Dünyanın en yaşanabilir şehri Viyana’da korku nedeniyle konserler iptal ediliyor!

Dünyanın en yaşanabilir şehri Viyana’da korku nedeniyle konserler iptal ediliyor!

| Adem Hüyük

Avusturya’nın Neunkirchen bölgesindeki [NÖ] Ternitz kasabasında IŞİD yanlısı 19 yaşında Kuzey Makedon kökenli Avusturya vatandaşının tutuklanması için, 07.08.2024 Çarşamba günü yaklaşık sekiz saat süren operasyonun sonucunda iki şüpheli tutuklanmış ve iki şüphelinin evlerinde yapılan aramaların ardından, Amerikalı şarkıcı Taylor Swift tarafından Perşembe, Cuma ve Cumartesi günü Viyana’da verilecek konserlere saldırı planladıklarına dair veriler bulunduğu açıklandı.

Saat 18:00’da Devlet Güvenlik ve İstihbarat Müdürlüğü [DSN] tarafından yapılan basın açıklamasında, saldırı planının ele geçirildiğinin açıklanmasında dört saat sonra, konser organizatörü, mevcut gelişmeler nedeniyle planlanan üç Taylor Swift konserini iptal etme kararı aldı.

Avusturya İçişleri Bakanı Gerhard Karner [ÖVP] tarafından yapılan açıklamada ise, kararı organizatörün tek başına aldığını belirtti ve “istihbarat birimleri ve polis, etkin bir soruşturma yürüttü ve olayların güvenliğini sağlamak için her şeyi yaptı” dedi.

“Viyana dünyanın en yaşanabilir şehri”

Özgürlük Partisi [FPÖ] Federal Başkanı Herbert Kickl konserlerin iptal edilmesi üzerine yazılı bir açıklama yaparak, “göç ve göç politikası konusunda tamamen başarısız olması nedeniyle sözde “en yaşanabilir şehir”deki konserlerin iptal edilmesi noktasına geldiğimizi biliyoruz. Artık konserlerin bile (!!!) yapılamayacağı koşullar yaratıldı” diyerek koalisyon hükümetini oluşturan ÖVP ve Yeşiller Partisini gelişmelerden sorumlu tuttu. Kickl açıklamasının devamında, Sosyal Demokrat Parti [SPÖ] ve Neos gibi parlamentoda sandalyesi olan partileri de eleştirerek, 2015 mülteci akınına atıfta bulundu.

FPÖ lideri, “Teröristler ve tehditler aramızda yaşıyor. 2015 yılındaki karşılama alkışları bu insanları kendi ülkemize getirdi. Konserlerimize yapılan saldırı aynı zamanda kültürümüze, sosyal hayatımıza da saldırıdır” diyerek SPÖ ve Neos partisini de suçladı.

Avusturya’da Saldırıların Tarihi

Avusturya’da bu güne kadar belirli bir hedef gözetmeden rastgele bir terör saldırısı sadece bir defa meydana geldi.

2 Kasım 2020 akşamı Viyana’nın eğlence bölgesi “Bermuda Üçgeni”nde bir IŞİD yanlısı Kuzey Makedonya çifte vatandaşlığa sahip 20 yaşındaki Avusturyalı, yoldan geçenlere ateş açtı. Saldırgan kısa bir süre sonra polis tarafından vurularak öldürülmesine rağmen, saldırıda 4 kişi öldü ve 27 kişi yaralandı. Bu saldırı sonrasında Avusturya istihbarat birimlerinin bariz bir şekilde hatalar yaptığı anlaşılmış ve kurumun başındaki ismin değiştirilmesinin yanı sıra Devlet Güvenlik ve İstihbarat Müdürlüğü [DSN] adıyla yeni bir istihbarat birimi kurulmuştur.

Avusturya diğer AB ülkelerinde yaşanan terör saldırılarına göre daha sakin ve siyasi saldırılar tarihine sahip. Bu yüzden olacak ki İçişleri Bakanlığı’nın Avusturya’daki resmi terör saldırıları listesi yok.

Maryland Üniversitesi’nin 1970’lere dayanan “Küresel Terörizm Veri Tabanı” ndan alınan veriler ve Viyana Belediye arşivinden yararlanılarak Der Virgül tarafından 06.11.2020 tarihinde yayınlanmış araştırma yazısına göre, Avusturya’da Siyasi şiddet eylemleri dizisi 19. yüzyılın ortalarında başladı. 1848 yılının Aralık ayında, 18 yaşındaki Franz Josef tahta çıkar Avusturya’nın yeni bir imparatoru olur. I. Franz Joseph’in 18 Şubat 1853’te Macar bir terzi olan Johann Libenyi tarafından öldürülmeye teşebbüsüyle, Avusturya’da siyasi şiddet eylemleri başlar.

Bundan önce imparatorluk ailesinin dışında, 6 Ekim 1848’de Savaş Bakanı Kont Latour’un linç edilmesi siyasi şiddet olarak tarihteki yerini aldı.

Daha çok siyasi nedenlerle ve siyasetçilere karşı yapılan saldırılar tarihine sahip olan ülkede, örgütsel saldırıların başlaması 22 Ekim 1975 tarihinde, Viyana’da Türk Büyükelçisi Danış Tunalıgil’in öldürülmesiyle başladı. Saldırıdan Ermeni aşırılık yanlısı ASALA sorumlu tutuluyor.

1975 yılında hem siyasal hem kitlesel saldırıların başladığı Avusturya’da, saldırıların bir çoğunun Avusturya’yla bir alakası olmadığı, sadece misafir ettiği tarafların, karşıtlarının saldırılarda bulunduğu görülüyor.

21 Aralık 1975 Opec baskını: Ünlü “Carlos” un Komutası Viyana’daki OPEC karargahına saldırdı. Sonuç: üç ölü ve çok sayıda yaralı.

1 Mayıs 1981: Filistinli Ebu Nidal Grubu Viyana Belediye Meclisi Üyesi ve Avusturya-İsrail Topluluğu Başkanı Heinz Nittel’i [SPÖ] öldürdü.

29 Ağustos 1981: Filistinli bir örgüt Viyana Seitenstettengasse’deki sinagoga baskın düzenledi. Emekli Nathan Fried ve 25 yaşındaki Ulrike Kohut öldürüldü ve çok sayıda kişi yaralandı.

20 Haziran 1984: Türkiye’nin Viyana Büyükelçiliği Çalışma Ataşesi Erdoğan Özen, otomobiline yerleştirilen bombayla katledildi. Olayı, “Ermeni Devrimci Ordusu” adlı örgüt üstlendi.

19 Kasım 1984: Türkiye’nin BM Temsilciliğinde görevli Enver Ergun, Viyana – Schottenring’de arabasında vurularak öldürüldü. Bu olayı da, “Ermeni Devrimci Ordusu” adlı örgüt üstlendi.

27 Aralık 1985: Filistinli Abu Nidal grubunun Viyana Havalimanında İsrail havayolu El Al’ın kontuarına düzenlediği saldırıda üç yolcu ve bir suikastçı öldü, 38 kişi yaralandı.

13 Temmuz 1989: İran ajanları Viyana’da özel bir apartman dairesinde Avusturya vatandaşı Fadel Rasoul da dahil olmak üzere üç üst düzey Kürt politikacıyı vurdu.

Şubat 1995: Aşırı sağcı radikal Franz Fuchs tarafından Oberwart’ta yerleştirilen bir boru bombası dört Roman’ı öldürdü. Josef Simon, Peter Sarközi, Karl Horvath ve Erwin Horvath, bugüne kadar Avusturya’da iç siyaset kaynaklı en ciddi saldırının kurbanları.
Çok sayıda ciddi şekilde yaralanan başka boru ve mektup bombalarının yaratıcısı olan Fuchs, 1997’de yakalandı ve 2000 yılında gözaltında intihar etti.

11 Nisan 1995: Viyana yakınlarındaki Ebergassing’de bir elektrik direğine yapılan başarısız saldırıda, iki aşırı solcu olduğu iddia edilen Gregor Thaler ve Peter Konicek öldü.

13 Ocak 2009: Avusturya’ya kaçan Çeçen Devlet Başkanı Ramzan Kadırov’un koruması olan Umar Israilow, Viyana-Floridsdorf’ta sokakta vurularak öldürüldü.

24 Mayıs 2009: Köktendinci Sihler tarafından Viyana-Rudolfsheim’deki bir tapınağa düzenlenen saldırıda Hindistan’dan seyahat eden bir kişi öldürüldü ve bazıları ağır olmak üzere dokuz kişi yaralandı.

30 Haziran 2017: Tunuslu bir kişi Linz’de yaşlı bir çifti öldürdü. Dönemin İçişleri Bakanı Wolfgang Sobotka [ÖVP], bir süre sonra failin IŞİD ile bir bağlantı olduğunu bildirdi.

12 Mart 2018: 26 yaşındaki bir adam, Viyana’daki İran büyükelçiliği konutunda silahlı kuvvetlerin bir muhafızına bıçakla saldırdı ve vuruldu. Polise göre, silahlı kuvvetlerde askerlik hizmetini tamamlayan fail, siyasi İslam’a sempati duyuyordu.

2 Kasım 2020: Viyana’nın parti bölgesi “Bermuda Üçgeni” nde İslamcı bir suikastçı yoldan geçenlere ateş açtı. Saldırgan kısa bir süre sonra polis tarafından vurularak öldürülmesine rağmen, saldırıda 4 kişi öldü ve 27 kişi yaralandı. Fail olarak Kuzey Makedonya çifte vatandaşlığa sahip 20 yaşındaki Avusturyalı bir kişi belirlendi. IŞİD taraftarının Suriye’ye gitmeye teşebbüsle ilgili sabıka kaydı vardı. |© DerVirgül

Yayınlama: 08.08.2024
Düzenleme: 08.08.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.