Dört cumhurbaşkanı adayı | Dört ittifak

14 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerine 36 parti giriyor. Bu partilerin bir kısmı ittifaklar oluşturarak seçimlere girecek. Peki 13 gün boyunca oy kullanılabilecek olan Avusturya’daki yaklaşık 107 bin seçmen oyunu kimden yana kullanacak?
Siyasal sonuçlarından kısmen etkilenecek olan yurtdışı seçmenleri sandığa istenilen ilgiyi gösterecek mi?

Dört cumhurbaşkanı adayı | Dört ittifak

Adem Hüyük

14 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerine 36 parti giriyor. Bu partilerin bir kısmı ittifaklar oluşturarak seçimlere girecek. Türkiye’de dört cumhurbaşkanı adayı ve dört ittifak bulunuyor.

Cumhur İttifakı

Cumhur İttifakı’nda AK Parti, Milliyetçi Hareket Partisi, Büyük Birlik Partisi, Yeniden Refah Partisi ve Hür Dava Partisi yer alıyor.

Millet İttifakı

Millet İttifakı’nda Cumhuriyet Halk Partisi, İYİ Parti, Demokrasi ve Atılım Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti yer alıyor.

Emek ve Özgürlük İttifakı

Emek ve Özgürlük İttifakı’nda ise Halkların Demokratik Partisi, Türkiye İşçi Partisi, Emek Partisi, Emekçi Hareket Partisi, Toplumsal Özgürlük Partisi, Yeşil Sol Parti ve Sosyalist Meclisler Federasyonu bulunuyor.

Ata İttifakı

11 Mart 2023’te kurulan Ata İttifakı ise Zafer Partisi, Adalet Partisi, Ülkem Partisi ile Türkiye İttifakı Partisi’nden oluşuyor.

İttifaklar, seçim ittifak protokolünü 24 Mart’ta Yüksek Seçim Kurulu’na teslim etti. Mevcut İttifaklar logolarıyla mı yoksa tek listeyle mi seçimlere girmenin daha kazançlı olup olmadığını tartışmaları devam ediyor.

Avusturya’da bir önceki seçimler

24 Haziran 2018 tarihinde yapılan seçimlerde Türkiye cumhurbaşkanlığı ve Türkiye genel seçimleri ile aynı gün yapıldı. Recep Tayyip Erdoğan oyların yüzde 52,5’ini alarak yeniden cumhurbaşkanı seçildi. AK Parti ve MHP’den oluşan Cumhur İttifakı ise milletvekili seçimlerinde oyların yüzde 53,6’sını alarak parlamentoda çoğunluğu kazandı. CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi’nden oluşan Millet İttifakı ise oyların yüzde 34’ünü aldı. HDP [Halkların Demokratik Partisi] ise yüzde 10 barajını aştı, yüzde 11,6 oy oranıyla parlamentoya 67 milletvekili soktu. Katılım oranı milletvekilliği seçimlerinde yüzde 86,6 cumhurbaşkanlığında yüzde 88,1 olarak kaydedildi.

24 Haziran 2018 tarihinde yapılan Türkiye cumhurbaşkanlığı ve Türkiye genel seçimlerinde Avusturya’da, Viyana, Salzburg ve Bregenz başkonsolosluklarında seçim sandığı kuruldu.

2018 yılında yapılan seçimlerde Avusturya’dan 52.206 kişi oy kullandı. Avusturya’da kayıtlı seçmen sayısı 106.290 idi.

2018 yılında yapılan seçimlerde Recep Tayyip Erdoğan, Avusturya genelinde toplam 37.325 [%72.34] oy alarak, en fazla tercih edilen oldu. En yakın takipçisi Muharrem İnce ise toplamda 8.617 [%16.70] kişi tarafından tercih edildi.

2014 Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarında ise Avusturya’da oy dağılımı, Recep Tayyip Erdoğan yüzde 63,47, Ekmeleddin İhsanoğlu yüzde 26,57, Selahattin Demirtaş yüzde 9,96 olarak gerçekleşti.

2023 seçimlerinde tablo değişecek mi?

Siyasi partiler perspektifinden bakıldığında, doğal olarak değişecek. Ancak bu söylem, siyasi partilerin seçim çalışmalarının bir parçası olduğundan, somut bir gerçeklik taşımamaktadır.

Avusturya’da ve hatta tüm yurt dışı oylarında her gecen seçimde birçok etkenden dolayı katılım oranı düşmekte. Katılım oranının azalmasının en büyük etkeni kuşkusuz, Avusturya vatandaşlığına geçişler diyebiliriz. Bunun yanında Türkiye seçimlerinin siyasal sonuçlarını yaşamayacak olmaları da birçok seçmenin sandığa gitmesini engelliyor.

Türkiye seçimlerinin iki ana akımı olan Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı Avusturya temsilcileri, seçim kampanyasına henüz başlamış değil. Ancak şu günlerde sahaya inecekleri ve seçimler için ajitasyon/propaganda çalışmalarına başlayacakları söyleniyor.

Öncülüğünü AK Parti’nin yaptığı Cumhur İttifakı, Avusturya’da öteden beri var olan potansiyel güce güvenerek, seçimleri 2018’e göre daha yüksek bir oy oranıyla sonuçlandıracaklarını söylerken, CHP öncülüğünde seçime giren Millet İttifakı ise, son iki yılda ülke genelinde federasyonlaşmaya gidildiğini ve beş ayrı eyaletlerde temsilcilikler açtıklarını söyleyerek, bu örgütlülüğün seçimlere yansıyacağından emin.

CHP öncülüğünde seçime giren Millet İttifakı, Avusturya’da yürüteceği seçim kampanyasında AK Parti iktidarının yurt dışı Türklerine bir önceki seçimlerde verdiği ancak yerine getirilmediğini ileri sürdüğü vaatleri sık sık seçmen nezdinde dile getireceği ve buna karşın, CHP’nin yurt dışı Türkler için oluşturduğu iyileştirme listesini kampanyasının odak noktası yapması bekleniyor.

Öncülüğünü AK Parti’nin yaptığı Cumhur İttifakı ise, Avusturya’daki seçmenlere daha çok Türkiye’nin uluslararası arenada söz sahibi olduğundan yola çıkarak, Ankara-Viyana hükümeti arasındaki olumlu gelişmeyi kampanya sürecinde dile getirecek. Uzun yıllar iktidar olmanın artı ve eksileri kapsamında, artıların hatırlatılması ve iyileştirme vaatlerinin verilmesi de beklenenler arasında.

Peki vatandaş ne istiyor?

Bu sorunun yanıtını, sorunun bir numaralı muhatabı olan siz seçmenlere soruyoruz…

Bize yazarsanız, buradan taleplerinizi yayınlamak isteriz… | © DerVirgül

Yayınlama: 04.04.2023
Düzenleme: 04.04.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.