yeğenleri, kimse açmadı. Saatler geçti ama ağır çekim gibi geçti. Sonra annesi aradı. Birbirine yürüme mesafesinde yaşayan tüm ailesiyle birlikte pijamalarıyla sokakta durmuş, yıkılan evlerine hayretle bakıyorlardı. Anne çok uzaklarda Viyana’daki kızını sakinleştirmeye çalışıyor ve “bana inanmalısın” diyordu.
Songül, sakinleşmeye çalışarak ve ellerini ovuşturarak, ” o günden beri gözyaşlarım daha yeni kurudu” diye devam etti konuşmaya…
6 Şubat sabahı erken saatlerde Türkiye ve Kuzey Suriye’de meydana gelen şiddetli deprem bölgeyi, tüm ülkeyi, diasporayı, evet tüm dünyayı vurdu. 40.000’den fazla insanın ölmesi ve 85.000’den fazla kişinin yaralanması bekleniyor ve felaketin tam boyutu ancak yavaş yavaş ortaya çıkacak. Çaresizlik, Türkiye’deki AKP hükümetinin inşaat yönetmeliği denetimlerinin gevşek veya hiç olmadığı yönündeki eleştirileriyle karışıyor.
Akrabaların, arkadaşların, mahallelerin, tüm sokakların ve şehirlerin kaybına, Avusturya’daki Türkiye kökenli toplum da derin bir yas tutuyor. Bu yüzden bir haftadır yardım etme isteği çok yüksek oldu. Çok sayıda bağış toplama kampanyası başlatıldı, komiteler kuruldu ve uzun vadeli yardım fikirleri tartışıldı.
Ve bir umut besleniyor: depremden etkilenen akrabalar Avusturya’da birkaç ay kalmak için kolayca vize alabilirler.
Songül Elmacı’nın ablaları çocukları ile birlikte yüksek apartmandan nasıl çıktıklarını bir türlü anlatamıyor. Kız kardeşim bana, merdiven boşluğuna molozların düşmeye başladığını, diğerinin bir sütun çöktüğü için ön kapıyı açamadığını söyledi. Sonunda balkondan atlamışlar. Songül, “birinci katta yaşadıklarını” ve bununda büyük bir şans olduğunu söylüyor.
İki katlı aile evinden ise, ailesi, burada yaşayan çocuklarla birlikte yengesi de dahil olmak üzere kendilerini sokağa attılar.
Songül, mahalledekiler gibi evlerinin yıkılmadığını ama artık oturulamaz durumda olduğunu söylüyor. Ailesinin tamamı evsiz, parasız, tüm birikimlerini Adıyaman’ın bir zamanlar merkezi ve güvenli kabul edilen Karapınar yerleşim yerindeki apartmanlara yatırmış durumda.
“Doğduğum şehirde hayat durmuş” diyen Songül, “her şey harabe durumda” Songül, Viyana’nın 10. Belgesinde küçük bir “Etli Ekmek ve Pide Salonu”nu işletiyor. Kıymalı veya peynirli ince yassı pideleri alabileceğiniz dükkânı sadece iki ay önce açtı. Songül, tekrar tekrar kendini toplamak zorunda kalıyor, iki eliyle başını tutuyor, yere bakıyor, siyah boğazlı kazağının kollarını parmaklarının üzerine çekiyor.
Depremden sonra hemen Adıyaman’daki ailesinin yanına gitmek istediğini, ancak “Nerede kalabilirdim ki” diye bu fikrinden vazgeçtiğini söylüyor. İki kız kardeşi çocuklarla birlikte yakındaki bir köye sığındı, diğerleri ise bir otoparkta arabalarda yatıyorlardı.
Günler sonra annesi babası ve yengesi 1000 kilometre uzaklıktaki Aydın’da devlet tarafından verilen bir konaklama binasına yerleştiler. Başka bir kız kardeşi, kocasının akrabalarının yanında kaldı. Aile, hiçbir beklenti olmadan, işlerin nasıl devam edebileceğine dair hiçbir fikir olmadan şok içinde parçalandı.
Songül en azından ailesini üç aylığına Avusturya’ya getirmek istediğini söylüyor. Annesinin tansiyonu, şekeri, akciğer ve karaciğer sorunları olduğunu, çok endişelendiğini ve “Kardeşlerim şu anda anneme bakamıyor” diyor. Berlin, Almanya’da yakınları olan depremzedeler için daha kolay vize koşullarını açıklayınca bu soru Avusturya’da da gündeme geldi.
Viyana’dan SPÖ ilçe meclis üyesi Muhammed Yüksek, üç ya da altı aylık insani vizeler için meclise verilmek için imza kampanyası başlattı; Kızıl Haç ve Caritas gibi bir dizi STK’dan destek alıyor. Hükümetin büyük ortağı ÖVP’nin dışında küçük ortak Yeşiller Partisinden umutlu olduğunu söylüyor Muhammed Yüksek.
Bölge meclis üyesi “Burada sadece birkaç ay kalmaktan bahsediyoruz” diyor; akrabalar masrafları kendileri karşılayacak. Muhammed Yüksek, konuyla ilgili açık mektubuna henüz yanıt alamadı.
Ahmet Demirkoca, Elbistan’dan uzun bir yoldan Burgenland’a geri döndü
Ankara’dan uçak bulmayı başardı ve Ankara’ya ancak İç Anadolu’daki Nevşehir şehrinin deprem bölgesine otobüs göndermesi nedeniyle gelebildi. Böylece dönüş yolu Elbistan’dan Nevşehir’e, Nevşehir’den Ankara’ya, Ankara’dan İstanbul’a, İstanbul’dan Viyana’ya, Viyana’dan Burgenland’a kadar uzadı. Demirkoca, tüm yol boyunca ve hatta gelişinden sonraki ilk günlerde bile soğuktan kurtulamadığını söylüyor. Depremden sonraki gece, soğuk
kemiklerine işlemişti.
Demirkoca bir hafta boyunca Kayınbiraderi ile Elbistan’a gitmişti. Burada, sabah ilk deprem nispeten hafifti, diye hatırlıyor, insanlar dışarıda fırtınalar estirse de mahalle fırınında ısınabildiler, beklediler ve hiçbir resmi uyarı veya anons olmayınca dairelerine döndüler. Sadece daha sonra daha güçlü bir depreme kadar…
Demirkoca, “Ailemin evi zemin katta” diyor. Beş yetişkin, beş çocuğu kapıp kendilerini sokağa atarak mahallenin yüksek binalarının domino taşları gibi düşmesini izledi.
Saatlerce toz bulutları arasında şaşkın bir şekilde durup dönüşümlü olarak polisi, itfaiyeyi ve belediyeyi aradılar, ancak bir cevap alamadılar. Demirkoca o gün camilerde neden hoparlörden seslenme yapılmadığını merak ediyor; Spor sahasında toplanmak için çağrılar, yardımı koordine etmek gibi… Genel olarak yardım: Elbistan sakinleri iki veya üç gün yalnız kaldılar. Yardım gelmedi. Enkaz altında hala yaşayan insanlar varsa, Demirkoca, “sonra soğuk onları öldürmüştür” diyor.
Salzburg büyüklüğündeki Elbistan şehri de harabe halinde. Devlet televizyonu TRT’den alınan drone görüntülerinde, bir zamanlar oturma odaları, mutfaklar, yatak odaları, gençlerin ilk evleri, huzurevlerinin moloz yığınları görülüyor. Demirkoca, en azından ailesinin binası çökmedi diyor. Dahası, yetkililer depremden birkaç gün sonra evi güvenli olarak sınıflandırdı ve aile geri dönebildi. Ancak böyle günlerde yetkililerin güvenlik kontrolüne kim güvenir? Demirkoca, “Çocuklar apartmandan bağırarak ve şok içinde ayrıldılar” diyor, “bir daha orada nasıl yaşayacaklar?” Ailesi şimdi Akdeniz kıyısındaki Mersin’e geldi ve orada kiralık daire arıyor. Kolay değil, fiyatlar alabildiğine arttı. Aslında etkilenen binlerce kişi Mersin’e sığındı.
Kent, deprem bölgesinin eteklerinde yer alıyor ve sarsıntılardan da etkilenmiş ancak büyük çaplı bir tahribat yaşanmamış. Mersin Belediye Başkanı Vahap Seçer geçtiğimiz günlerde tweet attı: Mersin şimdi dikiş yerlerinde patlıyor: On gün içinde 327 binden fazla insan şehre geldi. “Yalnız değilsin” diye yazıyor; ve mülk sahipleri ile ilgili olarak: “Normal fiyatlarla kiralayın. Bu felaketi istismar etmek bize yakışmaz.” Demirkoca bütün bu haberleri Burgenland’dan takip ediyor.
Ailesini soruyor, son gelişmeleri görüyor ve duyuyor ama çoğunlukla telefon bağlantılarının görüşmenin ortasında kesildiğini söylüyor. Bu durumda onu bunaltıyor.
İstanbul’daki Avusturya okulu St. Georgs Koleji mezunlarının girişimi olan Viyana’daki Avusturya-Türkiye Ekonomik Forumu’nun odalarında çok fazla koşuşturma var
Depremzedelere uzun vadede nasıl yardım edilebileceğine dair fikirler ortaya atılıyor…
Bir bağış toplama etkinliği planlanıyor. Maide Aktaş da ofiste oturuyor ve yaşadıklarını sanatsal olarak işlemeyi hayal edebildiğini söylüyor. Deprem bölgesindeki artık kimsesiz çocuklara ders verme fikri de aklına geldi. Her durumda, boş durmak istemiyor ve duramaz.
“Bana sorarsan,” diyor sanat öğrencisi, “insanlar yüzüstü bırakılmış.”
Deprem günü Maide Aktaş’ın cep telefonuna da mesajlar yağdı.
Depremden sonra, ilk on dakikada hala o kadar da kötü olmayacağını düşündüğünü söylüyor. Felaket yavaş yavaş ortaya çıktı. Ve sonra Aktaş’ın ailesi Kahramanmaraş’ta tam da depremin merkez üssünün bulunduğu yerde. Aktaş ailesi sevdiklerine ulaşamadı. Arama gelene kadar dört gün geçti. Söylentilerin, şüphelerin, komşulardan gelen gelişigüzel açıklamaların bazen en kötüsünü gösterdiği, bazen umut verdiği dört gün. İlk başta hastanelerden herhangi bir bilgi almak mümkün olmadı, bu yüzden sokağın onlara anlattıklarına güvendiler.
“Daha sonra bunun bizi hiçbir yere götürmeyeceğini anladık. Bu bizi delirtiyor.”
Aktaş, depremin olduğu gece şehir dışında olan evin bir oğlunun hemen adresine gittiğini söylüyor. Gördüğü şey bir moloz yığınıydı. Annesini ve küçük kardeşlerini kurtarmak için yardım edebilecek yardımcıları görmedi. Aktaş, daha sonra akrabasının kendisini ve üç çocuğunu enkazdan çıkardığını öğrendi. 20 saat sonra ise kurtarma ekipleri geldi.
Dörtlü yaralı ve bitkin halde kurtarıldı; Bir enkaz parçası en küçük beş yaşındaki çocuğun kafasına o kadar kötü çarptı ki, yoğun bakım ünitesinde tedavi ediliyor.
“Yaşıyorsun, bu büyük bir rahatlama. Böylece sakinleşiyoruz” diyor Aktaş. Akrabaların kurtarma, tıbbi bakım ve şoku cep telefonunu açıp akrabalarına ulaşacak kadar geride bırakabilmesi dört gün sürdü. Geniş ailesi bu noktada o kadar gergindi ki, gerçekten kayıp kişi olup olmadığını sorguladılar. “Gerçekten o mu? Emin misin?” diye telefonda ablasına sordu Aktaş.
Her şeyi sorguluyorsun. Gerçekten depremden bu yana her şeyi sorguluyorsunuz. | © DerVirgül