İstanbul’da 65 cadde ve 163 mahalle içinde bulunan toplam 8.000 bina yanıyordu…
Sultan Abdülaziz, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu vatandaşı İtfaiye teşkilat kurucusunu davet etti…
Osmanlı İmparatorluğu’nda modern itfaiye teşkilatının kurucusu, Szechenyi Paşa…
5 Haziran 1870 günü, Taksim Meydanı’na yakın bir ahşap evde çıkan yangın kısa zamanda İstanbul’un en önemli iş ve eğlence merkezi olan Beyoğlu’nun neredeyse yarısını yok etmişti.
Beyoğlu Belediyesi Altıncı Daire’nin raporuna göre bu felakette 65 cadde ve 163 mahalle içinde bulunan toplam 8.000 bina yok olmuştu. Can kaybı da 900’ün üzerindeydi.
Sultan Abdülaziz hiddet içinde İstanbul’u asırlardır tehdit eden bu yangınların önüne geçilebilmesi için itfaiye teşkilatında modernizasyona gidilmesi emrini verdi. Çare ise Tuna nehri kıyılarından, Budapeşte’den gelecekti.
Avusturya-Macaristan İmparatorluğu vatandaşı ve Budapeşte İtfaiye teşkilatının 1870’deki kurucusu Kont Edmund (Ödön) Szechenyi, (1839- 1922) Sultan Abdülaziz’in daveti ile 1874 yılı Mayıs ayında İstanbul’a gelerek, aralıksız otuz beş yıl süre ile beş padişaha hizmet etmiş ve Osmanlı İmparatorluğu’nda itfaiye teşkilatının kurumsal hale gelmesinde en büyük hizmeti vermiştir.
1899’da 25’inci hizmet yılı sebebiyle Sultan II. Abdülhamid tarafından özel olarak ödüllendirilen ve dönemin hemen hemen bütün gazetelerinde resimleri baş sayfada yer alan Paşa’nın Feriköy’deki mezarına Türk İtfaiye teşkilatı tarafından her yıl çiçek konmaktadır.| ©DerVirgül
Kaynak: Bahattin Öztuncay