Göklere çekilmiş iki bayrak | Sanırsın ki devletin bir kurumu | Ama orası bir Türk marketi
| Adem Hüyük
Bir Türk marketi düşünü ki otoparkında, resmî kurumlarda olduğu gibi göklere çekilmiş bayraklar olsun.
1964 Mayıs ayında Türkiye-Avusturya arasında imzalan anlaşma sonucu Türkiye’den yüzlerce misafir işçi Avusturya’nın çeşitli bölgelerine çalışmak için göç etti.
1970’li yıllara gelindiğinde misafir işçilerin sayısı artık binlerle sayılır olmuş, her gelen misafir işçi kendi heybesinde, kendisini var eden kültürel tanımlamasının güncel hayata yansıyan alışkanlıklarını da taşımıştır.
Ali Çakmak 1970’lerden sonra Yukarı Avusturya Eyaleti Başkenti Linz’e gelenlerdendi. Bir süre kendisine gösterilen fabrikada çalışmış ancak, bir süre sonra Türkiye’den gelen misafir işçilerin alışıla gelmiş gıda alışkanlıklarının tedarik edilmesi gerektiğini, o dönemde birçok girişimci gibi düşünmüştür.
Her gelen göçmen beraberinde kendi alışkanlıklarını da getirirmiş…
Aradan yıllar geçmiş ve artık Avusturya’ya bir şekilde kısmen de olsa alışılmıştır.
Ali Çakmak ilk olarak Linz’de bir Türkiye’den getirilen ürünlerin satıldığı bir market açmıştır. Zira o yıllarda başkent Viyana’da da bu yönlü ticaretin ileri düzeyde yol aldığı ve Türk mutfağının belirli lezzetleri acılan restoranlarla ilk etapta misafir işçilikten çıkarak kalıcı olmaya başlayan Türk toplumuna sunulmaya başlanılmıştı.
Bugün yaklaşık 50 yıl önce Türk marketi olarak topluma Türkiye’nin ürünlerini sunan “Cakmak Türkische Lebensmittel”, sadece Türk toplumunun gıda tedarikçisi değil, Linz /Traun bölgesinde diğer göçmen grupların ve en çok da Avusturyalıların gıda tedarikçisi olarak faaliyet göstermeye devam ediyor.
Ali Çakmak tarafından 50 yıl önce temelleri atılan “Cakmak Türkische Lebensmittel” oğlu Akif Çakmak tarafından işletilmekte.
Der Virgül’e konuşan Akif Çakmak, babasının bazen Türkiye’de bazen de Avusturya’da dönüşümlü olarak yaşamını sürdüğünü söylerken, babasından miras kalanın sadece bir market olmadığını; Türk toplumuyla diğer göçmen grupların birliği ve bu birliğin Avusturyalılar ile de pekiştirmek gibi bir amacının olduğunu vurguladı.
L1386 32, 4050 Traun adresindeki “Cakmak Türkische Lebensmittel” otoparkında, Avusturya’nın hiçbir yerinde görülmemiş bir “birliktelik” sembolize edilmiş ve bugüne kadar, hiç kimseler tarafından buna karşı bir itiraz yapılmamıştır.
Akif Çakmak, 2000 yılından sonra “Cakmak Türkische Lebensmittel” işletme sorumluğunu [sahibi] üstlenmiş ve yılların verdiği hizmetin gücüne dayanarak, marketin bahçesine iki ülkenin bayraklarını göklere çekmiştir.
Marketin oto parkında iki bayrak
Avusturya genelinde yazacağım bir haber için çıktığım seyahat sonucu tesadüfen, Avusturya’nın Yukarı Avusturya eyaletinde bulunan Traun bölgesinde denk geldiğim “Cakmak Türkische Lebensmittel”, yani bir Türk marketi; otoparkındaki direklerde göklere resmi daireler yapıldığı gibi Türk ve Avusturya bayrağının çekilmesi dikkatimi çekmiş ve kayıtsız kalamayacağımı göstermiştir.
Avusturya’da Türkiye’yi resmen temsil eden elçilik veya konsolosluk gibi kurumların dışında bu şekilde göklere Türk bayrağının çekilmesinin yasak olmasa da olanaklı olmadığı bilinmekte.
Ancak bir market bunu yapabilmekte ve şimdiye kadar bu iki bayrağa ciddi bir saldırıda gerçekleşmektedir.
“Cakmak Türkische Lebensmittel” işletmecisi Akif Çakmak, bayrak asma meselesini hakkında Der Virgül’e konuşarak, 2000 yılından beri işletmenin sorumlusu olarak, “ Her iki bayrağın göklere çekilmesi, bölge belediyesinin ilgili bürosunda izin alındığını ve marketimizin otoparkında göklere çekilen bayrakların, bu güne kadar olumsuz anlamda şikayete maruz kalmadığını, aksine Avusturyalılar ve diğer etnik göçmen gruplar tarafından sempatiyle karşılandığını” söyledi.
Akif Çakmak bayrak fikrinin kendisine ait olduğunu söyleyerek, hizmette sınır, ulus ve dini ayrımı gözetmediklerini belirtti.
Müşteri potansiyelinin etnik gruplara göre dağılımını sorduğumuz Akif Çakmak, yüzde 25 Avusturyalı, yüzde 25 Türk toplumu, bununla beraber Arnavut kökenli ve eski Yugoslavya ülkelerinin mensubu göçmenlerine, yıllardır gıda ürünleri tedarik ettiklerini, yüzünde oluşan bir tebessümün gururla söyledi.
Türkiye’den Avusturya’ya misafir işçi olarak gelenlerin ticarete ilk atılmaları Viyana’da yaşanmıştır. Diğer bölge ve kentlerde bu birkaç, belki de on yıl sonra kendisini göstermiştir.
“Cakmak Türkische Lebensmittel” önce Linz kentinde sonra Traun bölgesinde, Türk gıda ürünlerinin, bu bölgede çalışan Türk işçilerine tedarik etmede öncülük yapmasıyla önem kazanmaktadır.
Trabzon’un Çaykara ilçesine bağlı Ulucami Köyü’nden, Avusturya’nın Linz kentine gelen Ali Çakmak, bilinen ilk Türk marketini açmış, bölgede sadece gıda tedariki sağlayan bir market izlenimi değil, toplumların bir arada yaşayabileceklerine de güzel bir örnek sunmuştur. | ©DerVirgül